ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Megkezdődött az Előzetes Biztonsági Tájékoztató értékelése

2015.11.06

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. Előzetes Biztonsági Tájékozatót (EBT) nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A közel 10000 oldalas dokumentáció feldolgozását az OAH szakemberei egy 11 hónapos munkaprogram keretében megkezdték.


Az EBT benyújtásának és értékelésének jogszabályi alapját az atomenergiáról szóló törvény biztosítja. Ennek értelmében a nukleáris létesítmény létesítési engedélyezési eljárásának tervezett megindítását megelőzően, a nukleáris létesítmény engedélyese Előzetes Biztonsági Tájékoztató benyújtásával tájékoztathatja az atomenergia-felügyeleti szervet a tervezett nukleáris létesítmény biztonsági követelményeknek való előzetes megfeleléséről.

Az EBT célja atomerőművek esetében, hogy az Országos Atomenergia Hivatal megfelelő terjedelmű felkészülési információhoz jusson a tervezett atomerőmű biztonsági követelményeknek való előzetes megfelelése tekintetében. Az EBT-ben a tervezett atomerőművel azonos típusú, üzemelő vagy létesítés alatt álló blokkra vonatkozó információkat felhasználva kell bemutatni a blokktípus hazai követelményeknek való előzetes megfelelését, illetve az azoktól való esetleges eltéréseket.

Az OAH-hoz benyújtott EBT általános anyag, a hazai új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos telephely-specifikus tervezési megoldásokat még nem tartalmazza.

Az engedélyes az EBT benyújtását követően legkorábban 12 hónap elteltével nyújthat be létesítési engedély iránt kérelmet, hogy megfelelő idő álljon a hatóság rendelkezésére a tájékoztató anyag megismerésére. A létesítési engedélykérelem ügyintézési ideje 12 hónap, amely 3 hónappal meghosszabbítható.

Az EBT értékelése nem minősül hatósági engedélyezési eljárásnak. Alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a hatóság megismerhesse a tervezett blokktípus főbb technológiai jellemzőit és műszaki megoldásait, fel tudja mérni, hogy a blokk a hazai biztonsági követelményrendszernek megfelel-e, és ezzel fel tudjon készülni a létesítési engedély iránti kérelem elbírálására.Facebook megosztás