ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Nemzetközi ConvEx-gyakorlat az OAH részvételével

2019.06.14
ConvEx gyakorlat ConvEx gyakorlat

2019. június 12-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-2a típusú gyakorlaton, amely a NAÜ-formalapok kitöltésének gyakorlására irányult. A gyakorlat hazai része az OAH székházában működő Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központban (Centre for Emergency Response, Training and Analysis, CERTA) zajlott.


Mivel az OAH tevékenységének fontos területe a hatáskörébe tartozó, nukleárisbaleset-elhárítással kapcsolatos feladatok ellátása, így rendszeresen részt vesz országos és nemzetközi gyakorlatokon is, valamint maga is szervez baleset-elhárítási gyakorlatokat.

A NAÜ is rendszeresen szervez gyakorlatokat, melyek azok típusától függően különféle részterületre fókuszálva, vagy átfogóan tesztelik a résztvevő országok baleset-elhárítási felkészültségét. A mostani gyakorlat fő célja a NAÜ (és a többi ország) tájékoztatására szolgáló formalapok kitöltésének gyakorlása volt. Ez azért igazán fontos, mert a gyakorlás eredményeképpen egy esetleges nukleáris veszélyhelyzetben az országok és a NAÜ közötti kommunikáció hatékonyabbá, gyorsabbá és pontosabbá válik. Mindez elősegíti, hogy a különböző országok hatóságai a lakosság védelme érdekében gyorsabban reagáljanak, illetve adott esetben szükség szerint mielőbb tudják támogatni a bajba jutott állam baleset-elhárítási, veszélyhelyzet-kezelési tevékenységét.

2017-ben az eddigi legnagyobb ConvEx-3 gyakorlatot Magyarországon tartották, melynek egyik fő szervezője az OAH volt.

A ConvEx gyakorlatokról további információt angol nyelven itt érhet el.Facebook megosztás