ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

EU-küldöttség látogatása hazánkban

2017.05.10

Az Európai Unió Energiaügyi Főigazgatósága és az EURATOM Ellátási Ügynökség képviseletében ötfős delegáció érkezett hazánkba. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében a szakemberek megbeszéléseket folytattak a minisztérium képviselőivel, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójával, valamint ellátogattak a Paksi Atomerőműbe is.


A konzultáción szó volt az atomenergia alkalmazását érintő legfontosabb eseményekről, így többek között a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbításáról, a Paks2 projekthez kapcsolódó hatósági feladatok jelenlegi állásáról, valamint a hazánkban fogadott nemzetközi missziók felülvizsgálatainak eredményeiről.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója tájékoztatást adott az Atomtörvény legutóbbi módosításáról, kiemelve, hogy az Országos Atomenergia Hivatal jogköre továbbra sem változik, minden olyan hatósági döntés a Hivatalhoz tartozik, amely a nukleáris biztonságot érinti.

A bizottság kérdésére válaszolva a főigazgató elmondta: a hivatal számára az egyik legnagyobb kihívás az új blokkok engedélyezésében és ellenőrzésében részt vevő, képzett szakemberek megtartása, az iparágban tapasztalható magasabb jövedelmek szívó hatásának megfelelő kezelése.  Facebook megosztás