ATDR

SajatosEnaplo


Hirdetmények

Nincs aktuális hirdetmény!


ÖSSZES HIRDETMÉNY
Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Összefoglaló az ukrán nukleáris létesítmények helyzetéről

2022.04.01
Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Az OAH folyamatosan követi az ukrajnai eseményeket és értékeli a létesítmények nukleáris biztonsági helyzetét. A katonai műveletek ellenére nem történt az elmúlt héten olyan esemény, ami a hazai lakosságra radiológiai kockázatot jelentett volna.


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Mariano Grossi a héten magasrangú ukrán kormánytisztviselőkkel tárgyalt és áttekintették az ukrán fél számára nyújtandó nemzetközi technikai segítségnyújtásra vonatkozó kérdéseket. A főigazgató ezután Kalinyingrádba is ellátogatott, hogy vezető beosztású orosz tisztviselőkkel tárgyaljon a nukleáris biztosságot befolyásoló, kialakult helyzetről. A NAÜ tájékoztatásából kiderül, hogy a nukleáris létesítmények biztosítéki távfelügyeleti rendszereinek működésében változás nem történt, továbbra sem kap a NAÜ adatokat a Csernobili létesítményből.

Csernobili Atomerőmű

Csernobilban az 1986-ban balesetet szenvedett reaktoron kívül, három már leszerelés alatt álló RBMK típusú reaktorblokk található. Az utolsó reaktorblokkot 2000-ben állították le. A nukleáris üzemanyagot ezekből már kitárolták és a telephelyen található átmeneti tárolókban helyezték el. A telephelyet az orosz támadás első napján február 24.-én az orosz katonai erők elfoglalták. Az ukrán hatóság arról számolt be, hogy az orosz erők visszaadták a létesítmény irányítását az ukrán személyzetnek és részben el is hagyták már a telephelyet.

A NAÜ közben vizsgálatokat indított azzal a hírrel kapcsolatban is, hogy a megszálló erők egyes tagjai nagy dózisú sugárzást kaphattak a „kiürített zónában” folytatott katonai műveletek során. Slavutych település – ami a csernobili telephelyet kiszolgáló személyzetnek és családjuknak otthont ad – esetében is megkezdődött a megszálló erők kivonása. Összesen eddig 3 csapattestmozgás történt a térségben, akik Fehéroroszország felé hagyták el a területet.

Harkiv nukleáris kutatóintézet

A városban található nukleáris kutatóintézet a héten súlyos károkat szenvedett a konfliktus során bevetett nehéztüzérségi támadások során. A kutatóintézet súlyosan megrongálódott, azonban a nukleáris üzemanyag sértetlen maradt. A létesítmény reaktora szubkritikus állapotban van. A környezeti sugárzás átlagos szintet mutat.

A Zaporizzsjai Atomerőmű

Az atomerőmű közvetlen környezetében korábban fegyveres összetűzések voltak, amelyek során a nukleáris biztonságot közvetlenül nem veszélyeztető károk keletkeztek. A károk elhárítása, a javítások folyamatban vannak, mostanra sikerült a 6. erőművi blokk transzformátorát is üzemképes állapotba helyezni. A telephelyen található reaktorok hűtése folyamatosan biztosított. A létesítményt továbbra is az orosz fegyveres erők ellenőrzik, továbbá a Roszatom szakemberei is jelen vannak az erőmű területén.

A múlt héten befejezték a rivnei atomerőműben az egyes blokk főjavítását és csatlakoztatták a hálózathoz , így az Ukrajnában található négy atomerőmű 15 blokkja közül 9 működik, – kettő a Zaporizzsjai, négy a Rivnei, egy a Hmelnickiji és kettő a Dél-Ukrajnai atomerőműben – a sugárzási szint az összes atomerőmű körül normális, a személyzet 8 órás munkarendben váltja egymást.Facebook megosztás