ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH látja el 2015-ben az ENSRA elnökségi feladatait

2015.01.13

Hazánk nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a 2004-ben, Madridban alapított, jelenleg 15 állam nukleáris védettségi hatóságaiból álló ENSRA szövetség (Európai Nukleáris Védettség Területén Kompetens Hatóságok Szövetsége) elnökségi feladatait az Országos Atomenergia Hivatal látja el 2015-ben.


A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy megfelelő fórumot biztosítson a nukleáris védettséggel összefüggő szabályozási kérdések megvitatására – beleértve a bizalmas, minősített ügyekkel kapcsolatos felvetéseket –, fejlesztve ezzel a fizikai védelem alapelveinek átfogó megértését.

Belgium, Csehország, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Szlovénia hatósága mellett a közeljövőben várhatóan Románia és Bulgária hatósága is csatlakozik a szövetséghez. Az Országos Atomenergia Hivatal 2009 óta tagja az ENSRA-nak.

Az egyesület által évente megrendezett ülések célja a tagok képviselői közötti információ- és tapasztalatcsere, a bizalmas/érzékeny információk egymással történő megosztása a nukleáris létesítmények és nukleáris anyagok fizikai védelmével kapcsolatban. A „jó gyakorlatok” terjesztésével, valamint a nemzetközi ajánlások és a nemzeti követelmények összehangolásával biztosítható a nukleáris védettség magas színvonala világszinten.

A szervezet első feladattervét 2004-ben hagyták jóvá, majd 2013-ban aktualizálták. Az OAH a 2014 októberében tartott plenáris ülésen adta le az új tervet elfogadó nyilatkozatát.

Az ENSRA működését évente változó elnökség koordinálja. Magyarország nukleáris védettség területén szerzett elismertségét jelzi, hogy 2015. január 1-től az Országos Atomenergia Hivatal vette át az elnökséget Belgiumtól. Az elnökségi feladatok ellátását Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese felügyeli. A szakember elmondta: folytatjuk a már megkezdett munkát, így 2015-ben is a humánkockázat kezelése (a belső elkövetők elleni védekezés), valamint az informatikai rendszerek védelme lesz a fókuszban.

Az ENSRA elnökséggel járó feladatokat 2016-ban várhatóan Franciaország, 2017-ben az Egyesült Királyság fogja ellátni.Facebook megosztás