ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OECD NEA irányítótestületének ülése

2021.10.25
OECD NEA OECD NEA

2021. október 21-22-én ismét online tartotta ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökség irányítótestülete, amelyen Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója is bemutatkozott első részvétele alkalmából. Beszédében ismertette az Atomtörvény legfontosabb módosításainak tervezetét, amely az OAH szakmai függetlenségének megtartása mellett szervezeti és költségvetési szempontból is nagyobb önállóságot teremt a hivatal számára. Legfontosabb napirendi pontként a tagállamok újra tárgyalták a szervezet 2022-es költségvetését, amelyben nem jutottak közös álláspontra, így az a 2021-es szinten maradt.


Az ülésen a NEA vezetése beszámolt az elmúlt időszak fontosabb eseményeiről és szervezeti változásairól, majd élénk vita zajlott a 2022-es év költségvetéséről. Az előző ülésen számos tagállam nem támogatta a javasolt 0,7%-os emelést, amelyet az IT-kockázatok kezelésére és a munkaerő elvándorlásának csökkentésére kívánt a szervezet fordítani, így konszenzus hiányában a döntést elhalasztották. Teljes egyetértés ezúttal sem alakult ki a tagállamok között, amelynek következtében a költségvetés minimális emelése sem valósulhat meg (a költségvetést a tagállamok befizetéseiből biztosítja a szervezet).

A szervezet tevékenységeivel és programjaival kapcsolatos további beszámolók és tájékoztatók különösebb vita nélkül lezajlottak. A jelenlegi tervek szerint a következő ülést 2022. április 21-22-én tartják majd.Facebook megosztás