ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 3. blokkja

2023.07.06
Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2023. évi karbantartását és főjavítását követően az üzemeltető szakemberek névleges teljesítményre felterhelték a blokkot.


A 2023. április 28-án elkezdett, a fűtőelemek üzemszerű átrakásával összekötött, tervszerű, ciklikus karbantartási, ellenőrzési és javítási tevékenységeket elvégezték.

A 3. blokk főjavításának időtartama alatt, az előzetes tervekkel összhangban 2023. május 6-tól a 4. blokkot is leterhelték. A blokkon a vízkivételi mű szivattyújával kapcsolatos karbantartás munkálatokat elvégezték. A 4. blokkot 2023. május 14-én tervezetten az üzemeltetési feltételek és korlátok szerint újra indították.

A blokk karbantartási és indítási műveleteit az Országos Atomenergia Hivatal helyszíni, valamint online ellenőrzéssel folyamatosan felügyelte. A hatósági ellenőrzés kiterjedt a karbantartási tervek végrehajtására, a berendezések ellenőrzésére, a próbák végrehajtására, valamint a karbantartási rendszer hatékonyságának monitorozására.

Az engedélyes benyújtotta a blokk visszaindításának engedélykérelmét. A kérelem felülvizsgálata, valamint a hatósági felügyelet eredményeinek és a jogszabályi követelmények teljesítésének értékelése után az Országos Atomenergia Hivatal az indítási engedélyt kiadta.Facebook megosztás