ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

A Fennovoima benyújtotta létesítési engedélykérelmét a Hanhikivi 1 telephelyen tervezett atomerőműre

2015.07.07

A finnországi Fennovoima Oy energetikai vállalat június 30-án benyújtotta létesítési engedélykérelmét a Hanhikivi 1 telephelyen tervezett atomerőműre az illetékes minisztériumnak. A létesítendő blokk egy orosz tervezésű, 1200 MW bruttó villamos teljesítményű, AES-2006 típus, amit a Rosatom Overseas fog szállítani (hazánkban is ilyen típusú blokkokat terveznek).


Az engedélykérelem részeként a finn nukleáris biztonsági hatóság (STUK) megkapja a tervezett atomerőmű Előzetes Biztonsági Jelentését, amely alapján értékelni fogja, hogy a blokk megfelel-e a hatályos finn biztonsági előírásoknak. Az engedélykérelemben közölt ütemterv alapján az építkezést 2018-ban kezdik el, az energiatermelés pedig 2024-ben indul. Az ezzel kapcsolatos sajtóközleményt angol nyelven a Finn Foglalkozásügyi és Gazdasági Minisztérium honlapján érheti el.

Tekintettel arra, hogy a tervek szerint hazánkban is AES-2006 típusú erőmű épül, az Országos Atomenergia Hivatal és a STUK közötti együttműködés keretében már idén is sor került az új blokkok kapcsán szakértői egyeztetésre. A két hatóság a jövőben is szorosan együttműködik, hogy megosszák egymással az új blokkok biztonságának értékelésével, engedélyezésével kapcsolatos tapasztalataikat.Facebook megosztás