ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Az OAH-ban ülésezett az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport

2022.10.17
Felsőszintű Munkacsoport ülése Felsőszintű Munkacsoport ülése

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) 2022. október 12-én tartotta soron következő rendes ülését, amelyet Balczó Béla András, az Országos Atomenergia Hivatal kabinetfőnöke, egyben az FMCS elnöke vezetett. A napirend szerint az FMCS ülésén az EPREV-követőmisszió (Emergency Preparedness Review) jelentésének megvitatása és a miniszteri felelősségek rendszerének áttekintése történt meg, amelyet az idei kormányzati átalakulás indokolt.


A találkozó fő témája a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség EPREV-követőmissziójának jelentése volt, amelyben a NAÜ összefoglalta a magyar nukleárisveszélyhelyzet-kezelési rendszer felülvizsgálatának eredményét, áttekintve a korábbi misszió megállapításainak hasznosulását. A misszió a járványhelyzet miatt többszöri halasztás után, 2022.július 4-8. között zajlott le hazánkban. Az FMCS-tagok áttekintették a misszió főbb megállapításait, a jelentésben szereplő javaslatok és ajánlások alapján pedig megkezdték egy intézkedési terv összeállítását.

Az országgyűlési választásokat követő kormányzati átalakulás kapcsán szükségessé vált az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszerhez (ONER) kapcsolódó miniszteri felelősségek, ezáltal a munkacsoport tagjainak frissítése is. A résztvevők az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT) és a kapcsolódó útmutatók felülvizsgálata körüli teendőket is megtárgyalták.Facebook megosztás