ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Japán helyzet 2011. március 13, magyar idő szerint 6 óra

2011.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2011. március 12-én, 20:40- kor (valamennyi időpont: magyar idő szerint) kiadott tájékoztatása szerint a Fukushima-Daiichi erőmű - 1. blokkjánál 7:36-kor történt a robbanás, 12:20-kor kezdődött meg a reaktor hűtése tengervízzel, amelyhez bórt adalékolnak (a bór neutron-elnyelő hatású). 16:00 órakor a reaktortartályban a vízszint a mérési tartományon kívül, azaz legalább 170 cm-rel a zóna teteje alatt volt. A konténment sértetlen; - a 2. blokkon nincs elektromos betáplálás, 16:00 órakor a vízszint 355 cm-rel a zóna teteje felett volt, a konténment sértetlen; - a 3. blokkban a vízszint 16:00 órakor 135 cm-rel a zóna teteje felett volt, a hűtést a nagynyomású hűtővíz befecskendező rendszerrel oldják meg. (A 4., 5. és 6. blokkon a földrengéskor a tervezett évi karbantartást végezték, azok eleve leállított állapotban voltak.) A közlemény szerint az I. telephely (Fukushima-Daiichi) 20 km-es körzetéből mintegy 170.000; a második telephely (Fukushima-Daini) 10 km-es körzetéből mintegy 30.000 embert evakuáltak. A telephely határán a dózisteljesítmény a 7:29 perckor mért 1015 mikro-Sv/óra értékről 7:47-re 142 mikro-Sv/órára, majd 15:30-ra 48 mikro-Sv/óra értékre esett. A Fukushima-Daiichi telephelyen egy munkás 106 milli-Sv dózist kapott. (Tájékoztatásul: normál üzemben az ötéves dóziskorlát hazánkban 100 milli-Sv, az USA-ban az éves korlát 50 milli-Sv.) A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség műholdas felvételeken analizálja az erőmű közvetlenül a cunami érkezése előtti és utáni állapotát.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 13, magyar idő szerint 7 óra

2011.03.13

Az üzemeltető (TEPCO) magyar idő szerint éjfélkor és 1 órakor kiadott közleményei szerint: a Fukushima-Daiichi 3. blokk nagynyomású hűtővíz-befecskendező rendszere (High Pressure Coolant Injection System) leállt, és a zónaizolációs hűtőrendszer (Reactor Core Isolation Cooling System) beindítása is sikertelen volt. A biztonság érdekében, a konténmenten belüli nyomás csökkentésére megnyitották a szelepeket, a radioaktív levegő egy részét kibocsátották a levegőbe, ez a művelet magyar idő szerint március 13-án 0:41-kor befejeződött. A vízbevezetés más megoldásán dolgoznak, nem gondolják, hogy a konténmenten belül reaktor-hűtővíz elvesztés következett volna be.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 13, magyar idő szerint 10 óra

2011.03.13

A TEPCO magyar idő szerint 4 órakor kiadott közleménye szerint a Fukushima-Daiichi erőmű 3. blokkjába is megkezdték a tengervíz és bórsav befecskendezését.

Tovább olvasom »

Japán hírek 2011. március 12, magyar idő szerint 7 órakor

2011.03.12

A Fukushima erőműveket üzemeltető TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) információja szerint a két telephelyen és környékén délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint éjjel 2 órakor) a következő a helyzet: - a Fukushima-Daini (Fukushima-II) erőmű 1. és 4. blokkján előkészületeket kezdtek a konténmentben kialakult nagy nyomás (részben radioaktív levegő kibocsátásával történő) csökkentésére, - a Fukushima-Daiichi (Fukushima-I) erőmű 10 km-es körzetében rendelték el a lakosság kitelepítését.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 12, magyar idő szerint 13 óra

2011.03.12

A kitelepítési körzetet a Fukushima-I erőmű körüli 20 km-es zónára terjesztették ki.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 12, magyar idő szerint 14 órakor

2011.03.12

Yukio Edano vezető kormánytisztviselő nyilatkozata: a japán idő szerint 15:36-kor (magyar idő szerint 7:36-kor) a Fukushima-Daiichi erőműben bekövetkezett robbanás nem érintette sem a reaktor, sem a konténment épségét.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 12, magyar idő szerint 18 óra

2011.03.12

A japán üzemeltető (TEPCO) a Fukushima-Daiichi erőmű 1. blokkja túlnyomásának csökkentése után felkészült a 2. és 3. blokk nyomáscsökkentésére is. Elemzők az 1. blokk zónájának megolvadását sem zárják ki. A radioaktivitás az erőmű határán meghaladta a hatósági korlátot, ezért az eseményt a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a 4 (helyi következményekkel járó baleset) fokozatba sorolták. A helyi meteorológiai viszonyok szerint az esetleges radioaktív kibocsátás É-ÉK irányába, az óceán felé áramolna. A távolság és az esemény jellege következtében Magyarország területét semmilyen körülmények között nem veszélyeztetheti ez a baleset.

Tovább olvasom »

Japán hírek, 2011. március 12, magyar idő szerint: 10 órakor

2011.03.12

A japán hatóság közzétette a Fukushima környezetében járőröző mérőautók első dózismérési eredményeit. Ma hajnalban 0,07 és 5,1 mikro-Sievert/óra közti dózisokat mértek, a legmagasabb értékeket az atomerőmű bejáratánál. Az adatok értelmezéséhez megjegyezzük, hogy a természetes háttérsugárzásból eredő tipikus érték Magyarországon 0,05-0,2 mikro-Sievert/óra körül ingadozik.

Tovább olvasom »

Japán hírek: összefoglaló, 2011. március 12, magyar idő szerint 12 óra

2011.03.12

AZ ESEMÉNY ÖSSZEFOGLALÓ LEÍRÁSA, VÁRHATÓ KÖVETKEZMÉNYEK Helyi idő szerint 14 óra 46 perckor (magyar idő szerint 8 órával korábban) Japán Honshu szigete közelében a Richter skála szerinti 8,9 erősségű földrengés történt. A rengés hatással volt a japán tengerpart észak-keleti szakaszán elhelyzekedő atomerőművekre is. Az atomerőművek reaktorai szabályosan leálltak. A Fukushima Daini erőmű négy blokkjának hűtése biztosított, de a megnövekedett nyomás csökkentése érdekében az erőművek konténmentjéből radioaktivitást is tartalmaző gőzt engedtek a szabadba. A Fukushima Daiichi erőmű 4.- 6. blokkjai karbantartás miatt álltak, az 1.- 3. blokkok külső energiaellátása megszűnt. A tartalék energiaforrásként szolgáló dízel-generátorokat a földrengést követő szökőár megrongálta. Az erőmű üzemeltetője mobil dízel-generátorokat szállított a helyszínre és állított üzembe. A japán üzemeltető (TEPCO)magyar idő szerint 7:30 órakor jelentette a hatóságnak, hogy a Fukushima Daiichi erőmű 1. blokkjában robbanás történt, ennek részletei még nem ismertek. Egyes vélemények gőzrobbanást valószínűsítenek, más források szerint hidrogén robbanás történt, egyik hír sem megerősített. Mind a Daini, mind a Daiichi erőművek 10 kilométeres környezetéből kitelepítették a lakosságot. A KÖRNYEZET SUGÁRZÁSI HELYZETE Március 12–én mobil mérőkocsikkal végeztek dózisteljesítmény mérések az erőmű közelében. A főbejárathoz közel hajnali 4 órakor 0,07 mikro-Sv/h –et mértek, ami háttérsugárzási szintnek felelt meg, ez helyi idő szerint 9:10 perckor 5,1 mikro-Sv/h –re nőt. Egy közeli megfigyelő állomáson szintén tapasztaltak megnövekedett sugárzási szintet. Itt a 0,07 mikro-Sv/h dózisteljesítmény 9:40-kor már 2,9 mikro-Sv/h –re emelkedett. A fenti sugárzási szinteknek egészségügyi következményei a lakosságra nincsen. A Japán üzemeltető jelentése szerint az elhárításban dolgozó egyik munkás mintegy 100 mSv dózisterhelést kapott.

Tovább olvasom »

A földrengés hatása a japán atomerőművekre 2011. március 11., magyar idő szerint 12 órakor

2011.03.11

Helyi idő szerint 14 óra 46 perckor a Richter skálán 8,9 erősségű földrengés volt Japánban a Honshu szigeten. A földrengés epicentruma 80 kilométerre keletre volt az Onigama atomerőműtől és 150 kilométerre északkeletre volt mindkét Fukushima telephelytől. A földrengésben érintett atomerőművek (Onagawa, Fukushima-Daiichi, Fukushima-Daini, Tokai Daini) működő blokkjai automatikusan leálltak és semmilyen radioaktív anyag nem került ki a környezetbe. A Rokkasho reprocesszáló létesítmény vészhelyzeti dízel generátorral üzemel. A japán nukleáris biztonsági hatóság szerint eddig sem tűzet, sem üzemzavart nem okozott a földrengés. A japán nukleáris biztonsági hatóság folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket, s tájékoztatja a közvéleményt. Az atomerőművek elhelyezkedését mutató térkép

Tovább olvasom »

Japán hírek 2011. március 11, magyar idő szerint: 18 órakor

2011.03.11

A japán nukleáris hatóság (NISA) megerősítette, hogy a Fukushima-Daini (Fukushima-II) erőmű egyik különálló szervízépületében és az Onagawa erőmű turbinacsarnokában korábban keletkezett tüzeket eloltották. Egyik tűz sem érintett nukleáris berendezést. A hat blokkból álló Fukushima-Daiichi (Fukushima-I) erőmű 2-es blokkján – az elektromos betáplálás kiesése folytán – hűtővíz veszteséget észleltek. Bár a reaktorban még elegendő hűtővíz van, azonnal mobil generátorokat irányítottak a helyszínre, és (helyi idő szerint 21 órakor, magyar idő szerint 13 órakor) megelőző intézkedésként elrendelték az erőmű 3 km-es körzetében élő lakosok kitelepítését.

Tovább olvasom »

Hírlevél az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének tevékenységéről

2011.03.02

Az OAH látja el az atomrobbantások tilalmát kimondó Átfogó Atomcsend Szerződés (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty) szervezetét előkészítő bizottság nemzeti kapcsolattartási pontjának feladatait. Az előkészítő bizottság (CTBTO) nemzetközi szervezet, amelynek feladata a Szerződés szerinti globális ellenőrző rendszer működőképességének megteremtése a Szerződés hatálybalépésének idejére. A Szerződés végrehajtásának ellenőrzésére az egész világra kiterjedő mérőállomás-hálózat és a mérőállomások által szolgáltatott adatok értékelését végző adatközpont működik. A rendszer feladata annak elősegítése, hogy a Szerződés rendelkezéseinek megsértését a lehető legkorábban fel lehessen ismerni. A Szerződés részes állama Magyarország is (kihirdetve az 1999. évi L. törvényben), a szerződés kellő számú aláírás hiányában azonban még nem hatályos. Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya (NURAF) látja el a magyarországi Nemzeti Kapcsolattartási Pont feladatait, szervezi és koordinálja a magyarországi intézmények részvételét a különböző programokban és gyakorlatokban. A NURAF fontos célja az is, hogy a CTBTO tevékenységéről és eredményeiről minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtson, ezért 2011-től hírlevelet indít, amelyben összefoglalást ad a legfontosabb eseményekről. A hírlevél első száma az alábbi linken olvasható: CTBTO Hírlevél 2011/1

Tovább olvasom »