ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

közmeghallgatás közmeghallgatás

ENSREG közmeghallgatás Brüsszelben a tematikus szakértői felülvizsgálat eredményeiről

2018.11.08

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) által szervezett eseményre az Hotel CROWNE PLAZA – LE PALACE (Rue Gineste 3, 1210 Brussels, Belgium) helyszínen kerül sor 2018. november 22-én 9.30 órától 12.30 óráig.

Tovább olvasom »

jelentés jelentés

Az ENSREG kiadta összefoglaló jelentését

2018.11.08

Fontos mérföldkőhöz érkezett az európai szintű tematikus szakértői felülvizsgálat: az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) kiadta a nukleáris létesítmények öregedéskezelésének uniós felülvizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését.

A jelentést október elején, az ENSREG 37. ülésén fogadták el, azonban akkor több ország, köztük Magyarország is észrevételeket tett a jelentés egyes megállapításaira, valamint jelezte, hogy a felülvizsgálati folyamat eltért az előzetes tervektől, illetve átláthatósági és kommunikációs problémák rontották a felülvizsgálat színvonalát. A jelentést készítő szakértői bizottság csak részben vette figyelembe a tagországok által a felülvizsgálat során közölt információkat, emiatt esetenként az öregedéskezelési tevékenységgel kapcsolatban vitatható, indoklással nem alátámasztott megállapítások is megjelentek néhány országnál.

Tovább olvasom »

INES-képzés INES-képzés

Átfogó INES-képzés az OAH-nál

2018.11.08

2018. november 6-8. között került sor az Országos Atomenergia Hivatalnál a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálához (röviden: INES-skála) kapcsolódó képzésre, amelyen a hazai nukleáris létesítményekből érkező szakemberek vettek részt: az előadások és az elméleti információk mellett gyakorlati feladatok megoldásával mélyíthették tudásukat.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2018.11.07

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Létesítendő nukleáris létesítményre, valamint létesítendő átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozó fizikai védelmi ajánlások”, valamint a „Létesíteni tervezett nukleáris létesítmény, valamint létesíteni tervezett átmeneti és végleges radioaktívhulladék-tároló telephelyének a tervezési alapfenyegetettség meghatározása iránti kérelemhez szükséges fizikai védelmi szempontú elemzése” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2018.11.05

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer”, valamint a „Létesíteni tervezett nukleáris létesítmény fizikai védelmi eszközrendszerének elemzése és tesztelése” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Radiológiai szimpózium Pécsett, OAH-s részvétellel

2018.10.31

2018. október 25-26-án a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Székházában került megrendezésre az Alapítvány a Radiológia Fejlesztéséért, a Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság, valamint a PAB Diagnosztikai Munkacsoport szervezésében a 19. Pécsi Intervenciós Radiológiai Szimpózium közel 150 fő részvételével. A rendezvényen az Országos Atomenergia Hivatal szakértője is előadást tartott.

Tovább olvasom »

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2018.10.31

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „A nukleáris létesítmények (kivéve 1 MW hőteljesítmény alatti reaktorral szerelt nukleáris létesítmények), valamint az átmeneti és végleges radioaktívhulladék-tárolók fizikai védelmének tervezése”, illetve a „Fizikai védelmi engedélykérelmek elkészítése és beadása” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Nemzeti ünnep Nemzeti ünnep

Az OAH három munkatársa kapott miniszteri elismerést nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából

2018.10.29

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa, Hódosi Viktória, Kókai Ágnes és Rippert-Baldauf Mónika Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott munkájának elismeréseként. Az okleveleket 2018. október 27-én Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2018.10.29

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „A nukleáris anyagok nyilvántartása és ellenőrzése”, valamint a „Nukleáris és nukleáris kettős felhasználású termékek export/import engedélyezése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Feljegyzés Feljegyzés

Közmeghallgatás feljegyzése a „KKÁT 1-24 kamrák kiépítésének üzemeltetésiengedély-kérelme” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2018.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal 2018. október 9-én közmeghallgatást tartott Paks Város Önkormányzatának nagytermében, a „KKÁT 1-24 kamrák kiépítésének üzemeltetésiengedély-kérelme” tárgyú, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére indult eljáráshoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom »

Útmutató tervezete Útmutató tervezete

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2018.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű üzemeltetési feltételei és korlátai” című útmutató célja, hogy az új atomerőművi blokkok tervezési követelményeivel kapcsolatban meghatározott üzemeltetési feltételek és korlátok azonosításával, az ezeket tartalmazó egységes dokumentum létrehozásával, tartalmával, használatával és karbantartásával kapcsolatos általános követelmények teljesítésének módjával kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

A Duna Paksnál A Duna Paksnál

Szűrők tisztítása miatt rövid időre csökkentették a Paksi Atomerőmű 3. és 4. blokkjának terhelését

2018.10.25

A 3. és 4. blokki turbinák kondenzátorainak hűtéséhez szükséges, Duna-vizet betápláló szivattyúk szűrőjének tisztítása azért vált szükségessé, mert a Duna alacsony vízszintjénél - a szivattyúk meghibásodásának megelőzése érdekében - a szűrők ellenállását a lehető legkisebb értéken kell tartani. A tisztítási művelet végrehajtásához a 3-4. blokkok teljesítményét 2018.10.24-én délután blokkonként 125 MW-tal csökkentették. Kissé több mint 3 órás csökkentett teljesítményű üzemelést követően a blokkokat névleges teljesítményre felterhelték.

Tovább olvasom »