ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Az OAH három munkatársa kapott elismerést nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából

2020.03.16

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott az atomerőművek nukleáris építményeinek és épületszerkezeteinek tervezése során végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Németh Imre, az Országos Atomenergia Hivatal Építész Szakcsoportjának vezetője, a nukleáris biztonsági felügyelet területén végzett magas színvonalú munkája elismeréseként Németh László, az OAH nukleáris biztonsági felügyelője. Gyimesi Zoltán-díjat kapott Juhász László, az OAH főosztályvezetője, aki több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik a nukleáris biztonság felügyeletében, gyakorlatilag minden hatósági területen dolgozott, 2004 óta vezető, 2018 óta az új blokkok hatósági felügyletét is ellátó Reaktorlétesítmény Felügyleti Főosztály vezetőjeként a létesítményszintű hatósági tevékenységet irányítja.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW-ot meghaladó leterhelés a Paksi Atomerőmű 3-as blokkján

2020.03.13

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2020. március 13-én 09:20 perckor, villamos berendezés meghibásodása miatt védelmi működés lépett fel. A blokk teljesítményét 240 MW-tal csökkentették. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Török delegáció Török delegáció

Török hatósági delegáció látogatása az OAH-ban

2020.03.13

2020. március elején a Török Nukleáris Szabályozó Hivatal delegációja látogatást tett hazánkban Zafer Demircan, a hatóság elnökének vezetésével.

Tovább olvasom »

OECD NEA Nuclear Energy Data 2019 OECD NEA Nuclear Energy Data 2019

Megjelent az OECD NEA éves kiadványa a nukleáris terület legfontosabb adataival

2020.03.12

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége 2020 márciusában tette közzé a 2019-re vonatkozó kiadványát, amelyben megtalálhatók az OECD tagországai nukleáris területének legfontosabb adatai, emellett az egyes országokról is számos információt tartalmaz. 2019. január 1-jén 348 atomerőmű kapcsolódott az elektromos hálózatokhoz, 23 erőmű volt építés alatti fázisban (ebből Japánban 3 erőmű építését ideiglenesen felfüggesztették), 10 reaktor esetében pedig elkötelezték magukat az országok az építés mellett. Ugyanakkor 27 reaktor leállítását tervezik 2023-ig.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.03.10

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezésének minőségirányítási rendszere” című útmutató.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.03.09

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű nyomástartó berendezéseinek hegesztése” című útmutató.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés Álláshirdetés

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres nukleáris biztonsági, és sugárvédelmi felügyelői álláshelyekre

2020.03.06

Az új munkatársak feladata lesz az atomenergia biztonságos felhasználásának hatósági felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkentés a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2020.03.05

A Paksi Atomerőmű 2. blokkján 2020. március 5-én 00:00 perckor, vezetői döntés alapján előre nem tervezett leterhelést hajtott végre a generátor meghibásodása miatt. A meghibásodás nem érint biztonsági rendszert. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos behatárolásán és elhárításán.

Tovább olvasom »

Főjavítás Főjavítás

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2020. évi karbantartása

2020.02.27

A Paksi Atomerőműben befejezték az 1. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Nemzetközi védettségi konferencia Bécsben

2020.02.20

2020. február 10-14. között Bécsben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendezvényére 130 országból mintegy 57 miniszter, 2000 szakértő és 35 nemzetközi szervezet részvételével, hogy megerősítsék a nukleáris védettség erősítése iránti közös elkötelezettségüket. A konferencián az OAH szakértői is részt vettek, ahol rövid előadást tartottak a magyar nukleáris védettségi ellenőrzési rendszerről készített tanulmányukról.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.02.14

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, durvaszerkezet-vizsgáló röntgenberendezés forgalomba hozatalának engedélyezésére (típusengedély) irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.02.14

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Nukleáris létesítmények programozható rendszereinek védelmi követelményei” című útmutató-tervezet célja, hogy iránymutatást adjon a nukleáris biztonsági funkcióval (beleértve a műszaki sugárvédelmi funkciókat), a fizikai védelmi funkcióval, a nukleáris biztosítéki követelmény teljesítési, valamint a radioaktív anyag nyilvántartási funkcióval rendelkező programozható rendszerek szándékolatlan és szándékos fenyegetések elleni védelme követelményeire, a programozható rendszerek védelmi tervének tartalmi felépítésére.

Tovább olvasom »