ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

A NAÜ Kormányzótanácsának szavazása alapján az argentin jelölt szerezte meg a főigazgatói pozícióhoz szükséges kétharmados támogatást

2019.10.30

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 35 tagú kormányzótanácsának október 29-i zárt ülésén 24 szavazatot kapott az argentin Rafael Mariano Grossi, így ő lett a NAÜ főigazgatói posztjának várományosa. Az új főigazgatóról szóló döntést még jóvá kell hagynia a 171 tagú közgyűlésének is.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés volt a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2019.10.29

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2019. október 29-én 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet Igazgatási szünet

Előzetes tájékoztatás az év végi igazgatási szünetről

2019.10.29

Az Országos Atomenergia Hivatal ezúton tájékoztatja ügyfeleit, hogy 2019. december 23-tól 2020. január 5-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezetek Útmutató-tervezetek

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.24

Az Országos Atomenergia Hivatal három új útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. A bővített és átfogó fokozatú, valamint a sugárvédelmi szakértői kiegészítő képzéseken és továbbképzéseken oktatandó témaköröket tartalmazó útmutatók a képzésszervezők és oktatók részére nyújt segítséget a sugárvédelmi képzések ismeretanyagának és a 487/2015. (XII.30.) Korm. rendelet 4. melléklete szerinti tematikájának összeállításában.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.24

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Jegyzet alapfokozatú sugárvédelmi képzésekhez” című útmutató célja, hogy az alapfokozatú sugárvédelmi képzéseken és továbbképzéseken részt vevő hallgatók számára összegyűjtse azokat az alapszintű sugárvédelmi ismereteket, amelyek az Országos Atomenergia Honlapján közzétett központi vizsgakérdések megválaszolásához elengedhetetlenek.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2019.10.18

Felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető „A sugárveszélyes munkakörben dolgozó munkavállalók személyi monitorozásával és az Országos Személy Dozimetriai Nyilvántartással összefüggő követelmények teljesítése” című útmutató felülvizsgált változata. Az útmutató célja, foglalkozási sugárterhelés ellenőrzésével kapcsolatos követelmények megfogalmazása, a hatályos jogszabályban meghatározott sugárvédelmi követelmények szerint.

Tovább olvasom »

Regisztrációs lap Regisztrációs lap

Megváltozott a D-szintű fizikai védelmet igénylő szállítások regisztrációjához használatos formanyomtatvány

2019.10.18

Az Országos Atomenergia Hivatal felhívja a meglévő, illetve leendő ügyfelei figyelmét, hogy a D-szintű fizikai védelmet igénylő nukleáris anyag, radioaktív sugárforrás és radioaktív hulladék szállításának – az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 190/2011. (IX. 19.) Korm. rendelet 35. § (8) bekezdése szerinti – regisztrációs űrlapja megváltozott.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Szegeden Atomenergiáról - mindenkinek Szegeden

„Atomenergiáról – mindenkinek” Szegeden: módosult a jelentkezési határidő

2019.10.18

2019. november 21-én Szegeden kerül sor a következő „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényre. A módosított határidő szerint október 25-ig (péntek) lehet jelentkezni.

Tovább olvasom »

Force on Force gyakorlat  Force on Force gyakorlat

„Force on Force” gyakorlatokkal kapcsolatos továbbképzés

2019.10.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal 2019. október 8. és 11. között képzést szervezett Pakson, a teljesítményalapú védelmi gyakorlatok, más néven Force on Force (fegyveres támadást szimuláló) gyakorlatok szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban.

Tovább olvasom »

NAÜ-ösztöndíjasok látogatása NAÜ-ösztöndíjasok látogatása

NAÜ-ösztöndíjasok látogatása az OAH-nál

2019.10.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében mintegy másfél hónapra tudományos látogatók érkeztek hazánkba, hogy megismerkedjenek a nukleáris törvényszéki analitika területével, amelyben az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) világszinten is elismert szakmai tudással rendelkezik. A ghánai, dél-afrikai és libanoni szakemberek képzése elsősorban az EK-ban zajlik, az Országos Atomenergia Hivatalnál kétnapos programon vettek részt, amelynek során a védettséghez (fizikai védelemhez) kapcsolódó hatósági tevékenységgel ismerkedtek meg.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.10.18

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A „Hatósági felügyelet szempontjából megkülönböztetett atomerőművi dokumentumok módosítása” című útmutató célja, hogy az atomerőművi dokumentumok módosításának, átalakításának végrehajtásával összefüggő előírások egységes értelmezésével, a kötelezettségek, jogosultságok és folyamatok részletes meghatározásán keresztül egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését.

Tovább olvasom »

Új útmutató Új útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.10.17

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. Az „Üzemelő atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az üzemelő atomerőművi berendezések vizsgálatára vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »