ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

NAÜ-OAH kétoldalú éves ülés a NAÜ nukleáris biztosítéki rendszerének nyújtandó támogató program feladatairól

2012.12.02

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszerének erősítésére nyújtott magyar támogató program éves ülésére 2012. november 28-án került sor. Az ülésen magyar részről az OAH Nukleáris és Radioaktív Anyagok Főosztálya képviseletében Dr. Vincze Árpád főosztályvezető, Dr. Stefánka Zsolt, biztosítéki osztályvezető, valamint Földesi Erzsébet tanácsadó vett részt. További magyar résztvevők voltak Dr. Kovács-Széles Éva és Huszti József az MTA EK képviseletében. Az ülést Jill N. Cooley, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogató programokért felelős igazgatóságának vezetője nyitotta meg. Elmondta, hogy a tagországok 35 éve nyújtanak segítséget a NAÜ biztosítéki rendszerének, ezen belül hazánk 21 éve nyújt szervezett keretek között támogatást. Jill N. Cooley hangsúlyozta, hogy a NAÜ 2014-2015-ös kutatás-fejlesztési tevékenységének költségvetése csökken, ezért a tagországoknak a támogató program keretei közötti tevékenysége még inkább előtérbe kerül.

Tovább olvasom »

"ATOMENERGIÁRÓL - MINDENKINEK" KONFERENCIA, GYŐR 2012

2012.11.29

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen 2012. november 28-án ismeretterjesztő konferenciát rendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel Győrben a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Hangversenytermében. Az immár tizenegyedik alkalommal rendezett regionális konferencián ismeretterjesztésben jártas neves előadóink áttekintették mindazokat a területeket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A hangversenyterem karzatán a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja a konferencia előtt és a szünetben műszeres bemutatót tartott, ahol a résztvevők beszélgethettek a szakemberekkel az atomenergia alkalmazásáról és totó kitöltésével ellenőrizhették ismereteiket. A konferencián elhangzott előadásokról készült videofelvétel hamarosan elérhető lesz. Az előadások PDF formátumban megtekinthetők.

Tovább olvasom »

2012. évi Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Törzsvezetési Gyakorlat

2012.11.28

Az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszer (ONER) idei törzsvezetési gyakorlatára november 28-án került sor. A gyakorlaton részt vett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központja (KKB NVK) és Lakossági Tájékoztatási Csoportja, Nukleáris Védekezési Munkabizottság (NVM), az ONER Riasztási és Értesítési Ügyelete, a BM OKF Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központja, valamint az atomerőmű körüli megyei és helyi védelmi bizottságok. A gyakorlathoz csatlakozott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Baleset-elhárítási Szervezete (BESZ), valamint a KKB NVM Szakértői Részlege.

Tovább olvasom »

Biztonságosak a magyarországi nukleáris létesítmények

2012.11.22

Megfelelő a magyar nukleáris létesítmények biztonsági helyzete az atomenergia 2009., 2010. és 2011. évi hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés szerint. A jelentést általános vitára alkalmasnak tartotta keddi ülésén az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága. Az atomenergia jelentős szerepet játszik a nemzetgazdaságban, a villamosenergia-termelésben, az iparban, de a mezőgazdaságban vagy a tudományos kutatás számos területén is - emelte ki Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára.

Tovább olvasom »

Magyarország példaértékű szerepet tölt be az atomenergia békés célú felhasználásának globális szintű támogatásával

2012.11.21

Alexander Victorovich Bychkov, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) atomenergia globális fejlesztéseiért felelős főigazgató-helyettese Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár meghívására 2012. november 21-23. között Magyarországra látogatott.

Tovább olvasom »

Nukleáris biztosítéki tanfolyam a NAÜ támogató program keretében

2012.11.19

Magyarország 1991 óta nyújt támogatást a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) biztosítéki rendszerének megerősítésére. A magyar támogató program egyik részét képezi a NAÜ képzési rendszerének segítése.

Tovább olvasom »

MEGHÍVÓ AZ „ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK” CÍMŰ ISMERETTERJESZTŐ KONFERENCIÁRA GYŐRBE

2012.11.08

Az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesület és a Széchenyi István Egyetem közösen 2012. november 28-án ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel Győrben a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Hangversenytermében (Egykori Győri Zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.). Az immár tizenegyedik alkalommal rendezett regionális konferencián az előadók olyan területeket tekintenek át, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és a szakmai érdeklődők mellett a lakosság figyelmét is felkeltik. A hangversenyterem karzatán a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja a konferencia előtt és a szünetben műszeres bemutatót tart, ahol a résztvevők beszélgethetnek a szakemberekkel az atomenergia alkalmazásáról és totó kitöltésével ellenőrizhetik ismereteiket. Az előadások a konferencia után az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetők lesznek.

Tovább olvasom »

Prométheus-díjban részesült Dr. Koblinger László

2012.10.26

Prométheus-díjban részesült Dr. Koblinger László Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kitüntetéseket, elismeréseket adott át az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából.

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal 2012. október 4-én Paks város Polgármesteri Hivatalának nagytermében a Paksi Atomerőmű 1. blokkjánál folyamatban levő üzemidő-hosszabbítás engedélyezési eljárásának részeként tartott közmeghallgatás jegyzőkönyve

2012.10.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2012. október 4-én Paks város Polgármesteri Hivatalának nagytermében a Paksi Atomerőmű 1. blokkjánál folyamatban levő üzemidő-hosszabbítás engedélyezési eljárásának részeként tartott közmeghallgatás jegyzőkönyve

Tovább olvasom »

Magyar - orosz - ukrán kormányközi megállapodás a nukleáris üzemanyagok szállításáról

2012.10.18

2012. október 17-én Magyarország, Oroszország, és Ukrajna kormánya közös megállapodást írt alá az Ukrajna területén át Magyarország és Oroszország között történő nukleáris üzemanyag szállításról. A megállapodást hazánk képviseletében az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Dr. Rónaky József, Oroszország részéről a ROSATOM nemzetközi együttműködésekért felelős helyettes-főigazgatója, Nikolai Spasskiy, ukrán oldalról pedig az Állami Nukleáris Szabályozási Főfelügyelet elnöke, Olena Mykolaichuk írták alá.

Tovább olvasom »

TSO szeminárium az OAH-ban

2012.10.15

2012. október 12-én az OAH, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont és a BMGE Nukleáris Technikai Intézet szakembereinek részvételével szemináriumot tartottunk az OAH-ban, amelyen az OAH ÁNI műszaki háttér intézeteinek (TSO-k) kutatói beszámoltak a 2011-ben az OAH ÁNI Műszaki Megalapozó Tevékenysége keretében támogatott kutatások eredményeiről. Dr. Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese megnyitó beszédében köszöntötte a megjelent szakembereket és kiemelte a nukleáris kutatások és a műszaki háttér intézetek szerepének jelentőségét az OAH hatósági munkájának támogatásában. A szemináriumon kilenc előadás hangzott el, amelyek áttekintették az elmúlt évben elvégzett kutatásokat. Az előadásokat követő viták alkalmat biztosítottak a szakmai eszmecserére, a hallottak hatékonyabb elsajátítására és a továbblépési lehetőségek megismerésére. A szemináriumon elhangzott előadások: tovább

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal sajtóközleménye

2012.10.05

Az Európai Bizottság 2012. október 4-én közleményt adott ki az Európai Unióban található atomerőművek átfogó kockázati és biztonsági értékeléséről (az ún. stressz-tesztről). Magyarország üdvözli a Bizottság erőfeszítéseit, javaslatait pedig alaposan megfontolja. Mivel Magyarország az atomenergia biztonságának kiemelkedő jelentőséget tulajdonít, a többi tagállamhoz hasonlóan jelentős forrásokat fordított a vizsgálat (stressz-teszt) végrehajtására. A közlemény áttanulmányozása után az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a közleményben szereplő értékelés bizonyos vonatkozásaival kapcsolatban eltérő véleményének kíván hangot adni. Az OAH hangsúlyozni kívánja, hogy a szakértői értékelésről készült zárójelentés - amelyet mind az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), mind pedig a Bizottság 2012. április 26-án egyetértően aláírt - kimutatta, hogy a biztonság színvonala egészében véve jó, Európában egyetlen atomerőmű azonnali bezárására sincs szükség. Az OAH továbbá azt is ki kívánja emelni, hogy az egyes telephelyekre egyedi módon jellemző (és a közleményben utólag azonosított) kérdések kezelése a tagországok Nemzeti Cselekvési Tervei alapján történik majd, és maga a stressz-teszt folyamat tisztázta, hogy a nukleáris biztonság, s az azt javító intézkedések és mechanizmusok folyamatosan fejlődnek. A stressz-teszt eredményei azt mutatták, hogy a Paksi Atomerőmű megfelel a legszigorúbb európai biztonsági ajánlásoknak. Ezen kívül, miközben a közlemény helyesen állapítja meg, hogy még számos teendő van, azt a téves benyomást keltheti, hogy az alapvető biztonság érdekében is sok még a tennivaló. A stressz-teszt eredményeként ajánlott, a biztonság növelését szolgáló intézkedések közül már sokat meg is valósítottak. Az eredmények leegyszerűsített összevetése és a költségek becsült értékekkel való növelése félrevezető értelmezésekhez vezethet. Mindent összevetve az OAH bizonyos abban, hogy a stressz-teszt eredményei az európai atomerőművek biztonságának további növelését szolgálják, még a megfelelőnek tekintett biztonsági határértékeket meghaladó szélsőséges helyzetekben is. Az OAH mind hazai, mind nemzetközi szinten továbbra is a nukleáris létesítmények biztonságának növeléséért tevékenykedik, és maradéktalanul figyelembe fogja venni az Európai Bizottság megalapozott javaslatait. Ugyanakkor az OAH véleménye szerint a nemzeti megközelítések közötti különbségek önmagukban nem tekinthetők eleve hiányosságnak. Minden ország közös célja kell legyen, hogy hatékony intézkedéseket tegyen a biztonság érdekében, és továbbra is fennmaradjon a lakosság bizalma az európai nukleáris létesítmények biztonságát illetően. Háttér A 2011. márciusi fukusimai katasztrófára reagálva az Európai Tanács – Magyarország soros elnöksége alatt végzett előkészületeket követően – elfogadta, hogy az Európai Unióban szigorú szakértői vizsgálatokat tartalmazó, úgynevezett stressz-teszteket végezzenek el. Ezek a vizsgálatok önkéntes alapon, átlátható, kölcsönösen elfogadott módszerrel, az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) védnöksége alatt zajlottak le. Az ENSREG-et azzal a céllal hozták létre, hogy nukleáris biztonsági kérdésekben támogassa a Bizottságot. A csoport tagjai az európai nemzeti nukleáris biztonsági hatóságok vezetői. A szakértői vizsgálatról készült zárójelentést 2012. április 26-án mind az ENSREG, mind pedig a Bizottság egyetértően aláírta. A vizsgálatok eredményei konkrétan azt mutatták, hogy a biztonság színvonala egészében véve jó, Európában egyetlen atomerőmű azonnali bezárására sincs szükség. Az Európai Bizottság 2012. október 4-én közleményt adott ki az Európai Unió atomerőműveinek átfogó kockázati és biztonsági értékeléséről (az ún. stressz-tesztről).

Tovább olvasom »