ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: BM OKF Forrás: BM OKF

Megkezdődött hazánk nukleáris veszélyhelyzeti felkészültségének nemzetközi felülvizsgálata

2016.06.13

2016. június 13-án a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán (BM OKF) tartott hivatalos nyitóértekezlettel megkezdte munkáját a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében Budapestre érkezett kilencfős, elismert külföldi szakértőkből álló delegáció, hogy felülvizsgálja hazánk nukleáris veszélyhelyzeti felkészültségét. A kéthetes EPREV-misszió (Emergency Preparedness Review Service) során áttekintik a magyarországi jogi szabályozást, látogatásokat tesznek az összes hazai nukleáris és radioaktívhulladék-tároló létesítményben, valamint néhány sugárforrást használó intézményben, és számos interjút készítenek a nukleárisbaleset-elhárításban, illetve a veszélyhelyzet-kezelésben részt vevő szervezetek munkatársaival. A misszió végén a szakértők jelentést készítenek a felülvizsgálat eredményéről, amelyben a javaslatok és ajánlások mellett a jó gyakorlatokat is rögzítik, így a hazai tudás és tapasztalat nemzetközi szinten is hasznosulhat majd. A kéthetes misszió koordinálásával összefüggő feladatokat az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a BM OKF szoros együttműködésben látja el.

Tovább olvasom »

Sugárvédelmi képzésekkel és továbbképzésekkel kapcsolatos hatósági fórum

2016.06.10

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. június 2-án hatósági fórumot tartott a sugárvédelmi képzések és továbbképzések szervezésében és lebonyolításában érintett szakértők számára. A rendezvényen 47 képzésszervező, oktató és vizsgaelnök vett részt. Az OAH részéről Balczó Béla osztályvezető és Vincze Árpád főosztályvezető válaszolt a sugárvédelmi oktatással és vizsgázatással, valamint ezek hatósági felügyeletével kapcsolatos tapasztalatokat érintő kérdésekre és felvetésekre.

Tovább olvasom »

Finn-magyar hatósági megbeszélések az új atomerőművi blokkokról

2016.06.08

2016. május 30. és június 1. között a finn nukleáris hatóság szakembereit fogadta az Országos Atomenergia Hivatal. A megbeszéléseken az új blokkok létesítéséhez kapcsolódó hatósági felügyeleti tevékenység tapasztalatait vitatták meg a résztvevők.

Tovább olvasom »

Kéthetes képzés iráni és szlovák szakembereknek

2016.06.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjas programjának keretében az Országos Atomenergia Hivatal két iráni és egy szlovák nukleáris hatósági felügyelőt fogadott 2016. május 27. és június 3. között. A képzés során a szakemberek ellátogattak a Paksi Atomerőműbe is.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján: Atomerőművek berendezéseinek hegesztése

2016.06.07

Az útmutató ajánlásokat tartalmaz az atomerőművi berendezések hegesztésére vonatkozó előírások teljesítésének (az OAH által lehetségesnek tartott) módjára vonatkozóan.

Tovább olvasom »

Hatósági műszaki referenst keres az OAH

2016.06.03

Az új munkatárs feladata lesz az Országos Atomenergia Hivatal műszaki megalapozó tevékenységének koordinálása, valamint a hivatal Műszaki Főosztályának tevékenységéhez kapcsolódó adminisztratív feladatok ellátása. Jelentkezési határidő: 2016. június 15.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján: Radioaktívhulladék-tárolók irányítási rendszerei

2016.06.01

Az útmutató ajánlásokat fogalmaz meg radioaktívhulladék-tároló irányítási rendszerének kidolgozására, működtetésére és fejlesztésére.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az új atomerőművi blokkokkal kapcsolatban

2016.05.25

A tavaly októberben megrendezett szokásos, éves kétoldalú találkozót követően Ausztria még számos kérdést tett fel hazánknak a tervezett két új atomerőművi blokkal kapcsolatban, ezért a felek az októberi találkozó folytatásaként újabb kétoldalú megbeszélést tartottak, amelyre 2016. május 19-én került sor.

Tovább olvasom »

V. KÖZIG Foci Kupa és Családi nap

2016.05.24

Az Országos Atomenergia Hivatal csapata idén is részt vett a KÖZIG Foci Kupa és Családi napon, amelyet immár ötödik alkalommal rendeztek meg. A 2016. május 21-én megtartott sportrendezvényen szoros meccseket játszottunk lelkes szurkolótábor támogatásával.

Tovább olvasom »

Négyoldalú találkozó Csehországban

2016.05.24

2016. május 17-18-án Csehországban került sor a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris biztonsági hatóság szokásos éves találkozójára. A résztvevők tájékoztatást adtak az elmúlt év legfontosabb hatósági eseményeiről, jogszabályi változásairól, az atomerőművek üzemeltetéséhez kapcsolódó információkról.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves karbantartása

2016.05.21

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2016. május 21-én megkezdődött az 1. blokk várhatóan 26 napig tartó éves felülvizsgálata (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A felülvizsgálatot az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli, ellenőrzi.

Tovább olvasom »

Sugárvédelmi hatósági fórum az OAH-nál

2016.05.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. június 2-án 13:00-tól hatósági fórumot tart, melynek célja a jogszabályi változások következtében a sugárvédelmi képzések és továbbképzések OAH hatáskörébe utalt hatósági felügyeletével kapcsolatos tapasztalatok megvitatása. A fórum helyszíne az Országos Atomenergia Hivatal székháza (1036 Budapest, Fényes Adolf u. 4.).

Tovább olvasom »