ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

63. NAÜ-közgyűlés Bécsben

2019.09.12

2019. szeptember 16-20 között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 63. közgyűlésére Bécsben, ahol számos kérdésről tárgyalnak a tagállamok magasrangú tisztségviselői. A közgyűléssel párhuzamosan tudományos fórumra is sor kerül, amelynek témája a rák elleni küzdelem évtizede és a jövőbeni lépések.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Közvéleménykutatást végez az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége

2019.09.12

Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége közzétett egy kockázati kommunikációra (risk communication) vonatkozó kérdőívet a lakosság és a civil szervezetek részére. Arra kérték a tagállamok nukleáris hatóságait, hogy saját csatornáikon is tegyék közzé a kérdőívet. Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása, a kockázatok értékelése és megfelelő kommunikálása, továbbá az ehhez kapcsolódó nemzetközi munkát is szorosan követi. A nyitottság jegyében, az OECD NEA kérésének eleget téve mi is elérhetővé tesszük a kérdőívet.

Tovább olvasom »

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.09.11

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Radioaktív anyagok csomagolásának jóváhagyását megalapozó biztonsági elemzésekre vonatkozó követelmények”, valamint a „Radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek országhatáron át történő szállításának követelményei” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2019.09.11

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött. Az „Új atomerőművek biztonsági jelentései” című, jogszabályi változások miatt felülvizsgált útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva az új atomerőművek biztonsági jelentéseinek formai és tartalmi követelményeivel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Vezetői találkozó Vezetői találkozó

Vezetői találkozó az OAH-nál

2019.09.06

Az Országos Atomenergia Hivatal rendszeresen kezdeményez a kiemelt létesítmények vezetőivel az aktuális ügyek és a biztonsági helyzet áttekintését célzó vezetői megbeszéléseket. A Budapesti Kutatóreaktor vezetőit szeptember 4-én fogadta Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese. A megbeszélés során áttekintették a Kutatóreaktor jövőjét, elsődlegesen az üzemidő-hosszabbítás, az üzemanyag-ellátás, valamint az erőforrás-kezelés nukleáris biztonsági kérdésein keresztül.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.08.30

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Berendezések környezeti minősítésének tervezési szempontjai az üzemelő atomerőművekben”, valamint a „Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.08.30

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető „A szervezet és az irányítási rendszer átalakítása atomerőműben”, valamint az „Új atomerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dokumentációja” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2019.08.28

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK Battery Hungary Kft. kérelmére indult, fizikai védelmi engedély kiadására irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Térkép Térkép

Magyarországon nem mutattak ki radionuklidokat a mérőállomások

2019.08.28

Amint azt az MTI is hírül adta, az orosz haditengerészet Szeverodvinszktől mintegy 40 km-re található kísérleti telepén augusztus 8-án történt robbanást követően rövidebb időre (kb. 30 percig) jelentősen megemelkedett a sugárzási szint a baleset környezetében, amely a későbbiekben visszaállt a normál értékre. Az Európai Unió tagországainak radiológiai mérőhálózatai nem jelentettek megemelkedett sugárzási szintet a baleset után. A hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszer automata mérőhálózata sem detektált a természetes háttérsugárzást meghaladó szintet az eseményt követően.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény „A püspökszilágyi RHFT üzemeltetési engedély kérelme” engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2019.08.28

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére – döntést hozott „A püspökszilágyi RHFT üzemeltetési engedély kérelme” engedélyezési eljárásban. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Püspökszilágy és Kisnémedi község Polgármesteri Hivatala hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Kintüntetések nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából

2019.08.27

Munkájának elismeréseként az OAH hat munkatársa részesült elismerésben nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából. Szepes Károly Magyar Arany Érdemkeresztet, Kulcsár Istvánné és Windisch Gábor Magyar Bronz Érdemkeresztet vehetett át, Czelba Ferenc Prométheus-díjat, Füredi Szilvia és Schüszler Beáta Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Javítási munkák a Paksi Atomerőmű 2-es blokkján

2019.08.26

Az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkját 2019. augusztus 24-én, 23:00 órától részlegesen leterhelték. A javításhoz a reaktorblokk egyik turbina-gépcsoportját teljesen leállították. A teljesítménycsökkentés alatt a generátor olajrendszerének meghibásodását javították. A blokk a terveknek megfelelően, augusztus 25-én, 20:00 óra előtt érte el ismét a 100%-os teljesítményt. Ezt követően 2019. augusztus 26-án délelőtt ismételten 50%-ra leterhelték a 2. blokkot a hétvégi javítás által érintett turbina-gépcsoport olajrendszer további meghibásodása miatt.

Tovább olvasom »