ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Elérhetők az OAH évindító sajtótájékoztatójának anyagai

2016.01.14

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatójához készített sajtóanyag és előadás elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Atomenergia – mire készülünk 2016-ban?

2016.01.08

Az Országos Atomenergia Hivatal 2016. január 14-én 10.30 órai kezdettel tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában az új blokkok engedélyezése, az üzemidő-hosszabbítás, valamint az OAH hatáskörének jelentős bővülése áll.

Tovább olvasom »

Hirdetmény a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárás megindításáról

2016.01.08

Az Országos Atomenergia Hivatal - az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére - elindította az atomerőmű 3. blokkjának további 20 éves üzemeltetéséhez szükséges engedélyezési eljárást. A 118/2011. Korm. rendelet lehetővé teszi, hogy a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén a blokk a tervezett üzemidőn túl, az elemzésekben igazolt időtartamig működhessen. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elvégezte a jogszabályban előírtak szerinti vizsgálatokat és elemzéseket, azok eredményére alapozva engedélyt kért a 3. blokk 2036. december 31-ig történő további üzemeltetésére.

Tovább olvasom »

Jogszabályi változások!
Az Országos Atomenergia Hivatal hatáskörébe került a radioaktív anyagok és ionizáló sugárzást létrehozó berendezések sugárvédelmi felügyelete

2015.12.31

2016. január 1-jén hatályba léptek a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvénynek a sugárvédelmi feladatkörök és hatósági rendszer átalakításával kapcsolatos rendelkezései, amelyek meghatározzák a sugáregészségügyi és a sugárvédelmi feladatok körét és a sugárvédelemmel kapcsolatos feladatokat az Országos Atomenergia Hivatalhoz (a továbbiakban: OAH) rendelik. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak kitett személyek egészségének védelme az Emberi Erőforrások Minisztériumának feladat- és hatásköre maradt.

Tovább olvasom »

Folyamatosan nyomon követi az OAH a Leningrádi Atomerőműben történteket, értékeli az ellenőrző állomások méréseit

2015.12.22

December 22-én az osztrák, a szlovák és a magyar környezetellenőrző állomások mérései a szokásos normál háttérsugárzásnak megfelelő értéket mutatták, csak úgy, mint a szomszédos Ukrajna atomerőműveit ellenőrző mérőhelyek. Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 22-én egyeztetett orosz partnerével a Leningrádi Atomerőműben történtekről és a kialakult helyzetről.

Tovább olvasom »

Hírek az oroszországi Leningrádi Atomerőműben történtekről

2015.12.21

Az oroszországi Leningrádi Atomerőmű II. számú reaktorblokkját pénteken kora délután leállították. A különböző források eltérő tartalommal számolnak be a történtekről, egyebek mellett az erőműből nyugat felé terjedő gőzfelhőről.
Az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrizte a hazai mérőállomások sugárzási értékekeit, valamint a finn, az ukrán és az észt környezeti ellenőrző állomások adatait, de az említett üzemzavarra utaló eltérés nem volt tapasztalható, és nem tapasztalható jelenleg sem.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet az OAH-nál

2015.12.19

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 21-től 2016. január 3-ig – biztosítva a zavartalan ügymenetet és feladatellátást – igazgatási szünetet tart a 30/2012. (III. 7.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.

Tovább olvasom »

25 éves az OAH

2015.12.17

Az Országos Atomenergia Bizottság jogutódjaként 1991. január 1-jén jött létre az Országos Atomenergia Hivatal, s erről ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a volt és a jelenlegi munkatársak, partnerek, iparági vezetők. Az OAH múltjáról és jelenéről Krizsó Szilvia kötetlenül beszélgetett a hivatal korábbi és jelenlegi vezetőivel, illetve a nukleáris szakma kiemelkedő szakembereivel – néha elgondolkodtató, néha vidám történeteket elevenítve fel.

Tovább olvasom »

Elkészült az IRRS-misszióról szóló jelentés magyar változata

2015.12.16

Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelt fontosságú, hogy tevékenysége mindenki számára átlátható legyen, valamint az is, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a lakosságot a szervezet munkájáról, eredményeiről, illetve a hivatal előtt álló feladatokról. Ennek érdekében az OAH gondoskodott az eredetileg angol nyelvű IRRS-jelentés magyarra fordításáról, valamint szakmai lektorálásáról. A dokumentumot magyar nyelven is elérhetővé tettük honlapunkon.

Tovább olvasom »

Bizottsági segítség a sugárvédelmi uniós szabályok átültetéséhez

2015.12.16

Az Európai Unió tanácsa 2013-ban a tagállamokra nézve kötelező jelleggel új sugárvédelmi irányelvet fogadott el, amelyet 2018-ig kell a nemzeti szabályozásokba átültetni. A nemzeti jogalkotó szervek és az érintett hatóságok számára is nagy kihívást jelent ez a feladat, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kiemelt figyelemmel kíséri a végrehajtást, valamint szakmai támogatást nyújt az uniós országoknak.

Tovább olvasom »

Biztosítéki konzultáció létesítményi engedélyeseknek

2015.12.15

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 10-én második alkalommal rendezett szakmai találkozót a hazai nukleáris létesítmények biztosítéki felelőseinek. A rendezvény célja, hogy fórumot biztosítson a nukleáris energia békés célú alkalmazásának felügyeletével megbízott szakemberek számára.

Tovább olvasom »

Aktív magyar szereplés a nukleáris létesítmények védettségi engedélyezésének kihívásait tárgyaló nemzetközi konferencián

2015.12.15

2015. december 7-11. között Bécsben, harmincöt országból mintegy hatvan szakember vitatta meg a nukleáris létesítmények védettségi engedélyezése során felmerült kihívásokat. A konferencia elnökének Horváth Kristófot, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesét kérték fel, mellette Vincze Árpád főosztályvezető képviselte a magyar hatóságot.

Tovább olvasom »