ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

ukrán delegáció ukrán delegáció

Ukrán hatósági delegáció látogatása az OAH-ban

2019.02.20

2019. február 18-19. között az ukrán nukleáris hatóság delegációja látogatott hazánkba, Hryhorii Plachkov, a hatóság elnökének vezetésével. Az Országos Atomenergia Hivatalban Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója fogadta a szakértőket.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2019.02.18

2019. február 17-én délelőtt - előre tervezetten - egy villamos berendezés karbantartását végezék el a Paksi Atomerőmű 1. blokkján. A munka elvégzéséhez a blokk 50 %-kal történő leterhelésére volt szükség. A javítást követően a blokkot felterhelték névleges teljesítményre. A végrehajtott karbantartás során a reaktor hűtése végig biztosítva volt, a teljesítményváltoztatást a személyzet az előírások betartása mellett hajtotta végre. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Üzbég delegáció Üzbég delegáció

Üzbég delegáció látogatása Magyarországon

2019.02.15

2019. február 12-15. között üzbég kormányzati delegáció látogatott hazánkba, hogy megismerkedjenek az új atomerőművi blokkok létesítésével kapcsolatos magyar tapasztalatokkal. Az Országos Atomenergia Hivatalban február 14-én Fichtinger Gyula főigazgató fogadta a delegációt, amelyben a parlamenti képviselők mellett az üzbég nukleáris hatóság szakértője is részt vett.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2019.02.15

A Paksi Atomerőmű 1. blokkján 2019. február 14-én 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A teljesítménycsökkenést egy a gőzfejlesztőkbe adott tápvíz mennyiségének csökkenése miatti automatikus védelmi működés okozta, melynek következtében az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkjának teljesítménye 59%-ra esett vissza. A hiba elhárítását követően a blokk - a védelmi működés után 2 órával - újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Román delegáció Román delegáció

Román nukleáris hatósági delegáció látogatása hazánkban

2019.02.15

2019. február 12-14. között a román nukleáris hatóság elnöke által vezetett szakértői delegáció érkezett Magyarországra, hogy konzultáljon az EU sugárvédelemmel foglalkozó irányelvének hazai átvételéről, az irányelvben foglaltak gyakorlati megvalósításáról.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

Közlemény sugárforrással kapcsolatos rendkívüli eseményről

2019.02.08

2019. január 21-én Pécs beépített iparterületén egy zárt sugárforrást tartalmazó szonda (béléscsövezett geotermikus kutatófúrás geofizikai vizsgálata közben) leesett az 1800 m mélységben lévő kúttalpra. Az eseményről a vizsgálatot végző engedélyes 2019. január 22-én értesítette az OAH-t. A szondát 2019. február 6-án délelőtt az Országos Atomenergia Hivatal által jóváhagyott intézkedési terv alapján, illetve az OAH ellenőrzése mellett sikerült biztonságosan kiemelni. Az INES 1-es minősítésű esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett.

Tovább olvasom »

Marokkói delegáció Marokkói delegáció

Marokkói hatóság vezetőinek látogatása az OAH-ban

2019.02.07

2019. február 4-től 6-ig Magyarországra látogatott a marokkói nukleáris hatóság delegációja, Khammar Mrabit, a szervezet főigazgatója vezetésével. A háromnapos program keretében számos előadást tartottak a magyar szakemberek: bemutatták az OAH tevékenységét, a hazai nukleáris területet, a radioaktív hulladék kezelésének magyarországi tapasztalatait, valamint a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályozást, különös tekintettel a kutatóreaktorokra. Emellett áttekintést kaptak a sugárvédelem szabályozásáról.

Tovább olvasom »

képzés képzés

Nukleáris medicina szakasszisztens-hallgatók az OAH-ban

2019.02.06

Az Országos Atomenergia Hivatal 2019. február 5-én fogadta a Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium Egészségügyi Szakközépiskola és Szakgimnázium Nukleáris medicina szakasszisztens képzésében résztvevő tanulókat, hogy szakmai nap keretében ismerkedhessenek meg az OAH tevékenységével, külön fókuszával a sugárvédelem és fizikai védelem területére.

Tovább olvasom »

erőmű erőmű

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2019. évi karbantartása

2019.02.04

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2019. február 4-től megkezdődött a 4. blokk 2019. évi nagykarbantartása (főjavítása), amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. A főjavítást az előzetes terveknek megfelelően teljes zónakirakás mellett, a reaktortartály ciklikus vizsgálatával egybekötve hajtják végre. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet.

Tovább olvasom »

jelentés jelentés

Elérhető az OAH honlapján az utóvizsgálatról szóló végleges IRRS-jelentés

2019.01.31

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a szeptemberi IRRS-misszióról szóló végleges jelentést megküldte az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelyet elérhetővé tettünk honlapunkon. A NAÜ által összeállított szakmai delegáció azt vizsgálta, hogy a korábbi, 2015-ös, teljes hatósági rendszert felülvizsgáló IRRS-misszió ajánlásai milyen mértékben teljesültek, hasznosultak

Tovább olvasom »

szakmai rendezvény szakmai rendezvény

Kétnapos szakmai rendezvény az új blokkokról

2019.01.30

2019. január 22-én és 23-án az Országos Atomenergia Hivatal székházában került sor arra a szakmai rendezvényre, amelyen az új blokkok tervezésében részt vevő orosz szervezetek tájékoztatót tartottak a Paks II. projekt kiemelt tervezési területeiről és folyamatairól.

Tovább olvasom »

WENRA-munkacsoport ülése WENRA-munkacsoport ülése

WENRA-munkacsoport ülése az OAH-ban

2019.01.28

2019. január 15-18. között a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) kutatóreaktorok referenciaszintjeinek meghatározásával foglalkozó munkacsoportjának találkozójára került sor az Országos Atomenergia Hivatalban. A munkacsoport összehasonlítja és értékeli a tagországok jogi és hatósági keretrendszerét, valamint hatósági gyakorlatát a kutatóreaktorok tekintetében. A fő célkitűzés az, hogy európai szinten harmonizálják a kutatóreaktorokra vonatkozó szabályozásokat, egy referenciaszint-csomag összeállításával. A találkozón 10 ország 14 szakembere vett részt.

Tovább olvasom »