ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közmeghallgatás a BME Oktatóreaktor üzemeltetési engedélyéhez kapcsolódóan

2017.04.19

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. A „Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktorának üzemeltetési engedélye” tárgyú, április 18-án megrendezett közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóságok nem kaptak kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján

2017.04.19

A radioaktívhulladék-tároló létesítmények rendszereit és rendszerelemeit az üzemviteli és lezárást követő fázisok biztonságának fenntartása szempontjából osztályba kell sorolni. Az Országos Atomenergia Hivatal erre vonatkozóan elkészítette „A magyarországi radioaktívhulladék-tárolók rendszereinek és rendszerelemeinek biztonsági osztályba sorolása” útmutatót, amely ajánlásokat tartalmaz a vonatkozó jogszabályi előírások teljesítésére, és az azokban rögzített követelmények végrehajtására a biztonsági szempontok figyelembevételével.

Tovább olvasom »

Új útmutató az OAH honlapján

2017.04.06

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 2017. évi Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatának elvégzéséhez szükséges útmutatót (hatósági iránymutatást) készített az Országos Atomenergia Hivatal, amely ajánlásokat tartalmaz a vonatkozó jogszabályi előírások teljesítésére, és az azokban rögzített követelmények végrehajtására a nukleáris biztonsági szempontok figyelembevételével.

Tovább olvasom »

Ügyintézési idő meghosszabbítása

2017.04.05

Az Országos Atomenergia Hivatal az RHK Kft. kérelmére elindított, „Az RHFT üzemeltetési engedély iránti kérelem” engedélyezési eljárás ügyintézési határidejét 90 nappal meghosszabbította.

Tovább olvasom »

Európai szintű baleset-elhárítási gyakorlat házigazdája volt Magyarország

2017.04.04

Az Európai Bizottság (EB) és az Országos Atomenergia Hivatal között megkötött RESPEC-szerződés keretében az OAH szervezte az éves ECUREX-gyakorlatot az EB koordinálásával. Az ECUREX egy nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat az ECURIE (European Community Urgent Radiological Information Exchange) rendszer tesztelésére, gyakorlására.

Tovább olvasom »

NAÜ ellenőrök képzése Magyarországon

2017.04.04

2017. március 27-31. között a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti képzésére került sor a hazai Támogató Program keretében Magyarországon.

Tovább olvasom »

Új szakmai megállapodás az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottsága között

2017.04.04

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója és az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Felügyeleti Bizottságának (US NRC) elnöke – a Nukleáris Biztonsági Egyezmény Hetedik Felülvizsgálati Konferenciája mentén kezdeményezett - kétoldalú megbeszélés keretében aláírták az új kétoldalú szakmai megállapodást a nukleáris biztonság területén való együttműködésről.

Tovább olvasom »

Ukrán tudományos látogatók fogadása az OAH-ban

2017.04.04

2017. március 27-29. között az ukrán hatóságtól érkező négy NAÜ-ösztöndíjas szakember fogadására került sor az Országos Atomenergia Hivatalban.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2017.03.31

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kérelmére elindított, „Az MVM Paks II. Zrt. telephelyengedély-kérelme” engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »

Megkezdődött a Nukleáris Biztonsági Egyezmény hetedik felülvizsgálati értekezlete Bécsben

2017.03.28

A 2017. március 27-én kezdődött kéthetes rendezvényen a részes országok által háromévente készített nemzeti jelentéseket tárgyalják a résztvevők.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a „Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktor üzemeltetési engedélye” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan

2017.03.24

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. április 18-án (kedden) 16 órakor a „Budapesti Műszaki Egyetem Oktatóreaktor üzemeltetési engedélye” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne OAH székház nagyterme (1036 Budapest, Pacsirtamező út 17.).

Tovább olvasom »

Hazánk a világ élvonalában a nukleáris törvényszéki analitika területén

2017.03.23

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint Magyarország bécsi Állandó ENSZ Képviselete közös sajtótájékoztatót tartott arról az együttműködési megállapodásról, amelyet a NAÜ (a világon elsőként) az MTA EK-val kötött. Eszerint az MTA EK a NAÜ Együttműködő Központjaként regionális és nemzetközi szinten részt vesz a szakemberek képzésében a nukleáris törvényszéki analitika területén, valamint az ismeretlen eredetű nukleáris anyagok felderítésében és vizsgálatában, szakmai támogatást nyújt hasonló laboratóriumok létrehozásához, katalizátora a regionális tudományos együttműködésnek, továbbá hozzájárul a nukleáris védettség erősítéséhez.

Tovább olvasom »