ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Szeminárium a non-proliferációhoz és a nukleáris védettséghez kötődő kutatási eredményekről

2013.05.07

Az Országos Atomenergia Hivatal nyolcadik alkalommal, 2013. május 7-én tartott szemináriumot azoknak az intézményeknek, amelyekre műszaki szempontból támaszkodhat a hatósági feladatainak elvégzése során. A szakmai rendezvényen a nukleáris fegyverek elterjedése elleni küzdelemmel (non-proliferáció) és a nukleáris védettséggel kapcsolatos kutatási eredményeket ismerhették meg a résztvevők.

Tovább olvasom »

Stresszteszt - ENSREG felülvizsgálat

2013.04.29

2013. április 22 és 26 között az ENSREG felülvizsgálati értekezletet tartott, amelynek keretében értékelte a tizenhét, stressz-tesztben résztvevő ország akciótervét és az ezekben bemutatott intézkedések teljesítését.

Tovább olvasom »

Az OAH átadta az IPPAS Előzetes Információs Csomagot a NAÜ-nek

2013.04.23

A magyar kormány nevében az Országos Atomenergia Hivatal meghívta a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálatát (IPPAS - International Physical Protection Advisory Service) 2013 május-júniusára, hogy véleményezze a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének hazai rendszerét. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség elfogadta a felkérést. A misszió előkészítése 2012 szeptemberében kezdődött az általános kérdések megtárgyalásával, majd a további pontosítás érdekében egy előkészítő ülésre került sor 2013 januárjában. A NAÜ saját szakértőinek hatékony felkészülését segítendő 2013 áprilisában az OAH átadott a NAÜ részére egy előzetes információs csomagot, amely részletes áttekintést ad az atomenergia hazai alkalmazásáról, valamint a jogi és hatósági rendszerről.

Tovább olvasom »

NAÜ szakértők látogatása a CERTA-ban

2013.04.19

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Üzemzavari és Veszélyhelyzeti Központjának vezetője, Elena Buglova, valamint Florian Baciu, a Központ munkatársa 2013. április 19-én látogatást tett az Országos Atomenergia Hivatalnál. A vendégeket Németh Gábor, a bécsi ENSZ-misszió munkatársa kísérte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett program keretében a NAÜ szakértői megtekintették az OAH Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központját (CERTA), amelynek működéséről részletes tájékoztatást kaptak.

Tovább olvasom »

Szeminárium a műszaki háttértámogató intézmények eredményeiről

2013.04.17

Az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett 2013. április 17-i szemináriumon elhangzott előadások a kutatás-fejlesztési projektek és együttműködések eredményeit mutatták be olyan területeken, mint az üzemeltetés biztonsága, a nukleáris baleseti helyzetek elemzése, a szilárdsági számítások és anyagvizsgálatok témaköre. A szakmai rendezvény lehetőséget biztosított azoknak a javaslatoknak a bemutatására is, amelyek a nukleáris biztonságra vonatkozó szabályozásokat érintették

Tovább olvasom »

A Tudományos Tanács támogatta a Nemzeti Jelentés tervezetét

2013.04.16

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség égisze alatt működő Nukleáris Biztonsági Egyezmény keretében a tagországoknak háromévente Nemzeti Jelentésben kell számot adniuk arról, hogy hogyan feleltek meg az egyezményben foglaltaknak. A hazánkról szóló jelentés elkészítését az Országos Atomenergia Hivatal koordinálja. Az OAH főigazgatója által 2013. április 15-re összehívott ülésén a Tudományos Tanács (a főigazgató tanácsadó testülete) egyhangúan támogatta a jelentéstervezetet.

Tovább olvasom »

Meghívó az „Atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferenciára Veszprémbe

2013.04.16

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a veszprémi Pannon Egyetemmel 2013. május 23-án ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. Az immár tizenkettedik alkalommal rendezett regionális konferencián neves előadók tekintik át mindazokat a területeket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A konferencia helyszíne a Pannon Egyetem Polinszky terme.

Tovább olvasom »

Megjelent az OAH Hírlevél idei első száma

2013.04.16

A kiadványban részletes írás található többek között a Paksi Atomerőmű I. blokkjának üzemidő-hosszabbításáról, a második alkalommal megrendezett bécsi soron kívüli felülvizsgálati értekezletről, valamint a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló első felszín alatti tárolóterének megnyitásáról.

Tovább olvasom »

Együttműködési megállapodás megújítása az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjával

2013.04.15

Az Országos Atomenergia Hivatal, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) az eddigi sikeres együttműködés megújításáról és kiszélesítéséről határozott. A megújított megállapodást dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója, valamint dr. Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója 2013. április 11-én írta alá.

Tovább olvasom »

NAÜ Műszaki Értekezlet Bécsben magyar elnökléssel

2013.04.15

Dr. Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese látta el az elnöki feladatait annak a Műszaki Értekezletnek, amelyre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében került sor. A 2013. április 8-12. között tartott szakmai rendezvényen 28 országból 41 résztvevő a nukleáris védettségi kultúra önértékelésére kidolgozott módszerről tárgyalt.

Tovább olvasom »

10 éve történt…

2013.04.10

Tíz évvel ezelőtt következett be az atomenergia magyarországi alkalmazásának eddigi legjelentősebb, a nemzetközi skálán INES 3 kategóriába sorolt üzemzavara, amely sajátosságai folytán méltán került és maradt hosszú időn keresztül a hazai és nemzetközi szakmai és közönségérdeklődés fókuszában.

Tovább olvasom »

Pályázat nukleáris biztonsági felügyelői munkakör betöltésére

2013.04.09

Az Országos Atomenergia Hivatal álláspályázatot hirdet nukleáris biztonsági felügyelői munkakör betöltésére. A pályázat benyújtásának határideje 2013. április 22.

Tovább olvasom »