ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kormany.hu

Kozadat.hu

Hírek

Indonéz szakemberek látogatása Indonéz szakemberek látogatása

Indonéz szakemberek látogatása az OAH-ban

2014.10.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatást tettek hazánkban az indonéz nukleáris biztonsági hatóság és a katasztrófavédelmi hatóság munkatársai, Abdul Qohhar és Medi Herlianto. A szakemberek az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer felépítéséről és fontosabb feladatairól, valamint az egy évvel ezelőtt megtartott ONER-3-2013 Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról kaptak átfogó tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

30 éves a szabályozó hatóságok vezető tisztségviselőinek találkozója

2014.09.26

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez kötődően szeptember 25-én immár 30. alkalommal került sor a szabályozó hatóságok vezető tisztségviselőinek találkozójára. A rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők információt cseréljenek aktuális szabályozási kérdésekről és tendenciákról.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Tudományos Fórum: radioaktívhulladék-kezelés a fókuszban

2014.09.25

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűléséhez több kiemelt nemzetközi esemény is kapcsolódik, a Tudományos Fórum egyike ezeknek. A szeptember 23-24. között Bécsben megrendezett konferencián azokra a tudományos és technológiai eredményekre fókuszáltak a szakemberek, amelyek a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséhez kapcsolódnak.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ kormányzótanácsi ülés Bécsben

2014.09.23

2014. szeptember 15-én a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója megnyitotta a NAÜ ez évi harmadik kormányzótanácsi ülését Bécsben. A 35 ország képviselői olyan témákról folytattak vitát, mint a NAÜ és a tagországok műszaki együttműködésének fejlesztése, a szervezet tevékenységének megerősítése annak érdekében, hogy a jövőben még biztonságosabb legyen a nukleáris anyagok szállítása és a radioaktív hulladékok kezelése. Emellett kiemelt téma volt a biztosítéki ellenőrzés kérdésköre.

Tovább olvasom »

Nyílt nap és autómentes hétvége

2014.09.22

2014. szeptember 20-án színes programokat szerveztek országszerte, amelyek közül kiemelkedő volt az autómentes hétvége és a Kulturális Örökség Napjai programsorozat. Az OAH idén mindkét rendezvényen részt vett: a hagyományos nyíltnap mellett a 9. kerületben önálló sátort biztosítottak a hivatal és a Magyar Nukleáris Társaság számára.

Tovább olvasom »

Gyártásközi ellenőrzés

2014.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatal kiemelt figyelmet fordít a nukleáris biztonságnak a fűtőelemekkel kapcsolatos felügyeletére. Ennek megfelelően rendszeresen ellenőrzi a Paksi Atomerőmű üzemanyagát készítő OAO MSZ elektrosztáli üzemét Oroszországban. A legutóbbi ellenőrzését szeptemberben végezte a hatóság az MVM PA Zrt. szakembereivel közösen.

Tovább olvasom »

Négynapos képzésen vettek részt az NFM és az MVM Paks II. munkatársai az OAH-nál

2014.09.22

Az Országos Atomenergia Hivatalnál szeptember 15-18 között megtartott tanfolyamon elsősorban a nukleáris biztosítéki rendszerrel és a nukleáris védettség területével ismerkedtek meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. munkatársai, valamint látogatást tettek az OAH Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központjában (CERTA).

Tovább olvasom »

Meghívó az OAH nyílt napjára

2014.09.03

Az Országos Atomenergia Hivatal – folytatva a korábbi évek hagyományait – idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz, és egy napra kinyitja kapuit az érdeklődők számára. 2014. szeptember 20-án (szombat) 14, 15 és 16 órakor indulnak vezetett csoportjaink. A nyílt nap keretében a hivatal tevékenységének bemutatása mellett olyan érdekes témákat feldolgozó előadásokat tartanak az OAH vezetői és szakértői, mint például az új atomerőművi blokkok engedélyezése, vagy a nukleáris célpontokra irányuló terrorizmus kérdésköre. Az előadásokat követően kísérővel, csoportokban az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában (CERTA) tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol szimulált nukleáris balesetet követve ismerkednek meg a központ tevékenységével.

Tovább olvasom »

Megfelelően halad a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatban meghatározott feladatok végrehajtása

2014.08.14

A Fukushima Daiichi atomerőműben 2011 márciusában történt balesetet követően az MVM Paksi Atomerőmű célzott biztonsági felülvizsgálatot hajtott végre annak érdekében, hogy a tapasztalatok hasznosításával még biztonságosabbá tegye működését. A felülvizsgálat alapján meghatározott intézkedéseket az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyása és felügyelete mellett az atomerőmű 2018 végéig hajtja végre. A feladatok teljesítése időarányosan halad, több feladatot már határidő előtt teljesítettek az erőmű szakemberei.

Tovább olvasom »

Sikeresen Oroszországba szállították a 2003 áprilisában megsérült fűtőelemeket

2014.08.14

Augusztus közepén teljes biztonságban megérkezett Oroszországba az a fűtőelem-szállítmány, amely a 2003 áprilisában a Paksi Atomerőműben üzemanyag-tisztítás közben megsérült fűtőelemeket tartalmazta.

Tovább olvasom »

Az olasz elnökség logója Az olasz elnökség logója

Görögország után Olaszország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi feladatait

2014.08.08

Az EU egyik legfőbb jogalkotó szervének több mint százötven munkacsoportja van, amelyekben a különböző uniós jogszabályok szakmai előkészítése folyik. A nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoport féléves programját Marco E. Ricotti, a munkacsoport új elnöke júliusban mutatta be a tagállamoknak. E szerint folytatják majd a vitát arról a tanácsi rendeletről, amely szabályozni fogja, hogy egy nukleáris balesetet követően mekkora lehet az élelmiszerek és takarmányok legmagasabb megengedett radioaktív szennyezettsége. Széles körű megbeszéléseket terveznek az Európai Parlament, a különböző uniós munkacsoportok és szakbizottságok bevonásával a nukleáris kárfelelősség és biztosítás, valamint a telephelyen kívüli veszélyhelyzeti felkészültség témakörében.

Tovább olvasom »

A hatósági ellenőrzés integrált megközelítéséről tartott képzést a NAÜ hazánkban

2014.07.14

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében 2014. június 30. és július 4. között hazánkban került sor arra a képzésre, amelynek az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont. Az egyhetes rendezvény során a résztvevők elsajátíthatták a hatósági ellenőrzés integrált megközelítésével kapcsolatos ismereteket. A tanfolyam anyagának összeállításánál a NAÜ munkatársai külön figyelmet fordítottak arra, hogy a megszerzett tudás a gyakorlatban is jól hasznosítható legyen.

Tovább olvasom »