ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

ENSREG szakértői delegáció látogatása ENSREG szakértői delegáció látogatása

Az ENSREG szakértői delegációjának látogatása a Kutatóreaktornál a hazai hatóságok részvételével

2024.05.28

2024.05.23-án az ENSREG (Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja) nemzetközi szakértői delegációja helyszíni látogatást tett a Budapesti Kutatóreaktor telephelyén. A látogatás célja az európai uniós tematikus szakértői felülvizsgálathoz (Topical Peer Review II - TPR II) kapcsolódó önellenőrzés során készült Nemzeti Jelentés, illetve a kapcsolódó szakértői kérdések megvitatása volt, témája pedig a TPR II céljaival összhangban, elsősorban a kutatóreaktor típusú nukleáris létesítményekkel összefüggő tűzbiztonsági/tűzvédelmi kérdések voltak. A látogatásnak az is célja volt, hogy a bejárás alapján a szakértők véglegesíthessék javaslataikat és olyan jó gyakorlatokat azonosítsanak, amelyek az Európai Unió többi tagországa számára is hasznosak lehetnek.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.05.27

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság kérelmére indult, ionizáló sugárzást létrehozó berendezések üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 225/2018. (XI. 29.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.05.26

2024. május 26-án, 12:00 és 15:45 között az MVM Paksi Atomerőmű 1., 3. és 4. blokkja összesen 150 MW, menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

ICONS konferencia Bécsben ICONS konferencia Bécsben

Nemzetközi védettségi konferencia Bécsben: a NAÜ tagállamai megerősítették elkötelezettségüket

2024.05.25

2024. május 20-24. között Bécsben került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség rendezvényére 130 országból érkező, több mint 2000 szakértő részvételével, hogy megerősítsék a nukleáris védettség erősítése iránti közös elkötelezettségüket. A nukleáris védettség feladata, hogy megelőzze, detektálja és elhárítsa a terrorista, vagy más csoportok nukleáris, valamint más radioaktív anyagok megszerzésére vagy az ezekhez köthető technológiák szabotálására irányuló tevékenységét. A konferencián az OAH delegációja is részt vett.

Tovább olvasom »

Kép forrása: https://www.rolls-royce-smr.com Kép forrása: https://www.rolls-royce-smr.com

Instagramon az OAH: új poszt a kis moduláris reaktorokról

2024.05.21

A maghasadáson alapuló (fissziós) technológiák közül a kutatás-fejlesztés iparágban jelenleg a kis moduláris reaktorokra (angolul Small Modular Reactors, röviden SMRs) irányul a legnagyobb figyelem. Az SMR-ek olyan kis teljesítményű atomreaktorok, amelyek előre legyártott elemekből (modulokból) épülnek fel, ezzel rövidebb építési időt és kisebb költségeket biztosítva.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.05.20

2024. május 20-án, 12:30 és 15:45 között az MVM Paksi Atomerőmű 1., 3. és 4. blokkja összesen 150 MW, menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.05.19

2024. május 19-én, 11:30 és 15:15 között az MVM Paksi Atomerőmű 1., 3. és 4. blokkja összesen 150 MW, menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően az 1-es és 4-es blokkot visszaterhelték a névleges teljesítményre, a 3-as blokk felterhelését megkezdték, a névleges teljesítmény elérése előtt az egyik berendezésen karbantartási tevékenységet végeznek. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.05.18

2024. május 18-án, 12:00 és 15:45 között az MVM Paksi Atomerőmű 1., 3. és 4. blokkja összesen 150 MW, menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2024.05.17

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Igazgatási és Kiszolgáló épületek Komplexuma 100 fős étterem és főzőkonyha (UYA 1.1.3.) építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítás ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Kibővített négyoldalú hatósági találkozó Kibővített négyoldalú hatósági találkozó

Kibővített négyoldalú hatósági találkozó Magyarországon az őszinte szakmai párbeszéd és szoros együttműködés jegyében

2024.05.17

2024. május 14-15-én az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében Balatonfüreden került sor a cseh, magyar, szlovák és szlovén nukleáris hatóság vezetőinek hagyományos éves találkozójára, melyhez ez alkalommal Finnország és Lengyelország partnerhatósága is csatlakozott. A magyar delegációt Kádár Andrea Beatrix, az OAH elnöke vezette. A találkozó résztvevői ismertették a hatósági tevékenységüket érintő fontosabb szervezeti és jogszabályi változásokat, megvitatták a hatályos nemzeti szabályozási mechanizmussal kapcsolatos kihívásokat, valamint áttekintették az új atomerőművek – a kis moduláris reaktorokat is beleértve – létesítésével összefüggő regulátori feladatokat. A hatóságok képviselői emellett beszámoltak a felügyelt létesítmények biztonságát érintő eseményekről, és megosztották az európai uniós és nemzetközi szinten intézményesített keretek között folytatott együttműködés tapasztalatait.

Tovább olvasom »

NAÜ-ellenőrök képzése NAÜ-ellenőrök képzése

NAÜ-ellenőrök képzése Magyarországon

2024.05.15

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2024. május 6-10. között Magyarországon került sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ellenőreinek képzésére. Magyarország rendszeres támogatást nyújt a NAÜ nukleáris biztosítéki rendszerének fenntartásához és fejlesztéséhez, amely leginkább három területhez, a NAÜ képzési tevékenységéhez, új berendezések és technológiák kifejlesztéséhez és új műszerek és berendezések teszteléséhez kötődik.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Menetrendesített leterhelés a Paksi Atomerőműben

2024.05.12

2024. május 12-én, 10:30 és 16:00 között az MVM Paksi Atomerőmű 1. és 4. blokkja összesen 150 MW, menetrend szerinti leterhelésben vett részt a rendszerirányító (MAVIR) kérésére. Ezt követően a blokkokat visszaterhelték a névleges teljesítményre. A blokkok biztonsága nem volt veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »