ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2023.12.18

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 4. blokkján 2023. december 17-én 03:00 órától villamos berendezés karbantartását végezték a szakemberek, emiatt a blokkot 50%-kal leterhelték. A 4. blokkon 17-én további 100 MW-ot meghaladó leterhelés volt a blokk teljesítményszabályozási képességének vizsgálata miatt. A karbantartás befejezését követően december 18-án a hajnali órákban a 4-es blokkot felterhelték névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH nemzetközi referens feladatkörbe

2023.12.16

A jelentkezési dokumentumokat az Országos Atomenergia Hivatalnak címezve, elektronikus formában az allas@haea.hu email címre kérjük benyújtani. A jelentkezési határidő: 2024. január 31.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Atomenergiáról - mindenkinek

Közel kétszáz résztvevő, érdekes előadások és izgalmas tudásjátékok a debreceni Atomenergiáról – mindenkinek rendezvényen

2023.12.16

December 12-én, Debrecenben, az OAH és a TIT Stúdió Egyesület közös szervezésében, a Debreceni Egyetem támogatásával került sor az Atomenergiáról – mindenkinek rendezvényre. A programot nagy érdeklődés övezte, közel kétszáz középiskolai diák és tanár vett részt a rendezvényen, akik átfogó képet kaptak az atomenergia alkalmazásának területeiről. Az előadások mellett az interaktív kiállításon számos érdekességet tudhattak meg a többek között az ionizáló sugárzásról, az orvosi alkalmazásokról, a fúziós energiatermelésről, az atomreaktorok működéséről, a radioaktív hulladékok kezeléséről, valamint a nukleáris balesetekről.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2023.12.16

A Paksi Atomerőmű 3. blokkját 2023. december 16-án 00:00 perckor feszültség szabályozási képesség akkreditációja miatt 140 MW-tal leterhelték. A teljesítménycsökkentést követően december 16-án délelőtt a blokkot újra névleges teljesítményre felterhelték. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.12.14

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. kérelmére indult, röntgenberendezések hatósági engedélyezés és ellenőrzés alóli mentesítésének engedélyezére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 114/2016. (VI.1.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.12.13

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Fővállalkozói raktárak (USU) Számítástechnikai eszközök, műszerek, vezérlő rendszerek és elektrotechnikai anyagok raktára 2. Épület (2.3.2) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.12.13

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges résfal tesztterület bontási kivitelezési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Találkozó az ausztrál nukleáris hatóság igazgatójával Találkozó az ausztrál nukleáris hatóság igazgatójával

Az ausztrál nukleáris hatóság igazgatóját fogadta az OAH elnöke

2023.12.12

A 2023. december 7-i találkozón számos kérdésről tárgyalt a két hatóság vezetője. Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke áttekintést adott az OAH jogállását érintő jogszabályváltozásokról, valamint a kis moduláris reaktorok hatósági felügyeletével kapcsolatos nemzetközi szervezetekben végzett tevékenységről. Alistair Knight, az ausztrál hatóság biztosítéki rendszerért és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáért (non-proliferáció) felelős igazgatója a megbeszélésen tájékozódott a magyarországi nukleáris biztosítéki rendszerről, különös tekintettel az új atomerőműre vonatkozó hazai szabályokról, amelyek szerint már a tervezés során figyelembe kell venni az új erőműben alkalmazni tervezett nukleáris biztosítéki felügyeleti rendszer kiépítésének műszaki követelményeit. A nukleáris biztosítéki rendszer garantálja többek között az atomenergia kizárólagos békés célú felhasználását.

Tovább olvasom »

Gazdasági Bizottsági ülés Gazdasági Bizottsági ülés

Az OAH elnöke tájékoztatta a Gazdasági Bizottságot, áttekintést adva a nukleáris energia alkalmazási területéről, valamint az OAH működéséről

2023.12.11

2023. december 5-én az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke tájékoztatta a képviselőket az atomenergia biztonságos alkalmazásáról szóló 2020., 2021. és 2022. évi jelentés, valamint az OAH 2022. évi működéséről szóló beszámoló alapján.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Igazgatási szünet az OAH-nál

2023.12.11

Az Országos Atomenergia Hivatal 2023. december 22-től 2023. december 29-ig igazgatási szünetet tart. Az igazgatási szünet ideje alatt az OAH elektronikus ügyintézési portálján keresztül folyamatos az iratbefogadás.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.12.07

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges tervezési szintre történő talajkiemelés és víztelenítés építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.11.29

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság kérelmére indult, a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges USU 2.9 Fővállalkozói raktárak, Adminisztrációs és kiszolgáló épület építési tevékenységére kiadott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és az azzal kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »