ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések a Paksi Atomerőműben

2023.07.16

2023. július 16-án 08:00-tól a magyarországi villamosenergia-rendszer irányító (MAVIR) kérésére összesen 240 MW-al leterhelték a Paksi Atomerőmű blokkjait. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt negatív hatása nincs.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK On Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.07.14

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK On Hungary Kft. kérelmére indult, ionizáló sugárzást létrehozó berendezés üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI.15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések a Paksi Atomerőműben

2023.07.13

2023. július 13-án a nukleáris biztonsági követelményeket nem érintő előírások betartása érdekében összesen 240 MW-al leterhelték a Paksi Atomerőmű blokkjait. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt negatív hatása nincs.

Tovább olvasom »

OAH-NAÜ megbeszélés OAH-NAÜ megbeszélés

Online megbeszélést folytatott az OAH a NAÜ-vel a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok tervezett módosításáról

2023.07.07

Az Országos Atomenergia Hivatal 2023-ra tervezett egyik legjelentősebb feladata a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok (NBSZ) felülvizsgálata. A hazai jogszabályok szerint a felülvizsgálatot ötévenként el kell végezni annak érdekében, hogy a szabályozás kövesse a technológia fejlődését, az újonnan megjelenő nemzetközi követelményeket és ajánlásokat, biztosítva egyúttal a hatékony hatósági felügyeleti munka kereteit. Az OAH számára kiemelten fontos a nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség véleménye, ezért 2023. július 3-án online megbeszélést tartott a NAÜ szakértőivel a tervezett módosításokról.

Tovább olvasom »

Forrás: www.freepik.com Forrás: www.freepik.com

Sikeres volt az OAH külső auditja

2023.07.07

Sikeresen lezárult az Országos Atomenergia Hivatal integrált irányítási rendszerének felülvizsgálata, az OAH július 3-án kapta meg az erről szóló dokumentumot. Az integrált irányítási rendszer működésének megfelelőségét független szakemberek, a Magyar Szabványügyi Testület auditorai ellenőrizték.

Tovább olvasom »

IRRS-misszió Belgiumban IRRS-misszió Belgiumban

IRRS-misszió Belgiumban: az OAH felügyeleti igazgatója is részt vett a nukleáris hatósági keretrendszer felülvizsgálatában

2023.07.07

2023. június 19-30. között zajlott a belga nukleáris hatósági keretrendszer IRRS (Integrated Regulatory Review Service) felülvizsgálata, amelyben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérésére Rétfalvi Eszter, az Országos Atomenergia Hivatal felügyeleti igazgatója is részt vett.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 3. blokkja

2023.07.06

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2023. évi karbantartását és főjavítását követően az üzemeltető szakemberek névleges teljesítményre felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Értesítés Értesítés

Értesítés az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatásról

2023.07.03

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az érintettek személyes megjelenése nélkül tartott közmeghallgatást tart a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében „az EK BKR lejáró üzemeltetési engedélyét kiváltó új üzemeltetési engedély iránti kérelme” tárgyú, OAH- 2023-01350/2023 ügyszámú hatósági eljárásban. A véleményezési, kérdezési peridódus 2023. július 3-tól 2023. július 7-én éjfélig tart.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelések az atomerőmű 1. és 2. blokkján

2023.06.24

2023. június 23-án 21:55 és 2023. június 24-én 01:30 között a rendszerirányító (MAVIR) kérésére a Paksi Atomerőmű 1. és 2. blokkja tercier szabályozásban vett részt, összesen 150 MW-tal terhelték le a blokkokat, így a fenti időszakban az atomerőmű csökkentett teljesítményen üzemelt. Azóta a blokkokat felterhelték névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

TSO-szeminárium TSO-szeminárium

Legújabb kutatási eredmények bemutatása az OAH által szervezett szemináriumon

2023.06.23

Idén tizenhatodik alkalommal, június 21-én rendezte az Országos Atomenergia Hivatal a műszaki támogató intézményeinek legújabb kutatási eredményeit bemutató hagyományos évenkénti szemináriumát. Az OAH munkáját műszaki és tudományos kérdésekben támogató kutatóintézetek, cégek és szervezetek hat előadás keretében adtak áttekintést a hivatal számára végzett 2022-es projektjeik legfontosabb eredményeiről.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény az SK On Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2023.06.23

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott az SK On Hungary Kft. kérelmére indult, ionizáló sugárzást létrehozó berendezések üzemeltetésének engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 359/2020. (VII.23.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Bosznia-hercegovinai szakértők látogatás Bosznia-hercegovinai szakértők látogatás

Bosznia-hercegovinai szakértők látogatása az OAH-ban

2023.06.22

2023. június 19-22. között 5 fős szakértői csoport érkezett az Országos Atomenergia Hivatalba, hogy egy európai uniós projekt keretében megvalósuló képzés részeként tájékoztatást kapjanak az OAH kommunikációs tevékenységéről, valamint a közmeghallgatások szervezésére és lebonyolítására kialakított gyakorlatról, különös tekintettel a radioaktívhulladék-tárolókkal kapcsolatos tapasztalatokra. A hasonló uniós projektek által biztosított képzések célja az, hogy a résztvevők hazájukban hasznosítsák a megismert uniós tagállami gyakorlatokat, módszertanokat és tapasztalatokat.

Tovább olvasom »