ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.10.03

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Radioaktív anyagok alkalmazásiengedély-kérelmének összeállítása”, valamint az „Ionizáló sugárzást létrehozó berendezés üzemeltetésiengedély-kérelmének összeállítása” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezetek az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal két új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából: az egyik útmutatást nyújt az atomerőművi rendszerelemek karbantartása hatékonyságának monitorozásához, a másik ajánlásokat ad olyan szervezetek, cégek számára, amelyek kis mennyiségű nukleáris anyagot tartalmazó készítményt használnak a tevékenységük során. Az útmutató-tervezeteket 2019.október 15 -ig lehetett véleményezni.

Tovább olvasom »

Forrás: OECD/Michael Dean Forrás: OECD/Michael Dean

Konferencia Párizsban a radiológiai kockázatok kommunikációjáról

2019.10.02

Az OECD Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) szervezésében 2019. szeptember 24-26. között Párizsban tartották az érdekelt felek bevonásához, illetve a radiológiai kockázatok kommunikációjához kapcsolódó konferenciát. A nyitónapon Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a P2-es projektről adott áttekintést a résztvevőknek. A rendezvényen az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási felelőse is részt vett.

Tovább olvasom »

Útmutatót-tervezet Útmutatót-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az atomerőművi berendezések üzembe helyezés előtti vizsgálatára vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Útmutatók Útmutatók

Felülvizsgált útmutatók az OAH honlapján

2019.10.02

Két felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Atomerőművi műszaki átalakítások felügyelete”, valamint „A radioaktív anyagok központi nyilvántartásába történő regisztrálás és a helyi nyilvántartás vezetése” című útmutató felülvizsgált változata.

Tovább olvasom »

útmutató-tervezet útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.10.02

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató szövegtervezetét tette közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Üzemelő atomerőművi nukleáris környezetben lévő beton- és vasbeton szerkezetek” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a nukleáris környezetben lévő beton- és vasbeton szerkezetekkel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

RHFT környezetében élő lakosok látogatása RHFT környezetében élő lakosok látogatása

Közvetlen párbeszéd: az RHFT környezetében élő lakosok látogattak az OAH-ba

2019.10.01

2019. szeptember 26-án az Országos Atomenergia Hivatalba látogattak a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) létesítmény környezetében élő lakosok. Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes fogadta a közel ötvenfős csoportot. Megnyitójában a főigazgató-helyettes elmondta: az OAH számára kiemelten fontos a helyi lakosság tájékoztatása, a közvetlen párbeszéd, amelyre ez a látogatás is kiváló alkalmat teremt.

Tovább olvasom »

NAÜ 63. közgyűlés NAÜ 63. közgyűlés

Idén is fontos döntések születtek a NAÜ 63. közgyűlésén

2019.10.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 63. közgyűlésén a tagállamok elfogadták azokat a kulcsfontosságú határozatokat, amelyek az elkövetkezendő években tovább erősíthetik a NAÜ nukleáris tudomány és technológia, a nukleáris biztonság és a védettség, valamint a biztosítékok terén végzett tevékenységét. A közgyűlés ismét lehetőséget biztosított arra, hogy az Országos Atomenergia Hivatal számos felsővezetői szintű kétoldalú találkozót tartson azon hatóságok képviselőivel, amelyekkel kétoldalú nemzetközi szerződés, illetve szakmai megállapodás van hatályban. 2019. szeptember 23-án alakuló ülést tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzó Tanácsa is, amelyen tagként történő megválasztása után hazánk is részt vett.

Tovább olvasom »

terepgyakorlat terepgyakorlat

A CTBTO szakértőinek gyakorlata Magyarországon

2019.09.23

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) Helyszíni Ellenőrzési Igazgatósága az Országos Atomenergia Hivatal és a Geolog Kft. közreműködésével 2019. szeptember 11-20. között terepgyakorlatot tartott Bánk mellett egy üzemen kívüli bánya körzetében

Tovább olvasom »

Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Magyarországot a NAÜ Kormányzótanácsának tagjává választották

2019.09.20

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2019 szeptemberi közgyűlésén megszavazták Magyarország kormányzótanácsi tagságát. Ez lehetőséget biztosít hazánk számára, hogy a legmagasabb szinten közvetlenül és aktívan részt vegyen a NAÜ munkájában és döntéshozatali mechanizmusában.

Tovább olvasom »

Szlovák szakértő látogatása Szlovák szakértő látogatása

Szlovák szakértői látogatás az OAH-nál

2019.09.20

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával szeptember 16-án egyhetes, a nukleárisbaleset-elhárítással kapcsolatos tudományos látogatásra érkezett az Országos Atomenergia Hivatahoz a szlovák nukleáris hatóság szakértője.

Tovább olvasom »

Country Nuclear Power Profile Country Nuclear Power Profile

A NAÜ közzétette a 2019-es nukleáris országprofilokat tartalmazó kiadványát

2019.09.18

Az atomerőművet üzemeltető, atomprogramot végrehajtó, illetve tervező államok nukleáris országprofilját (Country Nuclear Power Profiles) tartalmazó kiadványt a NAÜ évente aktualizálja. A legújabbat 2019 szeptemberében tették közzé.

Tovább olvasom »