ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Elnök Elnök

Kádár Andrea Beatrix az OAH elnöke

2022.01.03

2022. január 1-jei hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte Kádár Andrea Beatrixet az Országos Atomenergia Hivatal elnökévé kilenc éves időtartamra. A kinevezésre az OAH január 1-től életbe lépő új jogállása miatt volt szükség.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2022.01.03

2022. január 4-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Főigazgatói dicséret Főigazgatói dicséret

Főigazgatói dicséretet kapott az OAH öt munkatársa

2021.12.24

Kádár Andrea Beatrix főigazgató idén az OAH öt munkatársát részesítette főigazgatói dicséretben, elismerve szakmai munkájukat és a 2021-ben nyújtott kiemelt teljesítményüket.

Tovább olvasom »

Nemzeti Akcióterv Nemzeti Akcióterv

Az OAH felülvizsgálta a Fukushima tanulságait feldolgozó Nemzeti Akciótervet

2021.12.22

2011-ben, a fukushimai baleset nyomán, Magyarországon is sor került a Paksi Atomerőmű biztonsági felülvizsgálatára, az ún. stressz-tesztre. Az eredmények alapján meghatározott biztonságnövelő intézkedések egységes keretben, a Nemzeti Akciótervben jelentek meg, melyet az OAH a honlapján nyilvánosságra hozott. Az Országos Atomenergia Hivatal az akciótervet rendszeresen felülvizsgálta és közzétette. Az OAH 2021-ben ismét elvégezte a terv felülvizsgálatát, amely elérhető a honlapon.

Tovább olvasom »

Sugárforrások elszállítása Sugárforrások elszállítása

Dispomedicor Zrt. sugárforrásainak elszállítása

2021.12.22

A felszámolás alatt álló Dispomedicor Zrt. radioaktív sugárforrásokat tartalmazó besugárzó berendezést üzemeltetett korábban, azonban a sugárforrások tárolására vonatkozó jogszabályi követelményeket nem tudták teljesíteni, amelyet a felszámolóbiztos jelzett az Országos Atomenergia Hivatal felé. Az OAH elkobozta a sugárforrásokat, amelyeket az OAH folyamatos helyszíni felügyelete mellett a cég debreceni telephelyéről elszállítottak.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Felterhelték a Paksi Atomerőmű 1. blokkját

2021.12.20

A Paksi Atomerőmű mind a négy blokkja névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.12.17

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Radioaktív anyagokra vonatkozó szállítási fizikai védelmi gyakorlatok tervezési, végrehajtási és értékelési módszerei” című útmutató részletes útmutatást és gyakorlati példát ad a szállítások fegyveres biztosításában részt vevők részére szervezendő és kétévente ismétlendő fizikai védelmi gyakorlatok tervezéséhez, végrehajtásához és értékeléséhez.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2021.12.16

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának eseti jelentései” című útmutató célja, hogy a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzembe helyezés alatt lévő és üzemelő létesítményrészei jelentésköteles eseményeinek körét és a jelentés tartalmát meghatározza.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Véget ért a karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2021.12.15

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkját 2021. december 10-én 15 órakor irányítástechnikai berendezés javítása miatt leterhelték. A karbantartás során azonban egy mintavételi elzáró elem hibáját azonosították, amely miatt az 1. blokk tervezett visszaindulásában csúszás következett be. A probléma elhárítására a szükséges intézkedéseket meghozták, a karbantartás sikeresen zárult. A jelenlegi ütemterv szerint az 1. blokkot 2021. december 16-án a délutáni órákban terhelik fel névleges teljesítményre. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nem volt.

Tovább olvasom »

Karbantartás Karbantartás

Tájékoztatás az OAH informatikai rendszereit érintő karbantartásról

2021.12.14

2021. december 14-én délután 16:30 és 18:30 közötti időszakban az OAH elektronikus ügyintézési szolgáltatásai (ATDR, E-Napló) karbantartás miatt nem lesznek elérhetőek. Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2021. évi karbantartása

2021.12.14

A Paksi Atomerőműben befejezték a 2. blokk ez évre tervezett nagykarbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

Pályaorientációs nap Pályaorientációs nap

OAH-s előadások a pályaorientációs napon

2021.12.14

2021. december 11-én a Kerék Általános Iskola és Gimnázium meghívására az intézmény pályaorientációs napjának keretében az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa tartott előadást a környezetünkben lévő sugárzásokról, a nukleáris védettségről és a sugárvédelemről, a radiológiai és nukleáris balesetek témakörében, valamint az OAH feladatairól, bemutatva a mérnöki területek nyújtotta lehetőségeket. Az előadások között a diákoknak lehetőségük volt megtekinteni az OAH interaktív kiállítását, ahol a hivatal szakértői válaszoltak a kérdéseikre, továbbá megismerkedhettek a hazai nukleáris létesítményekkel és a nukleáris biztonság kérdéskörével.

Tovább olvasom »