ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2019.10.18

Felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető „A sugárveszélyes munkakörben dolgozó munkavállalók személyi monitorozásával és az Országos Személy Dozimetriai Nyilvántartással összefüggő követelmények teljesítése” című útmutató felülvizsgált változata. Az útmutató célja, foglalkozási sugárterhelés ellenőrzésével kapcsolatos követelmények megfogalmazása, a hatályos jogszabályban meghatározott sugárvédelmi követelmények szerint.

Tovább olvasom »

Regisztrációs lap Regisztrációs lap

Megváltozott a D-szintű fizikai védelmet igénylő szállítások regisztrációjához használatos formanyomtatvány

2019.10.18

Az Országos Atomenergia Hivatal felhívja a meglévő, illetve leendő ügyfelei figyelmét, hogy a D-szintű fizikai védelmet igénylő nukleáris anyag, radioaktív sugárforrás és radioaktív hulladék szállításának – az atomenergia alkalmazása körében a fizikai védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló 190/2011. (IX. 19.) Korm. rendelet 35. § (8) bekezdése szerinti – regisztrációs űrlapja megváltozott.

Tovább olvasom »

Atomenergiáról - mindenkinek Szegeden Atomenergiáról - mindenkinek Szegeden

„Atomenergiáról – mindenkinek” Szegeden: módosult a jelentkezési határidő

2019.10.18

2019. november 21-én Szegeden kerül sor a következő „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényre. A módosított határidő szerint október 25-ig (péntek) lehet jelentkezni.

Tovább olvasom »

Force on Force gyakorlat  Force on Force gyakorlat

„Force on Force” gyakorlatokkal kapcsolatos továbbképzés

2019.10.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal 2019. október 8. és 11. között képzést szervezett Pakson, a teljesítményalapú védelmi gyakorlatok, más néven Force on Force (fegyveres támadást szimuláló) gyakorlatok szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban.

Tovább olvasom »

NAÜ-ösztöndíjasok látogatása NAÜ-ösztöndíjasok látogatása

NAÜ-ösztöndíjasok látogatása az OAH-nál

2019.10.18

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében mintegy másfél hónapra tudományos látogatók érkeztek hazánkba, hogy megismerkedjenek a nukleáris törvényszéki analitika területével, amelyben az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) világszinten is elismert szakmai tudással rendelkezik. A ghánai, dél-afrikai és libanoni szakemberek képzése elsősorban az EK-ban zajlik, az Országos Atomenergia Hivatalnál kétnapos programon vettek részt, amelynek során a védettséghez (fizikai védelemhez) kapcsolódó hatósági tevékenységgel ismerkedtek meg.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.10.18

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A „Hatósági felügyelet szempontjából megkülönböztetett atomerőművi dokumentumok módosítása” című útmutató célja, hogy az atomerőművi dokumentumok módosításának, átalakításának végrehajtásával összefüggő előírások egységes értelmezésével, a kötelezettségek, jogosultságok és folyamatok részletes meghatározásán keresztül egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését.

Tovább olvasom »

Új útmutató Új útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2019.10.17

Új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. Az „Üzemelő atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az üzemelő atomerőművi berendezések vizsgálatára vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2019.10.16

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelme alapján indított, „MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1-4. blokkjai üzemeltetési engedélyének a tizenöt hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése miatt szükséges módosítási engedélykérelme” tárgyú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető Paks város Önkormányzatának és az OAH hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a 4. blokk

2019.10.14

A Paksi Atomerőmű 4. blokkja 2019. október 12-én 10.00 órától újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Interjú Interjú

Interjú az OAH szakértőjével a radioizotópos kezelésekről

2019.10.11

A radioizotópos kezeléseket széles körben alkalmazzák az egészségügyben, többek között a rákos megbetegedések egyes típusainál is. Korábbi hírünk apropóján (orosz vasúti kocsi fülkéjét elszennyezte egy izotópterápián átesett utas) úgy gondoltuk, hogy érdemes kicsit bővebben körbejárni a témát, mivel sokakat érinthet, illetve érdekelhet. Emellett az Országos Atomenergia Hivatal felel hazánkban a sugárvédelem (így a lakosság sugárvédelme) területének hatósági felügyeletéért, így számunkra is érdekes és tanulságos esetről van szó. Az OAH tájékoztatási felelőse Sarkadi Margittal, a hivatal szakértőjével készített interjút arról, hogy mit kell tudni ezekről a speciális kezelésekről, elővigyázatossággal hogyan kerülhetők el a hasonló esetek.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2019.10.11

A Paksi Atomerőmű 4. blokkján 2019. október 11-én automatikus, 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Pakisztáni látogató az OAH-nál Pakisztáni látogató az OAH-nál

A pakisztáni nukleáris hatóság szakértőjét fogadta az OAH

2019.10.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatásra érkezett hazánkba a pakisztáni nukleáris hatóság szakértője, aki az október 7-től 11-ig tartó program során az üzemidő-hosszabbítás különböző aspektusairól kapott átfogó ismereteket.

Tovább olvasom »