ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2014.11.14

Az Országos Atomenergia Hivatal az MVM Paks II. Zrt. kérelme alapján indított, „A paksi telephelyen létesítendő új atomerőmű telephely vizsgálati és értékelési engedélykérelme” tárgyú, OAH-2014-00673/2014 ügyszámú közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban döntést hozott.

Tovább olvasom »

Nukleáris szakjogász képzést készít elő a Széchenyi István Egyetem

2014.11.10

A tervezett képzés apropóján az Interdiszciplináris előadás-sorozat keretében 2014. november 13-án egy rövid szimpóziumra kerül sor „A nukleáris energia hasznosításának lehetőségei és távlatai” címmel, amelyen Lamm Vanda akadémikus, egyetemi tanár mellett Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese is előadást tart.

Tovább olvasom »

„Atomenergiáról – mindenkinek” konferencia: több százan jelentkeztek, a regisztráció lezárult, tavasszal újra várjuk az érdeklődőket

2014.11.05

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen 2014. december 3-án ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. A rendezvényre több százan jelentkeztek, a jelentős érdeklődés miatt a regisztrációt le kellett zárni. Várhatóan tavasszal újabb konferenciát tartunk Budapesten, amelyre várjuk az érdeklődőket. A mostantól beérkező jelentkezéseket már a következő konferenciánkra regisztráljuk, amelynek időpontjáról később adunk tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a KKÁT-hoz kapcsolódóan

2014.11.05

Az Országos Atomenergia Hivatal – eleget téve törvényi kötelezettségének – közmeghallgatást tartott 2014. november 4-én Pakson a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 21-33 kamrák létesítési engedélyezési eljárásához kapcsolódóan. Az OAH és az engedélykérelmet benyújtó RHK Kft. képviselőin kívül részt vettek az eljárásba bevont szakhatóságok (Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Pécsi Bányakapitányság, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal) munkatársai is.

Tovább olvasom »

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

Összhangot teremteni a stratégia, a megvalósítás és a szakemberek között

2014.11.04

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október végén ötnapos konferenciát tartott Bécsben a nukleáris biztosítéki ellenőrzésben érintett hatóságok, kutatóintézetek és a nukleáris létesítmények üzemeltetői számára. A stratégia, a megvalósítás, a szakemberek, a technológiák és a felszerelések, a koncepciók és az elméleti megközelítések, a detektálás, az elemzési módszerek, valamint a képzés rendszerszemléletű összekapcsolása és összehangolása fő témaként szerepelt a rendezvényen. Az Országos Atomenergia Hivatal részéről Vincze Árpád főosztályvezető, valamint Stefánka Zsolt osztályvezető vett részt a konferencián, ahol három előadást is tartottak.

Tovább olvasom »

Kínai delegáció látogatása Kínai delegáció látogatása

Kínai szakemberek látogatása az OAH-ban

2014.10.30

2014. október 27-én négyfős kínai delegációt fogadott Horváth Kristóf főigazgató-helyettes az Országos Atomenergia Hivatalban. A vendégek főként a nukleáris és sugárvédelmi szabályozások, a környezet monitoring eljárások, a sugárzási és környezetvédelmi hatástanulmányok, valamint a nukleáris és sugárzásos veszélyhelyzetek kezelése és elhárítása iránt érdeklődtek.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Miniszteri elismerések október 23-a alkalmából

2014.10.29

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársának adományozott miniszteri elismerő oklevelet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Kulcsár Istvánné szakmai főtanácsadó, Zombori Zsolt jogtanácsos, valamint Szabó Zoltán nukleáris biztonsági felügyelő kiemelkedő szakmai teljesítményéért kapta az elismerést.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 21-33 kamrák létesítési engedélyéhez kapcsolódóan

2014.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal 2014. november 4-én 14 órakor a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) 21-33 kamrák létesítési engedélyéhez kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne Paks Város Polgármesteri Hivatalának nagyterme (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.).

Tovább olvasom »

Hogyan kell regisztrálni az ionizáló sugárzást létrehozó berendezéseket?

2014.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal új útmutatót dolgozott ki, amelyben az ionizáló sugárzást létrehozó, de radioaktív anyagot nem tartalmazó berendezések (röntgengépek) fizikai védelmi regisztrációjához szükséges lépéseket határozta meg, egyúttal ajánlásokat tartalmaz a vonatkozó kormányrendelet előírásainak teljesítéséhez.

Tovább olvasom »

Engedély a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-20. kamráinak üzemeltetésére

2014.10.17

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére 2014. október 9-én kiadmányozta a HA5858 számú engedélyt a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1-20. kamráinak üzemeltetésére az OAH-2013-01628/2013. ügyszámú, a „KKÁT üzemeltetési engedélyének módosítása GD-2_4.7 típusú kazetta bevezetése miatt” tárgyú hatósági eljárásban.

Tovább olvasom »

Vincze Árpád főosztályvezetőt megválasztották az MTA Radiokémiai Bizottságának tagjává

2014.10.17

A Magyar Tudományos Akadémia a bizottságain keresztül követi és osztja meg egyadott területhez kapcsolódó legújabb hazai és nemzetközi eredményeket, illetve ezek a bizottságok szakmai rendezvények, konferenciák szervezésében is aktívan részt vesznek. Emellett tudományos kérdésekben állásfoglalást adnak ki, valamint összefogják a hazai kutatóműhelyeket. A Radiokémiai Bizottság elsősorban az izotópalkalmazással, a nukleáris anyagvizsgálati és a nukleáris környezetanalitikai módszerekkel, valamint a sugárhatáskémiával kapcsolatos tudományos kérdésekkel foglalkozik.

Tovább olvasom »

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést az IRRS-misszió fogadására

2014.10.14

2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében kerül sor az integrált hatósági felülvizsgálati misszióra (IRRS), amelynek során egy nemzetközi szakértői stáb tekinti át az atomenergia békés célú alkalmazásának biztonságáért és védettségéért felelős magyarországi hatósági rendszer működését. A missziót előkészítő ülést az Országos Atomenergia Hivatalban 2014. október 1-2. között tartották.

Tovább olvasom »