ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közlemény Közlemény

Közlemény a lejáró forgalomba hozatali engedélyekkel (típusengedélyekkel) kapcsolatban

2021.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatalhoz 2018. március 1-je előtt beadott forgalomba hozatali engedély (típusengedély) kérelmek esetén az engedélyező határozatok hatályosságot meghatározó dátumot tartalmaznak. A hatályukat vesztett határozatokba foglalt ionizáló sugárzást létrehozó berendezések és radioaktív sugárforrást tartalmazó készülékek csak újabb kérelem benyújtását és sikeres elbírálását követően rendelkeznek majd típusengedéllyel.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.27

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, Paks II. Erőmű Beruházási Központ épület használatbavételi engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.23

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges résfal teszt építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.20

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges talajszilárdítás teszt építési engedély iránti kérelem ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Toray Industries Hungary Kft. kérelmére indult, radioaktív anyag alkalmazásának engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Sugárveszélyes jelzésű vödrök Sugárveszélyes jelzésű vödrök

Könyvek lapultak a sugárveszélyes jelzésű vödrökben

2021.07.14

Állampolgári bejelentés alapján a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálat (OSKSZ) munkatársai 2021. július 8-án egy tatabányai ingatlan pincéjében talált három darab, sugárveszély jelzéssel ellátott és lezárt fém vödröt vizsgáltak meg és szállítottak el. A helyszínen többlet radioaktív sugárzás nem volt mérhető a vödrök közvetlen környezetében sem. Az elszállítást követően az OSKSZ telephelyén, kellő elővigyázatosság mellett a vödröket felnyitották, és kiderült, hogy azokban könyveket tároltak. Az eset során a lakosság nem volt veszélyben, az érintett szervezetek tájékoztatták az Országos Atomenergia Hivatalt.

Tovább olvasom »

ENSREG plenáris ülés ENSREG plenáris ülés

ENSREG rendkívüli online plenáris ülés

2021.07.09

2021. július 7-én rendkívüli plenáris ülést tartott az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), melyre a pandémiás helyzetre tekintettel ismételten online formában került sor. A rendezvény fő témája a második tematikus felülvizsgálat (TPR) előkészítéséhez kapcsolódó fontosabb kérdések megvitatása volt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterheléssel járó tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2021.07.07

2021. július 08-án 01:00 órától kezdődően a Paksi Atomerőmű 3. blokkján turbinát érintő karbantartást terveztek be. A munka a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint július 9-én, a kora hajnali órákban állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Megkezdték a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának névleges teljesítményre állítását

2021.07.06

A 2021. július 5-én délután a Paksi Atomerőmű 4. blokkján a 8. turbina villamos védelmi működés következtében kiesett. Az ezt követő karbantartás alatt a blokk 50%-os teljesítményen üzemelt, miközben a karbantartó személyzet elvégezte a gerjesztőgép kefék cseréjét és az egyik csapágynál szükséges testsodrony tisztítását. Az érintett blokk névleges teljesítményre állítását július 6-án a kora délutáni órákban megkezdték és várhatóan kora estére végeznek a felterheléssel.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2021.07.06

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőművi gépészeti rendszerelemek gyártásának és beszerzésének engedélyezési dokumentációja” című útmutató.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

100 MW–ot meghaladó leterhelés a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2021.07.05

2021. július 5-én 16 óra 17 perckor a Paksi Atomerőmű 4. blokkján generátor differenciál védelem lépett működésbe. A 8. turbina villamos védelmi működés következtében kiesett, így a blokk 50%-os teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.07.01

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, A Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére a P2-HA0036 számú, az Igazgatási és Kiszolgáló épületek komplexuma Beruházói Irodaépület (UYA 1.1.2) építési tevékenységeire kiadott építési engedély időbeli hatályának meghosszabbítása ügyében. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »