ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.07.02

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.1 számú Acéltermékeket készítő műhely építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Álláshirdetés Álláshirdetés

Az OAH munkatársat keres nukleáris biztonsági, sugárvédelmi és nukleáris védettségi felügyelői álláshelyekre

2020.07.02

Az új munkatársak feladata lesz az atomenergia biztonságos felhasználásának hatósági felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása. A jelentkezési dokumentumok benyújtása folyamatos, azokat az Országos Atomenergia Hivatalnak címezve, elektronikus formában az allas@haea.gov.hu email címre kérjük elküldeni.

Tovább olvasom »

Forrás: www.paks2.hu Forrás: www.paks2.hu

Benyújtotta a létesítésiengedély-kérelmet a Paks II. Zrt.

2020.06.30

2020. június 30-án a Paks II. Atomerőmű Zrt. benyújtotta az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az engedélyezési eljárás 2020. július 1-jén indul, amelynek lefolytatására az OAH-nak 12 hónapja van, ez szükség szerint 3 hónappal hosszabbítható.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Terven felüli karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.06.29

2020. június 30-án 00:00 órától a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezésen terven felüli karbantartást végeznek. Ez a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint július 1-én, délután állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.06.29

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.2 számú Fémáru raktár építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Forrás: CTBTO Forrás: CTBTO

A CTBTO nemzetközi mérőhálózata Svédországban három radioizotóp emelkedett szintjét mutatta ki

2020.06.29

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, CTBTO) nemzetközi mérőhálózata Svédországban három különböző radioizotóp (ruténium 103, cézium 134 és cézium 137) megemelkedett szintjét mutatta ki a levegőben. Lassina Zerbo, a szervezet vezetője jelezte: bár a most mért szint magasabb az átlagosnál, az egészségre nincs káros hatással. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az ilyenkor szokásos gyakorlatnak megfelelően kérte a tagállamokat, hogy jelezzék, ha szintén kimutattak radioizotópokat, illetve ha bármilyen olyan esemény történt, amely összefüggésbe hozható a kibocsátással. Magyarországon – az eddigi adatok alapján – nem mutattak a mérőállomások megemelkedett háttérsugárzást, illetve a radioizotópok megemelkedett szintjét.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.06.29

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „Az új atomerőművi blokkok építményeinek építési engedélyezési tervdokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató célja, hogy elősegítse a hatályos előírásokban meghatározott általános és nukleáris biztonsági követelmények teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.06.26

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű nyomástartó berendezéseinek és csővezetékeinek tervezése” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a tervezett berendezés szilárdsági megfelelőségének megítélését lehetővé tevő számításokkal kapcsolatban.

Tovább olvasom »

NAÜ tesztkészlet NAÜ tesztkészlet

Magyarországra is megérkezett a NAÜ COVID-19-et kimutató berendezése

2020.06.26

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség még márciusban tette közzé, hogy a tagállamok számára – amennyiben igényt tartanak rá – a koronavírus gyors kimutatására alkalmas, nukleáris technológián alapuló tesztkészletet biztosít saját erőforrásaira támaszkodva, hozzájárulva a járvány elleni világszintű küzdelemhez. Számos ország mellett hazánk is jelezte, örömmel fogadja a NAÜ által felajánlott teszteket. Júniusban megérkezett a szállítmány a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Flisom Hungary Kft. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.06.25

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Flisom Hungary Kft. kérelmére indult, röntgenspektrométer berendezéstípus hatósági felügyelet és ellenőrzés alóli mentesítés engedélyezésére irányuló eljárásban. Az eljárás a kormány 344/2017. (XI. 15.) Korm. rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.06.24

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Munkatérhatárolás, talajszilárdítás és talajkiemelés engedélyezési dokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon az engedélyezési dokumentáció elkészítéséhez.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Karbantartás a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2020.06.23

2020. június 23-án hajnalban megkezdődött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjához tartozó gépészeti berendezés csővezetékeinek cseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50%-os teljesítménnyel üzemel.

Tovább olvasom »