ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Jelentés Jelentés

Nemzetközi jelentés a kiégett fűtőelemekről és radioaktív hulladékokról

2022.03.21

A Nemzetközti Atomenergia Ügynökség honlapján elérhető az a jelentés, amely az egyes nemzeti jelentések alapján globális áttekintést nyújt a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó programok, leltárak, jelenlegi gyakorlatok, technológiák és trendek helyzetéről, továbbá információkat tartalmaz a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó nemzeti intézkedésekről. A dokumentum a hulladékok és kiégett fűtőelemek jelenlegi mennyiségének rögzítése mellett számot ad azok jövőbeli becsült értékeiről is.

Tovább olvasom »

Interjú Lázár Istvánnal Interjú Lázár Istvánnal

Felkészültünk a NAÜ ARTEMIS-missziójának fogadására

2022.03.18

„Egy ilyen nemzetközi felülvizsgálat a tapasztalatcseréről, a tanulásról szól.” 2022. március 21-én érkezik hazánkba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ARTEMIS-missziója, amelynek során külföldi szakemberekből álló delegáció vizsgálja meg a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelésére kialakított hazai rendszert. Ennek apropóján Lázár Istvánnal, az Országos Atomenergia Hivatal főosztályvezetőjével készítettünk interjút, aki az OAH részéről a misszió szakmai felelőse.

Tovább olvasom »

Gyimesi Zoltán-díj Gyimesi Zoltán-díj

Idén Fichtinger Gyula, az OAH korábbi főigazgatója kapta a Gyimesi Zoltán-díjat

2022.03.17

A Gyimesi Zoltán-díjat 2005-ben alapították az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.03.04

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A biztonsági kultúra felmérése és az eredmények hasznosítása nukleáris létesítményeknél” című útmutató célja, hogy egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

NAÜ-rendezvény NAÜ-rendezvény

NAÜ-rendezvény a támogatóprogramról: a múlt tapasztalatai mellett a jövő kihívásaival is foglalkoztak a szakemberek

2022.03.04

2022. március 1-4. között videokonferenciát tartott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség azoknak az országoknak a részvételével, akik támogató programot nyújtanak a NAÜ biztosítéki rendszerének erősítésére. A több évtizedes múltra való visszatekintés, valamint a tapasztalatok értékelése mellett fontos része volt a rendezvénynek a jelen feladatainak és a jövő kihívásainak áttekintése. A Magyar Támogatóprogram 30 éves évfordulójának alkalmából a konferencián beszédet mondott Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, aki kiemelte: Magyarország a jövőben is támogatja a NAÜ programját.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 3. blokkján

2022.03.04

2022. február 26-án az 1-es turbinacsoport párhuzamos kapcsolásával véget ért a 2022. évi 3. blokki főjavítás. A blokkot 50%-os teljesítményre felterhelve további, 2-es turbinacsoporthoz tartozó karbantartásokat végeznek a szakemberek. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint várhatóan a hétvégén névleges teljesítményre állítják.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2022.03.02

2022. március 3-án hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap este visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2022. évi karbantartása Befejeződött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2022. évi karbantartása

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2022. évi karbantartása

2022.02.26

A Paksi Atomerőműben befejezték a 3. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek megkezdték a blokk felterhelését.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2022.02.24

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű tervezésének vegyészeti kérdései” című útmutató

Tovább olvasom »

30 éves a magyar támogatóprogram 30 éves a magyar támogatóprogram

30 éves a magyar támogatóprogram

2022.02.22

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki rendszerének célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a nukleáris anyagok és a nukleáris technológia nem békés célokra történő felhasználásának megelőzésével, illetve ennek időben történő felismerésével. Hazánk három évtizede támogatja a NAÜ rendszerét, az erről szóló kiadványunk elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.02.22

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Kutatóreaktorok irányítási rendszerei” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a kutatóreaktorok irányítási rendszerének kidolgozására, működtetésére és fejlesztésére.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar szakértői megbeszélés Osztrák-magyar szakértői megbeszélés

Osztrák-magyar szakértői megbeszélés az új atomerőművi blokkok telephelyi sajátosságairól

2022.02.17

Osztrák kérésre, 2022. február 15-én került sor arra az osztrák-magyar szakértői megbeszélésre, amelynek témája az új atomerőművi blokkok telephelyi sajátosságai, ezen belül is a vető kérdésköre volt. A rendezvényen elhangzottak alapján továbbra is az az Országos Atomenergia Hivatal álláspontja, hogy a kiválasztott telephely alkalmas az új blokkok létesítésére. A hatóság a jelenleg is zajló létesítési engedélyezési eljárás során vizsgálja, hogy az alkalmazni kívánt technológiák és tervek megfelelően kezelik-e a telephely sajátos jellemzőit.

Tovább olvasom »