ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

OAH futócsapat OAH futócsapat

Harmadik alkalommal futotta körbe a Balatont az OAH futócsapata

2022.05.06

2022. április 30. és május 1. között került megrendezésre a XVI. Ultrabalaton futófesztivál, melynek harmadik éve aktív résztvevője az OAH futócsapata és biciklis kísérőik.

Tovább olvasom »

Hiretmény Hiretmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.05.05

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult a Fő gépészeti és fő villamos szerelő komplexum, szállítási létesítmények (UYR), Gyártóüzem épület személyzeti helyiségekkel (3.1) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2022.05.03

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, 5. és 6. blokk létesítéséhez szükséges Fővállalkozói raktárak (USU) Termékvizsgáló műhely (2.2) építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.05.03

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőmű konténmentjének építészeti tervezése” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a nyomottvizes reaktor kettősfalú vasbeton konténmentjének építészeti és tartószerkezeti tervezésével kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Biztosítéki konzultáció Biztosítéki konzultáció

Biztosítéki konzultáció és „30 éves magyar biztosítéki támogatóprogram” jubileumi ülés az OAH-ban

2022.05.03

Az Országos Atomenergia Hivatal a hazai nukleáris létesítmények és szervezetek nukleáris biztosítékokért felelős vezetőinek és munkatársainak részvételével 2014 óta, évente tart konzultációt. Az elmúlt két évben a pandémiás helyzet nem tette lehetővé a személyes találkozást, 2022. április 22-én azonban sor kerülhetett a rendezvényre az OAH székházában. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki rendszerének megerősítését szolgáló magyar támogatóprogram 2021-ben ünnepelte 30. évfordulóját. Ennek apropóján az OAH a biztosítéki konzultációt követően jubileumi ülést tartott a támogatóprogram végrehajtásában részt vevő létesítmények képviselőivel.

Tovább olvasom »

OECD NEA munkacsoportülés OECD NEA munkacsoportülés

OECD NEA munkacsoportülés az OAH-ban

2022.05.02

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében 2022. április 25-28. között került megrendezésre a Nukleáris Energia Ügynökség (OECD NEA) Üzemeltetési Tapasztalatok Munkacsoportjának workshopja illetve tavaszi ülése, amelynek fókuszában az atomerőművek üzemeltetési tapasztalatának hasznosítására kialakított tagállami programok voltak.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.04.27

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Üzemelő nukleáris létesítmények nukleáris veszélyhelyzetre való felkészülése és baleset-elhárítási tevékenysége” című útmutató célja, hogy hatósági útmutatással szolgáljon a nukleáris létesítmények számára a nukleárisbaleset-elhárítási követelmények teljesítéséhez, a teljesítéssel kapcsolatos módszerekhez, megközelítésekhez.

Tovább olvasom »

Második tematikus felülvizsgálat Második tematikus felülvizsgálat

Május végéig véleményezhetők az EU második tematikus felülvizsgálatához kapcsolódó dokumentumok

2022.04.27

Az Európai Unió nukleáris biztonsági irányelve alapján hatévente tematikus szakértői felülvizsgálatot (Topical Peer Review – TPR) kell végezniük a tagállamoknak, amelyet az ENSREG (Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja) koordinál. Az első TPR témája az öregedéskezelés volt, a második TPR témaköre a tűzvédelem. A második TPR folyamatával kapcsolatos dokumentumtervezeteket elérhetővé tette az ENSREG az érdekelt felek és a nyilvánosság számára véleményezés céljából. A konzultációs időszak 2022. április 13-tól május 27-ig tart. A dokumentumtervezetek felülvizsgált, végleges változatait 2022 júniusában terjesztik jóváhagyásra az ENSREG elé. Az ENSREG egyúttal új, a TPR-hoz kapcsolódó lakossági tájékoztató anyagokat is közzétett honlapján.

Tovább olvasom »

Útmutató Útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2022.04.26

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „A biztonsági kultúra felmérése és az eredmények hasznosítása nukleáris létesítményeknél” című útmutató.

Tovább olvasom »

Leterhelés az 1. blokkon

2022.04.24

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkján 2022. április 24-én 08:52-kor generátor védelmi működés történt, melynek következtében ez a blokk jelenleg 50%-os teljesítményen üzemel. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán. A javítást követően a blokkot visszaterhelik a névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett teljesítménycsökkentés volt a Paksi Atomerőmű blokkjain

2022.04.19

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztatása szerint tervezett menetrendtartás miatt terhelték le az 1-es, 2-es és 3-as blokkot április 17-én 13.45-től kezdődően, amely a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve, annak kérésére történt. Műszaki meghibásodás, illetve rendkívüli esemény nem történt, a blokkok 16.45-re érték el névleges teljesítményüket.

Tovább olvasom »

OECD NEA OECD NEA

Május 11-i hatállyal felfüggesztették az Oroszországi Föderáció tagságát az OECD NEA-ban

2022.04.12

Az OECD vezető testületének döntése nyomán április 11-én felfüggesztették Oroszország tagságát az OECD Nukleáris Energia Ügynökségében (NEA). Az Oroszországi Föderációt ennek megfelelően tájékoztatták, a felfüggesztés május 11-én lép hatályba.

Tovább olvasom »