ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőműre vonatkozó determinisztikus biztonsági elemzések” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a determinisztikus biztonsági elemzésekkel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Forrás: STUK Forrás: STUK

Finnországban tárgyalt az OAH elnöke

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix 2022. július 13-án találkozott a finn nukleáris hatóság (STUK) főigazgatójával, Petteri Tiippanával. A megbeszélésen olyan aktuális témák szerepeltek, mint a két hatóság kétoldalú és nemzetközi együttműködésének lehetséges területei, szabályozási, biztonsági, védettségi és biztosítéki kérdések.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

INES 2-es esemény a Röntgen Kanizsa Kft.-nél

2022.07.19

2022. május 19.-én a Röntgen Kanizsa Kft. munkatársai radiográfiai vizsgálatot végeztek ipari röntgenberendezés alkalmazásával. A tevékenység során egy munkavállaló figyelmetlenségből a bekapcsolt, működő berendezésben filmet cserélt a következő felvételhez. Visszatérve a berendezéshez annak jelzése alapján észlelte, hogy az működésben volt, aminek következtében kb. 30 másodpercet alatt mintegy 26 mSv nagyságú sugárterhelést kapott. Ilyen nagyságú sugárterhelés eredményeként közvetlen egészségkárosodásra nem kell számítani, de tekintettel arra, hogy a foglalkozási dóziskorlátot a jogszabály évi 20 mSv értékben állapítja meg, a munkáltató az érintett munkavállalót az év további részében a sugárforrásokkal történő munkavégzés alól felmentette – összhangban a hazai jogszabályi követelményekkel.

Tovább olvasom »

Záróértekezlet Záróértekezlet

Lezárult a NAÜ EPREV „követő” missziója

2022.07.08

2022. július 8-án záróértekezlet keretében hivatalosan is véget ért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló) EPREV „követő” missziója, amelynek során a nemzetközi szakértői delegáció a 2016-os EPREV-misszió javaslatainak és ajánlásainak hasznosulását vizsgálta. A 2016-os misszió megállapításai alapján kidolgozott intézkedési terv végrehajtása eredményes volt, számos területen jelentős fejlesztések történtek Magyarországon. Külön kiemelték a nukleárisbaleset-elhárításban résztvevő szervezetek közötti jó együttműködést és az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer átláthatóságát.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

NAÜ-közlemény az EPREV „követő”misszióról

2022.07.08

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közzétette a magyarországi EPREV „követő” misszióról szóló sajtóközleményt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelés az 1. blokkon

2022.07.06

Az MVM Paksi Atomerőmű 1. blokkjának teljesítményét 2022. július 5-én 418 MW-ig csökkentették villamos zárlati hiba által okozott gépész berendezés üzemképtelenség miatt. A szükséges intézkedések és ellenőrzések elvégzését követően az 1. blokkot a hiba jelentkezésétől számított egy órán belül névleges teljesítményre terhelte fel az üzemeltető személyzet.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH felügyelő álláshelyre

2022.07.05

Az új munkatárs feladatai közé tartozik az atomenergia védett és biztonságos felhasználásának műszaki felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

Hírlevél Hírlevél

Megjelent az OAH-hírlevél idei első száma

2022.07.05

A hírlevélben foglalkozunk többek között a nukleáris létesítmények 2021. évi biztonsági teljesítményének értékelésével, a fontosabb jogszabályváltozásokkal és szervezeti változásokkal, valamint a nemzetközi együttműködésekkel. Emellett olyan témák is megjelennek, mint az ARTEMIS misszió, a 30 éves magyar biztosítéki támogatóprogram jubileumi ülése, valamint a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló üzemeltetési engedélyének módosítása.

Tovább olvasom »

MSZT MSZT

Sikeres külső audit

2022.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. június 30-án megkapta a Magyar Szabványügyi Testület döntését, mely szerint az OAH minőségirányítási rendszere a 2022. május 16-án megtartott éves felülvizsgálat alapján továbbra is megfelel az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány előírásainak.

Tovább olvasom »

EPREV "követő" misszió EPREV

Elkezdődött a NAÜ EPREV „követő” missziója Magyarországon

2022.07.04

2022. július 3-8. között kerül sor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség EPREV „követő” missziójára, amelynek keretében nemzetközi szakértői delegáció vizsgálja felül az előző, 2016-os misszió során, a hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszerrel kapcsolatban tett javaslatok és ajánlások hasznosulását.

Tovább olvasom »

ENSREG ENSREG

ENSREG-konferencia és plenáris ülés Brüsszelben

2022.07.04

2022. június 21-én került sor az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) soron következő plenáris ülésére. Az ülés a hatodik Európai Nukleáris Biztonsági Konferenciához kapcsolódott. A június 20-21-i brüsszeli konferencián a hatóságok és a nukleáris ipar képviselői mellett fontos szerepet kaptak a különböző társadalmi szervezetek is, mint például a Greenpeace. A rendezvényen a résztvevők tájékozódtak, illetve eszmét cseréltek a térség biztonságot érintő legfontosabb kérdéseiről: az ukrajnai háború nukleáris biztonságra gyakorolt hatásáról; a Covid-19 világjárvány tapasztalatairól és tanulságairól; a lakosság bevonásáról a radioaktív hulladékok kezelésével és az üzemidőhosszabbítással kapcsolatos eljárásokba továbbá az innovatív tervekről, például a kis moduláris reaktorok engedélyezéséről, valamint a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kutatásokról.

Tovább olvasom »

forrás: www.paks2.hu forrás: www.paks2.hu

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban az olvadékcsapda gyártási engedélyét

2022.06.30

Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyt adott az olvadékcsapda gyártására, ami hosszú-gyártási idejű berendezés, ezért már a létesítési engedély kiadása előtt megkezdhető annak gyártása.

Tovább olvasom »