ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Japán helyzet 2011. március 15, magyar idő szerint 8:50 óra

2011.03.15

A WNN jelentése szerint a Fukushima-Daiichi atomerőmű határán (kb. 1,5 km-re a reaktor-épületektől) - a legutóbbi robbanás után - mért legnagyobb dózisteljesítmény 8,2 milli-Sv/óra volt, ami rövid idő alatt a harmadára esett.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 15, magyar idő szerint 14:00

2011.03.15

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megerősítette, hogy a Fukushima-Daiichi erőmű bejáratánál az éjjel 1 órakor (valamennyi adat: magyar idő) mért 12 mikro-Sv/óra dózisteljesítmény 7 órára 0,6 mikro-Sv/órára csökkent. A korábban mért 400 mSv/h dózisteljesítmény pontos helyszínének és időpontjának megállapítására az üzemeltető lépéseket tesz. Az erőmű környezetében 150 személy sugárszennyezettségét mérték meg, 23 főnél végeztek dekontaminálást (a cipők, a ruházat, illetve a bőr megtisztítását).

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 15, magyar idő szerint 17:00

2011.03.15

A tokiói magyar nagykövetség tájékoztatása szerint a mai napon, magyar idő szerint 9:00-kor a japán Külügyminisztérium Gazdaságpolitikai Osztályának igazgatója, Icsikava Tomiko beszámolt a Diplomáciai Testület tagjainak, a földrengés által érintett atomerőművek állapotáról. Icsikawa igazgató többek között elmondta, hogy a nap folyamán a tokiói önkormányzat Tokió területén is radioaktív szennyezést észlelt, ami származhat a Fukusima-I erőműből. Hangsúlyozta azonban, hogy a sugárzás szintje az emberi szervezetet nem károsító, nagyon alacsony maradt (legmagasabb értéke 0.157 mikroSievert/h) annak ellenére, hogy a mai szélviszonyok a szennyezőanyagot Tokió irányába továbbították.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 15, magyar idő szerint 7 óra

2011.03.15

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatói alapján: A Fukushima-Daiichi erőmű 2. blokkjánál március 14-én 22:10 kor (valamennyi adat: magyar idő) robbanás hallatszott. Március 15-én 5:50-kor tűz keletkezett a karbantartásra korábban leállított 4. blokk kiégett-fűtőelem tárolójánál. Nem zárható ki, hogy a tüzet hidrogénrobbanás okozta. A tűz következtében radioaktív anyagok kerültek a levegőbe. A telephelyen 400 milli-Sv/óra dózisteljesítményt mértek. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felkérte a Világ Meteorológiai Szolgálatát, hogy meteorológiai előrejelzéseiket küldjék meg valamennyi tagállamnak.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 15, magyar idő szerint 7:20

2011.03.15

A Kyodo hírügynökség jelentése nyomán: A Fukushima-Daiichi erőműnél a helyzet kritikussá vált, az újabb robbanások során komolyabb mennyiségű radioaktív anyag került a környezetbe. Naoto Kan miniszterelnök felszólította az erőműtől 20 és 30 km közti távolságra élőket, maradjanak elzárkózva lakhelyükön, mivel a 3. reaktor közelében a dózisteljesítmény jelentősen megnőtt. (Az erőmű területén korábban mért 400 milli-Sv/óra azt jelenti, hogy a dózis 1 óra alatt elérné az egyévi lakossági korlát 400-szorosát.) A 20-km sugarú környezetben élőket korábban evakuálták. Kan szerint ''Megnőtt a további kibocsátások veszélye''. Yukio Edano kormányszóvivő szerint a 2. és 4. blokknál bekövetkezett robbanások után kialakult sugárzási helyzet már bizonyosan negatív hatással lehet az emberi szervezetre. Az üzemeltető (TEPCO) szerint a 2. reaktorban kritikus zónaolvadási helyzet alakulhatott ki, és a konténment is megsérülhetett. A TEPCO több dolgozót felszólított a helyszín elhagyására, de a 2. reaktor tengervízzel elárasztását folytatják, hogy a zóna további melegedését, és a konténment további sérülését megakadályozzák. A zónaolvadás nem zárható ki. A 4. reaktor melletti kiégett-fűtőelem tárolóban bekövetkezett tüzet eloltották. A hatóság közlése szerint a 2. reaktorban megsérülhetett a nyomáscsökkentő kamra, amely közvetlenül a konténerhez csatlakozik. A sérülésre a kamrában beállt gyors nyomáscsökkentés utal. A Fukushimától közvetlenül délre található Ibaraki Prefecturában a szokásosnak a 100-szorosát mérték. Rövid időre Tokyo-ban is kilencszeresére emelkedett a háttér, kis mennyiségű jódot és céziumot detektáltak.

Tovább olvasom »

Meteorológiai előjelzés

2011.03.15

Az Országos Meteorológiai Intézet közleménye alapján: A március 15-i, legfrissebb modellfutásból alapján a Fukushimából kibocsátott szennyeződés az alsóbb szinteken a Csendes-óceán térségében marad, a magasabb szinteken azonban - jelentősen megemelkedve a légkörben - a Bering-szoroson keresztül a kanadai sarkvidék területére juthat el. Az előrejelzett trajektóriák (levegő mozgások) itt tekinthetők meg.

Tovább olvasom »

A magyarországi helyzet, 2011. március 14, 10 óra

2011.03.14

A Paks-Press ma reggeli jelentése nyomán:: BUDAPEST – A Japánban bekövetkezett katasztrófa után sem nőtt Magyarországon a háttérsugárzás – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Magyarországon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF), a Magyar Honvédség, a Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Bátaapáti Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közös üzemeltetésében mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait. A hat szervezet által működtetett Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) az olyan sugárzások esetleges jelenlétét, erősségét méri, amit egyetlen szervünkkel sem tudunk érzékelni úgy, mint a fénysugarakat vagy a hősugarakat. A hazai radiológiai adatok folyamatosan hozzáférhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon a Lakossági információk, Monitoring menüpontban. A magyarországi adatok az európai uniós együttműködésben az Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) honlapon is publikálásra kerülnek, más európai országok adataival együtt. Fontos kiemelni, hogy a természetes háttérsugárzás mértéke Magyarországon 60-160 nSv/óra (nanoszívert per óra, a mikro-Sv/óra ezredrésze) körül ingadozik. Ez az érték függ a mérési hely magasságtól, és a talaj típusától, vagy éppen az időjárástól. Sőt a háttérsugárzás említésekor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy minden ember teste is valamilyen szinten sugárzó anyagot tartalmaz. A hazai mérések során a radiológiai távmérőállomások adatai a BM OKF Főügyeletére és a Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központjába kerülnek továbbításra, ahol folyamatosan elemzik, értékelik azokat. Amennyiben a háttérsugárzás egy mérőállomáson meghaladja a 250 nSv/óra figyelmeztető szintet, az állomás erről automatikusan jelzést küld a 24 órás ügyeleti szolgálatban működő központba. Ilyen esetben a Katasztrófavédelem helyszínre irányított felderítő csoportja végez újabb méréseket, és állapítja meg a tényleges sugárzási helyzetet. Annak ellenére, hogy a Japánban bekövetkezett katasztrófa nagyon kis valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra, mégis kiemelten ellenőrzik az ország környezeti sugárzását. A Japán földrengést megelőző napokban 57 nSv/óra minimum és 157 nSv/óra maximum érték mellett, hazánk háttérsugárzásának napi átlaga 90 nSv/óra volt. - A mai napi mérési adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az országos hát-térsugárzás jelenleg is a sokévi átlagnak felel meg – közölte az OKF.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 14, magyar idő szerint 18:30 óra

2011.03.14

A japán hatóság legújabb jelentése szerint a Fukushima-Daiichi erőmű 2.blokkján csökkenni kezdett a hűtővíz szintje, majd megkezdték a tengervízzel hűtést. Toshihiro Bannai, a japán hatóság (NISA)igazgatója szerint a fűtőelemek 2 órán át voltak hűtés nélkül, de a zóna nem károsodott jelentősen, és a reaktorban a nyomás sem nőtt észrevehetően. Az 1. és 3. blokkon is szünetelt egy időre a tengervíz befecskendezés, de a hűtés később folytatódott. Az erőmű környezetében a veszélyhelyzeti központokat ellátták jód-tablettákkal, de a tabletták lakossági szétosztására nem került sor.

Tovább olvasom »

Japán helyzet 2011. március 14, magyar idő szerint 9 óra

2011.03.14

A japán kormány közlése szerint a Fukushima-Daiichi 3. blokkjánál feltehetően hidrogénrobbanás következett be. Az eddigi vizsgálatok alapján a reaktor, a vezénylőterem és a konténment sértetlen. Az erőműtől kb. 1,5 km-re lévő mérőállomáson a dózisteljesítmény továbbra is 20 mikro-Sv/óra körüli. (Ez az érték azt esrősíti meg, hogy a konténment sértetlen.) Európát – és így Magyarországot – továbbra sem veszélyezteti semmiféle sugárhatás.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 10:15

2011.03.14

A TEPCO jelentése szerint a 2. blokkon leállt a zónaizolációs hűtőrendszer (Reactor Core Isolation Cooling System), megkezdték az előkészületeket a tengervízzel hűtésre.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 11:30

2011.03.14

Az Országos Meteorológiai Intézet 7 órakor kiadott jelentése nyomán: A földrengés által legjobban érintett térségben a magassági áramlás továbbra is nyugatias (DNY, NY, ÉNY), azaz a szél nyílt óceán felé fúj. Az előrejelzések szerint Japántól délre ma egy ciklon vonul el, amelynek felhőzete és csapadéka érintheti Fukushima területét is. Kedden és szerdán egy frontrendszer hatására jelentős csapadék valószínű a térségben.

Tovább olvasom »

Japán helyzet, 2011. március 14, magyar idő szerint 14:30

2011.03.14

A japán hatóság közleménye alapján: A Fukushima-Daiichi erőmű 3. blokkján bekövetkezett hidrogénrobbanás után közvetlenül a konténmentben a nyomás ingadozott, majd stabilizálódott. A konténment sértetlen. A fűtőelemek állapotát vizsgálják. Az erőmű 20 km-es körzetében még - előzetes adat szerint - 483 személy vár evakuálásra. A robbanás után elzárkóztatást rendeltek el, később folytatódott az evakuálás. Az üzemeltető (TEPCO) szerint 11 fő sérült meg.

Tovább olvasom »