ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

ÁSZ jelentés ÁSZ jelentés

Közzétette az ÁSZ az OAH-ról szóló jelentését

2020.07.22

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a 2015-2018 közötti időszakban az „Országos Atomenergia Hivatal a szabályszerű és szabályozott működési környezetet a belső kontrollrendszer keretében kialakította, azonban a kontrolltevékenységek gyakorlása nem volt szabályszerű. Az integritás kontrollok megfelelően támogatták a korrupciós kockázatok kezelését. A nemzeti vagyon megóvása, védelme, átlátható nyilvántartása biztosított volt, a szervezet használatában, vagyonkezelésében lévő vagyonnal elszámoltak.” Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ az OAH főigazgatójának három javaslatot fogalmazott meg, melyekre 30 napon belül intézkedési tervet készít a hivatal.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkentés a Paksi Atomerőmű 3-as blokkján

2020.07.20

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2020. július 19-én 21:23 perckor, előre nem tervezett leterhelést hajtottak végre az egyik főkeringtető szivattyú olajrendszerében történt tolózár meghibásodás miatt. A szakemberek a javítást követően, előreláthatólag a mai nap folyamán végrehajtják a névleges teljesítményre felterhelést. Az eseményt az Országos Atomenergia Hivatalnak a vonatkozó előírások szerint bejelentették.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.07.17

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőművi blokkok biztosítéki (safeguards) követelményeinek teljesítéséhez” című útmutató.

Tovább olvasom »

útmutató útmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.07.17

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőmű nyomástartó berendezéseinek és csővezetékeinek tervezése” című útmutató.

Tovább olvasom »

útmutató  útmutató

Felülvizsgált útmutató az OAH honlapján

2020.07.17

Egy felülvizsgált útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető az „Új atomerőművi gépészeti rendszerelemek gyártásának és beszerzésének engedélyezési dokumentációja” című útmutató.

Tovább olvasom »

Forrás: www.iaea.org Forrás: www.iaea.org

Másfél millió euró felajánlást kapott a NAÜ ösztöndíjprogramja, amely segíti a nők jobb érvényesülését a nukleáris területen

2020.07.15

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által létrehozott külön pénzügyi alap eddig mintegy másfél millió eurónyi felajánlást kapott a tagországoktól, amelyből a Marie Skłodowska-Curie Ösztöndíjprogramot finanszírozzák majd. Ez az új kezdeményezés annak érdekében jött létre, hogy a nukleáris területen ösztönözze a nőket a tudományos karrierépítésre.

Tovább olvasom »

Atomtörvény Atomtörvény

Módosult az Atomtörvény

2020.07.15

2020. július 29-től néhány ponton módosult az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény. Kiegészült az átmeneti tárolás fogalma annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a végleges elhelyezés fogalmától való elhatárolás a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok vonatkozásában. Emellett szükséges volt, hogy bizonyos vámtitkok átadhatók legyenek az Országos Atomenergia Hivatal számára, és a hivatal ezeket kezelhesse. A módosításokkal pontosították a jogalkotók az Atomtörvény szakhatósági kijelölését is: a rendelkezés megteremti annak a lehetőségét, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága tűzvédelmi szakhatóságként is eljárjon nukleáris létesítmény építése (bontása) és használatbavétele esetén, ha annak tűzvédelmi vonzata van.

Tovább olvasom »

Karbantartás Karbantartás

Informatikai karbantartás

2020.07.14

Tisztelt Látogatók!

2020. július 14-én (kedd) 17:00 - 19:00 között a hálózat karbantartása miatt az ATDR (elektronikus ügyintézési portál, https://atdr.haea.gov.hu) és az e-napló (elektronikus építési napló, https://enaplo.haea.gov.hu/enaplo_sajatos/) rendszerek időszakosan nem lesznek elérhetőek.

Türelmüket és megértésüket köszönjük!

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Terven felüli karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.07.13

2020. július 13-án hajnali 3 óra és délután 15 óra között a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezésen terven felüli karbantartást végeznek. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Online ülés Online ülés

Online ülést tartott az OECD NEA irányítótestülete

2020.07.10

2020. július 9-én tartotta első online ülését az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének irányítótestülete. A járványhelyzet miatt a tavaszi ülést törölték, helyette szervezték meg az online fórumot. Az ülés résztvevői tárgyaltak a szervezet 2021-2022-es költségvetéséről, valamint a szakmai bizottságok tevékenységéről, prioritásairól.

Tovább olvasom »

Űtmutató Űtmutató

Új útmutató az OAH honlapján

2020.07.10

Egy új útmutató kiadásáról döntött az Országos Atomenergia Hivatal. A honlapon elérhető a „Munkatér-határolás, talajszilárdítás és talajkiemelés engedélyezési dokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Szabályozórendszeri vizsgálatok a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.07.09

A MAVIR kérésének megfelelően a Paksi Atomerőműben 2020. július 9-én reggel 7 órai kezdettel egy előre ütemezett szekunderköri, szabályozórendszeri vizsgálat miatt megkezdték a 4. blokk 250 MW-os leterhelését.

Tovább olvasom »