ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Kezdetét vette az IRRS-misszió

2015.05.11

Hazai és nemzetközi részről mintegy százan vettek részt a misszió 2015. május 11-én tartott nyitóértekezletén. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében hazánkba érkezett külföldi szakértők két héten keresztül vizsgálják a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert.

Tovább olvasom »

Az IRRS-felkészülés utolsó lépései

2015.05.11

Finisébe ért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség teljes magyarországi nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló missziójára való felkészülés. Április végén a NAÜ szakértője, Lux Iván tartott képzést az Országos Atomenergia Hivatal projektben részt vevő munkatársainak, május 5-én pedig az érintett három hatóság tartott egyeztető megbeszélést.

Tovább olvasom »

NAÜ-ellenőrök képzése hazánkban

2015.05.05

Magyarország rendszeres támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nukleáris biztosítéki rendszeréhez. A magyar támogató program részeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) – a NAÜ-vel közösen – ismét továbbképzést tartott a NAÜ biztosítéki felügyelői számára 2015. április 20. és 24. között. A képzés célja a Kiegészítő Jegyzőkönyv szerinti nemzetközi helyszíni ellenőrzési tevékenységek gyakorlása volt.

Tovább olvasom »

Jubileumi sugárvédelmi konferencia Hajdúszoboszlón

2015.04.29

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakcsoportja 2015. április 21-23. között rendezte meg a jubileumi, XL. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyamot Hajdúszoboszlón. A rendezvényen megválasztották a szakcsoport új vezetőségét, amelynek újból tagja lett az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa.

Tovább olvasom »

Európai szintű elismerés a Fukushima utáni hazai intézkedésekre

2015.04.28

2015. április 20-24. között került sor arra a brüsszeli találkozóra, ahol az atomerőművet üzemeltető európai országok bemutatták, hogy a fukushimai baleset után elhatározott intézkedések végrehajtásában milyen előrehaladást értek el. A magyar jelentés és prezentáció egyöntetű pozitív fogadtatásban részesült, elismerve az atomerőmű és a hatóság elmúlt három évben végzett munkáját.

Tovább olvasom »

Négyoldalú találkozó Szlovéniában

2015.04.27

A cseh, a szlovák, a szlovén és a magyar nukleáris biztonsági hatóság képviselői április 14-én Szlovéniában ültek össze, hogy megosszák egymással tapasztalataikat az elmúlt év nukleáris biztonságot érintő eseményeiről. A találkozón részletesen foglakoztak aktuális jogi, szabályozási kérdésekkel, valamint a folyamatban lévő, kiemelt jelentőségű hatósági eljárásokkal is.

Tovább olvasom »

Több mint kétszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferencián

2015.04.24

Az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen, 2015. április 17-én, a fővárosban megrendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciáját ismét kiemelt érdeklődés övezte: az egyetem épületében megtartott rendezvényen több mint kétszáz érdeklődő jelent meg.

Tovább olvasom »

Benyújtottuk az „ARM”-ot

2015.04.13

Magyarország kezdeményezésére 2015 májusában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség úgynevezett IRRS-misszió keretében a nukleáris területhez kapcsolódó teljes hazai hatósági rendszert felülvizsgálja nemzetközi szakértőkkel. Ennek előkészületeként április első hetében az Országos Atomenergia Hivatal információs csomagot nyújtott be a NAÜ-nek. Nyisztor Dánielt, az OAH közigazgatási tanácsadóját, az IRRS projekt vezetőjét kérdeztük arról, hogy ez mit is jelent, min vagyunk túl és még milyen feladatok előtt állunk.

Tovább olvasom »

Megkezdődik az 1. blokk éves főjavítása

2015.04.04

A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően 2015. április 4-től megkezdődik az 1. blokk várhatóan 48 napig tartó éves felülvizsgálata.

Tovább olvasom »

A Paksi Atomerőmű 3. blokkja újra névleges teljesítményen üzemel

2015.04.02

A Paksi Atomerőmű 3. blokkjának 2015. március 31-i – elektronikus alkatrész meghibásodása által okozott –, nukleáris biztonságra kihatással nem járó leállását követően elvégezték a hibahely pontos behatárolását és a hibát felszámolták.

Tovább olvasom »

WENRA-ülés Svájcban: mostantól Ukrajna is teljes jogú tagja a szervezetnek

2015.04.01

2015. március 26-27-én került sor a Nyugat Európai Nukleáris Hatóságok Szervezetének (Western European Nuclear Regulators Association, WENRA) soros ülésére Svájcban. A szokásos, aktuális nukleáris biztonsági kérdések megvitatása mellett vendégelőadóként az ENSRA (Európai Nukleáris Védettség Területén Kompetens Hatóságok Szövetsége) magyar elnöke, Horváth Kristóf tájékoztatta a résztvevőket a szövetség tevékenységéről és terveiről, hangsúlyozva a két területet érintő tevékenységek összehangolásának szükségességét. A WENRA tagjai felhatalmazták a vezetést, hogy a lehetséges együttműködés részleteinek meghatározása céljából vegye fel a kapcsolatot az ENSRA vezetőivel. A WENRA munkájában részt vevők köre kibővült az ukrán nukleáris biztonsági hatósággal (SNRIU), amely mostantól teljes jogú tagja a szervezetnek.

Tovább olvasom »

2015. március 31-én, 9:48-kor a Paksi Atomerőmű 3. blokkja automatikusan leállt

2015.03.31

A leállást egy elektronikai elem meghibásodása okozta. A hibahely pontos behatárolása és javítása jelenleg is zajlik. A biztonsági rendszerek megfelelően működtek, a blokk biztonsága mind a leállás alatt, mind azt követően biztosítva volt, a történtek a nukleáris biztonságra nem voltak hatással.

Tovább olvasom »