ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Elkészült az IRRS-misszióról szóló jelentés magyar változata

2015.12.16

Az Országos Atomenergia Hivatal számára kiemelt fontosságú, hogy tevékenysége mindenki számára átlátható legyen, valamint az is, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a lakosságot a szervezet munkájáról, eredményeiről, illetve a hivatal előtt álló feladatokról. Ennek érdekében az OAH gondoskodott az eredetileg angol nyelvű IRRS-jelentés magyarra fordításáról, valamint szakmai lektorálásáról. A dokumentumot magyar nyelven is elérhetővé tettük honlapunkon.

Tovább olvasom »

Bizottsági segítség a sugárvédelmi uniós szabályok átültetéséhez

2015.12.16

Az Európai Unió tanácsa 2013-ban a tagállamokra nézve kötelező jelleggel új sugárvédelmi irányelvet fogadott el, amelyet 2018-ig kell a nemzeti szabályozásokba átültetni. A nemzeti jogalkotó szervek és az érintett hatóságok számára is nagy kihívást jelent ez a feladat, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kiemelt figyelemmel kíséri a végrehajtást, valamint szakmai támogatást nyújt az uniós országoknak.

Tovább olvasom »

Biztosítéki konzultáció létesítményi engedélyeseknek

2015.12.15

Az Országos Atomenergia Hivatal 2015. december 10-én második alkalommal rendezett szakmai találkozót a hazai nukleáris létesítmények biztosítéki felelőseinek. A rendezvény célja, hogy fórumot biztosítson a nukleáris energia békés célú alkalmazásának felügyeletével megbízott szakemberek számára.

Tovább olvasom »

Aktív magyar szereplés a nukleáris létesítmények védettségi engedélyezésének kihívásait tárgyaló nemzetközi konferencián

2015.12.15

2015. december 7-11. között Bécsben, harmincöt országból mintegy hatvan szakember vitatta meg a nukleáris létesítmények védettségi engedélyezése során felmerült kihívásokat. A konferencia elnökének Horváth Kristófot, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettesét kérték fel, mellette Vincze Árpád főosztályvezető képviselte a magyar hatóságot.

Tovább olvasom »

Egyiptomi hatóság szakembereinek képzése az OAH-ban

2015.12.15

Az Európai Unió által támogatott program keretében Franciaország, Belgium, Németország és Finnország mellett Magyarország is vállalta, hogy a most létrehozott egyiptomi nukleáris hatóság szakértői számára szakmai továbbképzést nyújt.

Tovább olvasom »

Több mint 200 résztvevő a debreceni Atomenergiáról – mindenkinek konferencián

2015.12.09

2015. december 4-én a Debreceni Tudományegyetemmel és a TIT Stúdió Egyesülettel közös szervezésben, az MTA Atommagkutató Intézet közreműködésével az Agóra Tudományos Élményközpontban került sor az Atomenergiáról – mindenkinek konferenciára. A különleges helyszínen a diákok az előadások, valamint a konferenciához kapcsolódó kiállítások mellett kipróbálhatták az élményközpont interaktív játékait is.

Tovább olvasom »

Magyar vezetéssel zajlott a NAÜ új-zélandi IPPAS-missziója

2015.12.09

Az új-zélandi kormány meghívására a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IPPAS-misszió keretében vizsgálta a nukleáris és más radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmi rendszerét. A 2015. november 16-tól 27-ig tartó missziót Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese vezette.

Tovább olvasom »

Hirdetmény közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásban hozott döntésről

2015.12.08

Az ügy tárgya: Átalakítási engedély a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetésére a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjain.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának éves karbantartása

2015.12.07

A Paksi Atomerőműben a héten befejezték a 3. blokk esedékes, éves karbantartását. Az üzemeltető szakemberek ismét névleges teljesítményre hozták a blokkot.

Tovább olvasom »

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat során elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzete

2015.12.01

A Fukushima Daiichi atomerőműben 2011 márciusában történt balesetet követően a Paksi Atomerőműben Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot hajtott végre az engedélyes és a hatóság annak érdekében, hogy a fukushimai tapasztalatok hasznosításával még biztonságosabbá tegye az Atomerőművet. A felülvizsgálat alapján elhatározott intézkedéseket az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett az engedélyes 2018 végéig hajtja végre. A feladatok teljesítése időarányosan halad, több feladat már határidő előtt teljesült.

Tovább olvasom »

A vietnámi nukleáris hatóság vezetőit fogadták az OAH munkatársai

2015.12.01

A Budapestre látogató vietnámi delegáció a nukleáris védettség, a fizikai védelem jogi keretével és hatósági feladataival ismerkedett meg az Országos Atomenergia Hivatalnál.

Tovább olvasom »

Gépészmérnököt keres az OAH

2015.11.25

Az Országos Atomenergia Hivatal gépészmérnököt keres nukleáris biztonsági felügyelő munkakörbe. Az új munkatárs feladata lesz az atomenergia biztonságos felhasználásának felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenység.

Tovább olvasom »