ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Marokkói nukleáris szakember látogatása az OAH-ban

2017.12.11

A Marokkói Atomenergia Ügynökséggel kötött megállapodás keretében szakmai látogatást tett az OAH-ban a marokkói hatóság nukleáris biztonsági főosztályának vezetője, akinek az OAH szakemberei egy rövid, de igen tartalmas programot állítottak össze. A marokkói szakember megtekintette a Budapesti Kutatóreaktort, előadások keretében megismerkedett a magyar hatósági felügyeleti rendszerrel, a kutatóreaktorok ellenőrzési programjával, az ellenőrzések hatósági gyakorlatával, a sugárvédelmi engedélyezés és ellenőrzés részleteivel, továbbá az ellenőrzések értékelésével és a kapcsolódó érvényesítési gyakorlattal. Az előadások során élénk szakmai tapasztalatcsere folyt, melyet mindkét fél igen hasznosnak értékelt. A főosztályvezető ezután megfigyelőként részt vett egy, az Oktatóreaktorban tartott hatósági ellenőrzésen is.

Tovább olvasom »

Hatósági fórum az OAH-ban a programozható rendszerek védelméről

2017.12.07

A különböző nukleáris létesítmények (pl. radioaktívhulladék-tároló, atomerőmű) programozható rendszereinek védelme (azaz az informatikai védelem) kiemelt figyelmet kap mind az ellenőrző hatóság, mind az engedélyes részéről. Az Országos Atomenergia Hivatal – elősegítve a szakmai párbeszédet – 2017. december 5-én hatósági fórumot tartott, amelyen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt. és az RHK Kft. mellett részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértője is.

Tovább olvasom »

Lengyel nukleáris szakértők látogatása az OAH-ban

2017.12.07

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében 2017. december 5-én lengyel nukleáris szakértőkből álló delegáció érkezett Magyarországra. Háromnapos programjuk első napján az Országos Atomenergia Hivatalhoz látogattak, ahol a radioaktívhulladék-kezelés hazai helyzetéről, a vonatkozó szabályozásról és a kapcsolódó hatósági feladatokról, valamint az OAH közmeghallgatások szervezésére kialakított rendszeréről hallgattak előadást.

Tovább olvasom »

Biztosítéki konzultáció az OAH-ban

2017.12.04

Az OAH 2014. óta évente tart biztosítéki konzultációt a hazai nukleáris létesítmények és szervezetek biztosítékokért felelős vezetőinek és munkatársainak részvételével. Az idei találkozóra 2017. november 28-án került sor az OAH székházában.

Tovább olvasom »

Újabb NAÜ összefoglaló a ruténiumszennyeződésről

2017.12.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb országoktól kapott adatokat, így összesen 37 tagállam – köztük Magyarország – küldött mérési eredményeket. A rendelkezésre álló információk alapján azonban a szennyezés oka és forrása továbbra sem azonosítható.

Tovább olvasom »

Megújított OBEIT útmutató

2017.12.01

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési terv jogszabályi alapjairól szóló útmutató új változata elérhető az OAH honlapján.

Tovább olvasom »

Véget ért a NAÜ novemberi Kormányzótanácsi Ülése

2017.12.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsa évente öt alkalommal ülésezik. Az idei utolsó ülésre, amelyen az OAH képviselője is részt vett, 2017. november 20. és 24. között került sor. A találkozó fő napirendi pontja a műszaki együttműködés 2018-19. évi programjának elfogadása volt, amely mellett a szervezők az atomenergia és annak békés célú alkalmazásának kérdéseit, a nukleáris biztonság és védettség, valamint az iráni nukleáris program biztosítéki ellenőrzését és egyéb témákat is napirendre tűztek.

Tovább olvasom »

Horvát, cseh és kenyai szakértők az OAH-ban

2017.12.01

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) három évvel ezelőtt indította nukleáris törvényszéki célú programját, amelynek keretében minden évben két és fél hónapra fogadnak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával érkező szakembereket. A program részeként az Országos Atomenergia Hivatalhoz is ellátogatnak, idén három szakértőt fogadott a hivatal.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 4. blokkjának 2017. évi karbantartása

2017.11.30

A Paksi Atomerőműben befejezték a 4. blokk ez évi tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

Szakmai látogatók Magyarországon

2017.11.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjprogramjának keretében háromfős szaúdi delegáció, valamint ezzel párhuzamosan egy belorusz szakember és egy pakisztáni delegáció érkezett Magyarországra.

Tovább olvasom »

Reagálás a sajtóban megjelent, ruténium-ügyhöz kapcsolódó hírekre

2017.11.23

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum cikkezett a ruténium szennyezésről, a szennyezést okozó létesítményről. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az Országos Atomenergia Hivatal, valamint több nukleáris biztonsági hatóság és intézet szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet beazonosítani a szennyezés pontos forrását. Abban azonban egyetértenek, hogy az Európa felett megjelent RU-106 szennyezés környezeti és egészségügyi kockázata elenyésző, továbbá, hogy a mérések és az elvégzett modellszámítások alapján valószínűsíthető, hogy a forrás az Ural környékén található, de nem atomerőmű.

Az Országos Atomenergia Hivatal október eleje óta fokozott figyelemmel kíséri a hazai méréseket, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatóit és a társhatóságok jelentéseit, továbbá közvetlen kapcsolatba lépett az orosz hatósággal.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” tárgyú hatósági eljáráshoz kapcsolódóan

2017.11.23

Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 14-én (csütörtök) 16 órakor „A püspökszilágyi RHFT kijelölt biztonsági övezetének felülvizsgálata” tárgyú eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás helyszíne Kisnémedi község Művelődési Házának nagyterme (2165 Kisnémedi, Fő út 7.).

Tovább olvasom »