ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Szakmai rendezvénysorozat Szakmai rendezvénysorozat

Online szakmai rendezvénysorozat a radioaktív anyagok szállításának fizikai védelméről

2021.03.11

A román nukleáris hatóság és az Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma 2021 márciusától szeptemberéig tartó, tizenkét részes online szakmai rendezvénysorozatot indít, amelynek fő témája a nukleáris és egyéb radioaktív anyagok szállításának védettsége, azaz fizikai védelme. A rendezvényen az Országos Atomenergia Hivatal szakértője is részt vesz.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2021.03.10

2021. március 11-én hajnali 4 órától a Paksi Atomerőmű 1. blokkján tervezett karbantartást és szénkefecserét végeznek az első generátor gépegységnél, amelyhez a termelőegység 50 %-os leterhelése szükséges. A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A blokk a tervek szerint március 11-én a délutáni órákra éri el ismét a névleges teljesítményt.

Tovább olvasom »

Forrás: NAÜ Forrás: NAÜ

NAÜ virtuális kormányzótanácsi ülés

2021.03.10

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kormányzótanácsának ülését – amelyen Magyarország 2019 szeptembere óta mint tag vesz részt - 2021. március 1. és 5. között virtuális formában tartották. Az ülés kiemelt témái között szerepelt a NAÜ-nek a COVID-19 világjárvány elleni védekezésben betöltött szerepe mellett a nukleáris biztonság, a nukleáris technológiáról készített 2020-as jelentés áttekintése, valamint az iráni biztosítéki megállapodás helyzete.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.hu Forrás: www.pixabay.hu

Szünetel a sugárvédelmi vizsgáztatás

2021.03.10

2021. március 5-én hatályba lépett a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet, amely számos új rendelkezést tartalmaz – többek között a járványügyi veszélyhelyzet alatt végezhető oktatási tevékenységre vonatkozóan is. A szigorítás érinti az Országos Atomenergia Hivatal feladat- és hatáskörébe tartozó sugárvédelmi képzéseket és továbbképzéseket is: az új, ideiglenes szabály szerint felnőttképzésben vizsga nem szervezhető, a folyamatban lévő, illetve már meghirdetett vizsgákat el kell halasztani.

Tovább olvasom »

Értesítés elektronikus közmeghallgatásról Értesítés elektronikus közmeghallgatásról

Értesítés elektronikus közmeghallgatásról

2021.03.04

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elektronikus közmeghallgatást tart a nyilvánosság és a közigazgatási hatósági eljárás ügyfelei számára a véleményük és észrevételeik megismerése érdekében „A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok létesítési engedély kérelmének elbírálása” tárgyú, OAH-2020-04607/2020 ügyszámú hatósági eljárásban. A véleményezési, kérdezési peridódus 2021. március 4-től 2021. március 18-án éjfélig tart. (A jogszabályok jelenleg csak elektronikus formában teszik lehetővé közmeghallgatás megtartását.)

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos berendezés javítása a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2021.03.03

2021. március 3-án 0:00 órától a Paksi Atomerőmű 2. blokkját 50%-kal leterhelték generátor olajrendszeri meghibásodás javításának idejére. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A művelet a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik.

Tovább olvasom »

Fotó: Szőke Péter - BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Fotó: Szőke Péter - BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Belügyminiszteri elismerés az OAH munkatársának

2021.03.02

A Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Atomenergia Hivatal munkatársát, Siklósi András Gábor nukleáris biztonsági felügyelőt innovatív javaslataiért, valamint hatékony és eredményes munkájáért a katasztrófakockázatok értékelése terén a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérem elismerésben részesítette.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2021.03.02

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, a P2-HA0029 számú, az Erőmű Beruházási Központ módosított építési engedélye időbeli hatályának meghosszabbítására vonatkozó engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH felügyelő álláshelyre

2021.02.18

Az új munkatársak feladata lesz az atomenergia védett és biztonságos felhasználásának műszaki felügyelete, valamint a jogszabályok által meghatározott hatósági tevékenységek ellátása.

Tovább olvasom »

KKÁT KKÁT

INES 1-es esemény a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában

2021.02.17

Az RHK Kft. paksi telephelyén, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában 2021.02.12-én az egyik tárolócsőcsoportnál a lecsökkent védőgáznyomás helyreállítása során az üzemeltető személyzet eltért az Üzemeltetési Feltételek és Korlátok előírásai szerinti műveleti sortól. Az esemény sem a környezetre, sem a személyzetre nem gyakorolt semmilyen hatást. A történteket az RHK Kft. INES 1-es kategóriába sorolta, és az OAH-nak bejelentette. A hatóság elfogadta az előzetes minősítést és felügyeli az esemény kivizsgálását.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos berendezés karbantartása a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2021.02.15

2021. február 16-án hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 1. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkefecseréje. Az 1. blokkon 02. 10-től 02. 12-ig az 1-es turbinához tartozó berendezés javítását végezték, a most aktuális karbantartás a 2-es turbina részegységét érinti. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag az esti órákban állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2021.02.09

2020. február 10-én 0 órától a Paksi Atomerőmű 1. blokkján tervezett karbantartást végeznek, amely a termelőegység 50 %-os leterhelése mellett végezhető el. A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A blokk a tervek szerint február 12-én a délutáni órákra éri el ismét a névleges teljesítményt.

Tovább olvasom »