ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Meghívó: „Atomenergiáról – mindenkinek” Kecskeméten

2018.03.23

Az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” elnevezésű rendezvénysorozatának következő állomása Kecskemét. A rendezvény helyszíne a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar (Kecskemét, Izsáki út 10.), időpontja 2018. április 26. (csütörtök), 9.30-tól 14.00 óráig. Izgalmas előadásokkal, interaktív kiállítással és tudásjátékkal várjuk az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek különleges katasztrófavédelmi eszközökkel, sugármérő berendezésekkel, a Paksi Atomerőmű működésével, az atomenergia különböző alkalmazási területeivel is, valamint a megújuló energiák témakörét érintve a Neumann János Egyetem GAMF Ausztráliát és Dél-Afrikát átszelő Megalux napelemes versenyautójával.

Tovább olvasom »

ENSREG közmeghallgatás Brüsszelben a folyamatban lévő tematikus szakértői felülvizsgálatról

2018.03.23

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) által szervezett eseményre az Albert Borschette Kongersszusi Központban kerül sor 2018. május 3-án 9.00 órától 13.00 óráig.

Tovább olvasom »

Befejeződött a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának 2018. évi karbantartása

2018.03.22

A Paksi Atomerőműben befejezték a 2. blokk ez évi tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.

Tovább olvasom »

A dubnai Egyesített Atommagkutató Intézet bemutatkozása az OAH-ban

2018.03.21

2018. március 20-án a Magyar Nukleáris Társaság rendezvénye keretében mutatkozott be a dubnai Egyesített Atommagkutató Intézet.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Gyimesi Zoltán-díjat kapott Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója

2018.03.21

A díjat az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére alapították, az Országos Atomenergia Hivatal javaslata alapján a nemzeti fejlesztési miniszter adományozza.

Tovább olvasom »

Miniszteri elismerés nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából

2018.03.21

Rétfalvi Eszter főosztályvezető-helyettes a nukleáris területen nyújtott kiemelkedő szakmai teljesítményéért Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott, amelyet 2018. március 20-án Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter adott át.

Tovább olvasom »

Pénzügyi- számviteli ügyintézőt keres az OAH

2018.03.20

Az új munkatárs feladata lesz többek között a beérkezett számlák rögzítése, átutalások elkészítése, a Magyar Államkincstárral való kapcsolattartás, valamint a főkönyvi könyvelés. Jelentkezési határidő 2018. április 15. A jelentkezési dokumentumokat az Országos Atomenergia Hivatalnak címezve, elektronikus formában az allas@haea.gov.hu címre kérjük benyújtani.

Tovább olvasom »

Új munkatársat keres az OAH a programozható rendszerek védelmi területére

2018.03.20

A felügyelői munkakörben foglalkoztatott munkatárs feladatai közé tartozik majd a nukleáris létesítmények, nukleáris és más radioaktív anyagokat használó egyéb létesítmények programozható rendszerei védelmi intézkedéseinek engedélyezése, ellenőrzése és felügyelete, valamint a hivatal információbiztonságának ellenőrzése és felügyelete.

Tovább olvasom »

Felgyorsultak az új paksi blokkok létesítéséhez kapcsolódó tevékenységek

2018.03.14

Az új blokkok létesítése kapcsán rövidesen megkezdődő helyszíni munkálatok az Országos Atomenergia Hivatal számára is többlet feladatot jelentenek. A helyszíni tevékenységek engedélyezése, illetve felügyelete komoly szaktudást és erőforrás ráfordítást igénylő feladat, amelyet körültekintően kell megoldani. Az OAH ehhez igazítja munkáját: szükség esetén átcsoportosítások és túlmunkák szervezésével biztosítja, hogy az új blokkokkal kapcsolatos tevékenységek minden esetben szigorú hatósági felügyelet mellett, a legkorszerűbb szakmai elvárások megfelelően, és a jogszabályok teljeskörű betartásával történjen. Az OAH 2017 eleje óta eddig több mint húsz alkalommal vett részt a tervezésben résztvevő alvállalkozók és lehetséges beszállítók auditjain. Az ellenőrzések kétharmada oroszországi cégeket érintett.
A jogszabályokban meghatározott ügyintézési idők betartása érdekében az OAH szakértői jelentős túlmunka mellett értékelik az új blokkal kapcsolatos engedélykérelmeket. Összhangban a jogszabályi ügyintézési időkkel, előre láthatóan a hónap végéig döntés születik a folyamatban lévő kérelmek alapján, az Erőmű Beruházási Központ és a Fővállalkozói irodaépület építési engedélye ügyében.

Tovább olvasom »

Módosult a sugárzás elleni védelemről szóló kormányrendelet

2018.03.14

A 487/2015. (XII. 30.) Kormányrendeletben több kiegészítő sugárvédelmi előírás jelent meg, melyek áttanulmányozása feltétlenül szükséges a sugárvédelmi szakértők és a sugárvédelmi megbízottak számára. Az új követelmények megjelenése mellett az engedélyezési eljárásokban, illetve az engedélykérelmekhez benyújtandó dokumentumok tartalmában is jelentősebb változások történtek. Az engedélykérelem elkészítését segítő formanyomtatványok az OAH honlapjáról letölthetők.

Tovább olvasom »

WENRA munkacsoport-ülés az OAH-ban

2018.03.14

A Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége (WENRA) radioaktív-hulladékokkal, kiégett fűtőelemekkel és a nukleáris létesítmények leszerelésével foglalkozó munkacsoportja 2018. március 12-14. között ülést tartott az Országos Atomenergia Hivatalban. A találkozón 12 tagország 21 képviselője vett részt.

Tovább olvasom »

A NAÜ idei első Kormányzótanácsi Ülésére 2018. március 5. és 8. között került sor

2018.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának idei első ülése 2018. március 5. és 8. között zajlott. Az ülésen az OAH képviselője is részt vett. A márciusi Kormányzótanácsi Ülés többek közt megtárgyalta a NAÜ által készített 2018-as, nukleáris biztonságról és nukleáris technológiáról szóló összefoglaló dokumentumokat. A hozzászólásokat követően mindkét felülvizsgálati dokumentumot elfogadták a résztvevők. Az ülésen olyan kérdéseket is megvitattak, mint például az iráni nukleáris ellenőrzés, a biztosítékok alkalmazása a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, valamint az atomsorompó-szerződés megkötéséről szóló megállapodás végrehajtása a Szíriai Arab Köztársaságban.

Tovább olvasom »