ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Polgármesterek látogatása Polgármesterek látogatása

Polgármesterek látogatása az OAH-nál

2013.11.25

2013. november 22-én a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás elnöke és tagönkormányzatainak polgármesterei látogattak az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol Fichtinger Gyula főigazgató köszöntötte a vendégeket. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóhoz közeli települések vezetőinek Horváth Kristóf főigazgató-helyettes az OAH feladatairól és működéséről adott áttekintést, a CERTA Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központot Keresztes Márton mutatta be. Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a társulás elnöke a tájékoztatást megköszönve kiemelte a számukra nyújtott támogatás jelentőségét, amely nagyban hozzájárul a bizalom erősítéséhez és a települések fejlődéséhez.

Tovább olvasom »

Találkozó a Brit Nagykövetség munkatársaival Találkozó a Brit Nagykövetség munkatársaival

A Brit Nagykövetség munkatársai látogattak az OAH-ba

2013.11.22

Horváth Kristóf, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese, Lengyel Zoltán főosztályvezető, valamint Silye Judit EURATOM tanácsadó fogadta a Brit Nagykövetség munkatársait, akikkel a két ország nukleáris területen való lehetséges együttműködéséről tárgyaltak.

Tovább olvasom »

CERTA CERTA

26 óra elteltével véget ért a „Bab Al Maghrib” veszélyhelyzet kezelési gyakorlat

2013.11.22

A „Bab Al Maghrib” gyakorlatban résztvevő országok és nemzetközi szervezetek az elmúlt két nap folyamán azt tesztelték, hogy hogyan reagálnának egy piszkosbomba robbantását követő veszélyhelyzetben.

Tovább olvasom »

Ausztrál Nukleáris Tudományos és Műszaki Intézet kutatóreaktora Ausztrál Nukleáris Tudományos és Műszaki Intézet kutatóreaktora

OAH szakembere által vezetett nemzetközi misszió Ausztráliában

2013.11.21

Az Ausztrál Kormány felkérésére, Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese vezette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség égisze alatt folytatott nemzetközi nukleáris védettségi felülvizsgálatot. A misszió során az angol, cseh, indonéz, kanadai, koreai, német és magyar szakemberekből álló nemzetközi csoport tanulmányozta az ausztrál jogi környezetet, a kormányzati szervek tevékenységét, valamint az Ausztrál Nukleáris Tudományos és Műszaki Intézet kutatóreaktora és az intézetben tárolt nukleáris és más radioaktív anyagok védettségének helyzetét.

Tovább olvasom »

Georg Oberreiter Georg Oberreiter

“Ez a rendezvény lehetőséget biztosít a bizalom építésére és megerősítésére”

2013.11.21

Befejeződött az osztrák-magyar kétoldalú találkozó, ahol villáminterjút készítettünk Georg Oberreiterrel, az osztrák delegáció vezetőjével.

Tovább olvasom »

Osztrák-magyar találkozó Osztrák-magyar találkozó

Osztrák-magyar kétoldalú találkozó az OAH-nál

2013.11.21

2013. november 18-19. között az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont az évente megrendezésre kerülő kétoldalú osztrák-magyar találkozónak. A közel ötven fő részvételével zajló megbeszélések során az osztrák delegáció tájékoztatást kapott az OAH-t érintő legfontosabb idei változásokról, a szervezet előtt álló kihívásokról, valamint az elért eredményekről és fejlesztésekről. Élénk érdeklődést kiváltó téma volt a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása, illetve az új blokk(ok) építésének terve.

Tovább olvasom »

ConvEx-3-2013 nemzetközi nukleáris veszélyhelyzet-kezelési gyakorlat

2013.11.19

Megkezdődött a „Bab Al Maghrib" gyakorlat, amelynek során nemzetközi szervezetek, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és tagországai, továbbá Marokkó azt tesztelik, hogy egy piszkosbomba robbantását követő veszélyhelyzetben a résztvevők hogyan reagálnának.

Tovább olvasom »

Román szakember látogatása az OAH-ban Román szakember látogatása az OAH-ban

Román szakember látogatása az OAH-ban

2013.11.19

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával egyhetes tudományos látogatást tett hazánkban a román nukleáris biztonsági hatóság (National Commission for Nuclear Activities Control) munkatársa, Petre Min. A szakember az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer felépítéséről és fontosabb feladatairól, valamint az október elején megtartott ONER-3-2013 Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási Gyakorlatról kapott átfogó tájékoztatást.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű 2. blokk üzemidő-hosszabbítása Paksi Atomerőmű 2. blokk üzemidő-hosszabbítása

Az MVM PA Zrt. benyújtotta az OAH-hoz a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmét

2013.11.15

A hatályos előírások lehetővé teszik, hogy a jogszabályban előírt feltételek teljesítése esetén a blokk a tervezett üzemidőn (30 év) túl tovább működhessen. Az MVM PA Zrt. elvégezte a szükséges vizsgálatokat és elemzéseket, amelyek alapján az Országos Atomenergia Hivataltól kérte a 2. blokk 2034. december 31-ig történő további üzemeltetésére az engedélyt.

Tovább olvasom »

Koblinger László Wigner Jenő-díjat kapott Fotó: MTA Koblinger László Wigner Jenő-díjat kapott
Fotó: MTA

Koblinger László, az OAH nyugalmazott főigazgató-helyettese Wigner Jenő-díjban részesült

2013.11.13

Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettese vehette át idén a Magyar Tudományos Akadémia és a Paksi Atomerőmű Rt. által 1999-ben alapított Wigner Jenő-díjat. Az elismerést olyan szakemberek, kutatók kapják, akik tevékenységükkel maradandót alkottak a magyar nukleáris energetika és fizika terén.

Tovább olvasom »

„Atomenergiáról – mindenkinek” „Atomenergiáról – mindenkinek”

Meghívó a miskolci „Atomenergiáról – mindenkinek” című konferenciára

2013.11.12

Az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel és a Miskolci Egyetemmel közösen 2013. november 29-én ismeretterjesztő konferenciát rendez „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel. Az immár tizenharmadik alkalommal sorra kerülő regionális konferencián neves előadók tekintik át mindazokat a területeket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a lakosságot. A konferencia helyszíne a Miskolci Egyetem XXXIII. előadója.

Tovább olvasom »

Budapesti Kutató Reaktor Budapesti Kutató Reaktor

Befejeződött a nagy dúsítású fűtőelemek visszaszállítása Oroszországba

2013.11.07

2013. november 4-én az utolsó nagy dúsítású fűtőelem szállítmány is elhagyta Magyarország területét, ezzel befejeződött a 2008 óta zajló projekt. Az Amerikai Egyesült Államok által nyújtott anyagi és szakmai segítséget igénybe véve magyar, orosz és cseh szakemberek közreműködésével sikerült elszállítani a magas dúsítású fűtőelemeket a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont által üzemeltetett csillebérci Budapesti Kutatóreaktorból.

Tovább olvasom »