ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Miniszteri konferencia és Atomexpo Szentpéterváron

2013.07.02

2013. június 27-29. között az oroszországi Szentpétervár adott otthont a nukleáris iparág egyik legjelentősebb idei rendezvényének. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, valamint a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) által közösen szervezett „Az atomenergia a 21. században” elnevezésű nemzetközi miniszteri konferenciával párhuzamosan sor került az Atomexpóra is, amely a Roszatom évente megrendezésre kerülő szakmai fóruma. Több mint 80 országból közel hatszáz vendég, illetve hatvan miniszter (miniszteri rangú tisztségviselő) vett részt az eseményen. Az Országos Atomenergia Hivatalt dr. Horváth Kristóf főigazgató-helyettes képviselte.

Tovább olvasom »

NRC igazgató látogatása Magyarországon

2013.06.26

Európai látogatásuk részeként 2013. június 23-25 között hazánkat is felkereste az amerikai nukleáris hatóság (US NRC) két munkatársa, Catherine Haney igazgató és Shawn Rochelle Smith nemzetközi program koordinátor. Az Országos Atomenergia Hivatalnál Fichtinger Gyula főigazgató fogadta a vendégeket.

Tovább olvasom »

ENSREG konferencia: fókuszban az európai nukleáris biztonság

2013.06.15

2013. június 11-12-én Brüsszelben tartotta konferenciáját az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG), amelynek egyik fontos célja volt, hogy megvitassák az európai nukleáris biztonsági helyzetet két évvel a fukusimai katasztrófa után. A nukleáris biztonsággal kapcsolatos uniós szabályozásokkal is foglalkoztak a szakemberek: az Európai Bizottság ismertette az EU tagállamokra vonatkozó irányelv módosításának terveit. A hatóságok mellett civil szervezetek is részt vettek a konferencián. A Greenpeace munkatársa, Jan Haverkamp a nukleáris terület szakértői, a hatóságok és a civil szervezetek közötti párbeszédről, valamint a terület átláthatóságáról szólva több állammal szemben kritikus észrevételeket tett, azonban Magyarországot jó példaként emelte ki. A szakmai rendezvényen részt vett Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, valamint Volent Gábor, a Paksi Atomerőmű biztonsági igazgatója is.

Tovább olvasom »

Közig Foci Kupa OAH részvétellel

2013.06.15

2013. június 15-én második alkalommal rendezték meg a Közig Foci Kupát, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal is részt vett. Az OAH lelkes szurkolótáborral kísért focicsapata végig tisztességgel küzdött a nálánál jóval nagyobb szervezetek futballistáival.

Tovább olvasom »

NAÜ gyakorlat: segítségnyújtás nemzetközi összefogással

2013.06.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kezdeményezésére 2013. június 11-12-én került sor arra a gyakorlatra, amelynek legfontosabb célja a segítségnyújtásról szóló nemzetközi egyezményben a nukleáris baleset vagy radiológiai veszélyhelyzet esetére előirányzott feladatok gyakorlása volt. A gyakorlaton azok a magyarországi intézmények vettek részt, amelyek tagjai a NAÜ által alapított nemzetközi segítségnyújtási hálózatnak.

Tovább olvasom »

Véget ért a CTBTO ellenőreinek magyarországi képzése

2013.06.11

Az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) kéthetes gyakorlatot tartott hazánkban, amely 2013. június 9-én zárult le. A szervezet egy olyan ellenőrző rendszer kiépítésén dolgozik, amellyel képes felderíteni, ha bárhol a világon atomrobbantást (például föld alatti kísérleti robbantást) hajtottak végre. A rendszernek már működő része egy globális monitoring hálózat és egy nemzetközi adatközpont, valamint egy adott területen bevethető felderítő rendszer. A mostani gyakorlat során a szakemberek részletes vizsgálatokat végeztek egy feltételezett atomrobbantás nyomait keresve

Tovább olvasom »

Fichtinger Gyula az OAH főigazgatója

2013.06.10

Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár 2013. június 10-én rendkívüli állománygyűlés keretében jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Fichtinger Gyulát, az OAH korábbi főigazgató-helyettesét nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává.

Tovább olvasom »

Sikerrel vizsgázott az ország

2013.06.07

2013. június 7-én véget ért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felülvizsgálata, amely tüzetesen átvilágította a nukleáris és radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének magyarországi rendszerét. A külföldi szakemberekből és a NAÜ munkatársaiból álló kilenctagú küldöttség két héten keresztül dolgozott hazánkban, a szabályozás és a hatósági tevékenység áttekintése mellett helyszíni ellenőrzéseket is végeztek az engedélyeseknél. A delegáció vezetője, az Egyesül Államokból érkező Stephen Ortiz a záró értekezleten tartott beszédében kiemelte: Magyarország az elmúlt években jelentősen fejlesztette a fizikai védelem rendszerét, amely összességében nagyon jól működik. Nincsenek olyan területek (sem állami, sem hatósági, sem engedélyesi szinten) ahol jelentős észrevételt tettek volna, sőt, kiemelkedő számú jó gyakorlatot azonosítottak, amelyek nemzetközi szinten is hasznosíthatók.

Tovább olvasom »

Közlemény

2013.06.03

2013. június 30.-val Rónaky József főigazgató közszolgálati jogviszonya, nyugdíjba vonulása miatt megszűnik. Az Országos Atomenergia Hivatalt felügyelő miniszter 2013. június 3.-val mentesítette Rónaky Józsefet a munkavégzési kötelezettség alól.

Tovább olvasom »

Nyugdíjba vonult dr. Rónaky József

2013.06.03

Dr. Rónaky Józsefet 1999 szeptemberében nevezték ki az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatói posztjára. Az azóta eltelt 14 esztendő alatt jelentős események történtek a hivatal életében, a szervezet átalakult, sok új munkatárs jött, sokan mentek nyugdíjba. Mindemellett úgy sikerült folyamatosan fejleszteni az OAH szakmai felkészültségét, hogy közben az emberi értékeit is megőrizte a szervezet.

Tovább olvasom »

Nemzetközi górcső alatt a fizikai védelmi rendszer

2013.05.27

2013. május 27-től két héten keresztül az Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Franciaországból, Németországból és Szlovéniából érkezett szakértők vizsgálják a nukleáris és radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének hazai rendszerét. A felülvizsgálatra Magyarország kérése alapján kerül sor. A hivatalos megnyitóra Denis Flory, a NAÜ főigazgató-helyettese is hazánkba érkezett, valamint az eseményen részt vett dr. Csuday Balázs, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, állandó ENSZ képviselő is.

Tovább olvasom »

Szimulációs gyakorlat a veszélyes sugárforrások fizikai védelme érdekében

2013.05.29

2013. május 22-24. között a veszélyes sugárforrások fizikai védelmével kapcsolatos szimulációs gyakorlatra került sor az Országos Atomenergia Hivatal szervezésében. A gyakorlaton résztvevő reagáló erők és nagy közbiztonsági kockázatot jelentő sugárforrások birtokosai azt tesztelhették, hogy mit tennének a sugárforrásra irányuló támadáskor. A résztvevőknek alkalmuk volt az esetleges hiányosságok felderítésére, javaslatokat tehettek a fizikai védelmi rendszer fejlesztésére, hatékonyságának növelésére, illetve az érintett szervek az illetékességi területükön található kiemelt közbiztonsági kockázatú tevékenységet végző cégeket jobban megismerhették.

Tovább olvasom »