ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Hullán Szabolcsot nevezték ki az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettesévé

2014.01.21

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter Hullán Szabolcsot, az OAH korábbi főosztályvezetőjét nevezte ki a hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettesévé.

Tovább olvasom »

Engedélyezési eljárás a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzemeltetési engedélyének módosítására

2014.01.20

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megindította a Kiéget Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) üzemeltetési engedélyének módosítására vonatkozó engedélyezési eljárását új típusú kazetták tárolására. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket.

Tovább olvasom »

Évindító sajtótájékoztató Évindító sajtótájékoztató

Biztonság mindenekelőtt! – Évindító sajtótájékoztató

2014.01.16

Az Országos Atomenergia Hivatal 2014. január 23-án (csütörtökön) 10.30 órakor tartja évindító sajtótájékoztatóját, amelynek fókuszában a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása, valamint a tervezett új blokkokhoz kapcsolódó hatósági felkészülés áll.

Tovább olvasom »

NAÜ képzés az OAH-nál NAÜ képzés az OAH-nál

Felkészülés a hatósági önértékelésre

2013.12.17

Az Országos Atomenergia Hivatal megkezdte a felkészülést a hatósági önértékelésre, amelyet az Európai Uniós 2009/71 EURATOM irányelv ír elő. Az önértékelés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által kidolgozott, közel 4000 elemből álló kérdéslista megválaszolásából, a válaszok elemzéséből, majd a kapott eredmények alapján cselekvési terv kidolgozásából áll. A NAÜ szakértői delegációja a hazai rendszer értékelését és az ehhez kapcsolódó cselekvési tervet tekinti majd át: a 2015 májusára tervezett IRRS (Integrated Regulatory Review Service) missziót követően az eredményekről országjelentést készítenek. Első lépésként 2013. december 10-én a NAÜ szakemberei tanfolyamot tartottak az OAH-nál, ahol a hivatal munkatársai megismerkedtek az önértékeléshez szükséges szoftverrel és alapismeretekkel.

Tovább olvasom »

Pakisztáni szakember látogatása az OAH-nál Pakisztáni szakember látogatása az OAH-nál

Pakisztáni szakember tudományos-szakmai látogatása az OAH-nál

2013.12.16

Nusrat Iqbal Warsi, a pakisztáni nukleáris hatóság ellenőrzési és érvényesítési igazgatóságának vezetője egyhetes tudományos-szakmai látogatásra érkezett hazánkba. Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója fogadta a vendéget. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával Magyarországra látogató szakember programját az Országos Atomenergia Hivatal állította össze.

Tovább olvasom »

Fizikai védelmi ajánlások a létesítendő nukleáris létesítményekre, átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozóan

2013.12.16

Megjelent az Országos Atomenergia Hivatal 17. számú fizikai védelmi útmutatója. A dokumentum azokat az alapvető ajánlásokat tartalmazza, amelyeket az újonnan létesítendő nukleáris létesítmények, átmeneti és végleges hulladéktárolók tervezése során fizikai védelmi szempontból fontos figyelembe venni. Az OAH engedélyezési, ellenőrzési és értékelési eljárásainak gyors és akadálymentes lefolytatása érdekében a hatóság az útmutatókban foglalt ajánlások minél teljesebb követésére ösztönzi az engedélyeseket.

Tovább olvasom »

NAÜ szeminárium NAÜ szeminárium

IPPAS missziók tapasztalatait összegző szemináriumot tartott a NAÜ

2013.12.09

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által első ízben szervezett szakmai rendezvényen a NAÜ Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálata (IPPAS) által végzett 61 misszió során azonosított jó gyakorlatokat és legfontosabb tanulságokat tekintették át a résztvevők. Hazánk nemzetközi felülvizsgálata 2013 júniusában sikerrel zárult le, amelynek alapos előkészítettségét példaként emelték ki a szakmai rendezvényen.

Tovább olvasom »

Tájékoztató a felülvizsgált WENRA referencia szintek véleményezési lehetőségéről

2013.12.06

A Nyugat Európai Hatóságok Szervezete (WENRA) az Európában üzemelő atomerőművekre vonatkozó, 2008-ban kiadott elvárásokat felülvizsgálta a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságai alapján. A nemzetközi szervezet legutóbbi kezdeményezése, hogy útjára indított egy 2014. február 28-ig tartó nyilvános véleményezési folyamatot.

Tovább olvasom »

Ismertető füzet és éves jelentés Ismertető füzet és éves jelentés

Ismertető füzet az atomenergia hazai alkalmazásáról

2013.12.05

Az Országos Atomenergia Hivatal ismertető füzetet állított össze az atomenergia magyarországi alkalmazásáról. „Az atomenergia sokrétű alkalmazásához, illetve az alkalmazás biztonságához kapcsolódó kérdések hazánkban és nemzetközi szinten is jelentős figyelmet kapnak. Az Országos Atomenergia Hivatal éppen ezért fontosnak tartja, hogy mindenki objektív tájékoztatást kapjon az atomenergiával összefüggő magyarországi szabályozásról, az OAH feladatairól, a hazai létesítményekről, a biztonság kérdéseiről, valamint a legfontosabb nemzetközi kapcsolatokról és szervezetekről.” – írja a kiadvány előszavában Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója.

Tovább olvasom »

Belorusz szakértők képzése Belorusz szakértők képzése

Belorusz szakértők képzése az Országos Atomenergia Hivatalban

2013.12.03

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kiírt projekt keretében a fehérorosz hatóság két munkatársát képezték tovább az Országos Atomenergia Hivatal szakemberei 2013. november 25 és 29 között. A résztvevők a fizikai védelemhez, a nukleáris biztonsághoz, valamint a non-proliferációhoz (nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása) kapcsolódó hatósági engedélyezési, ellenőrzési, felülvizsgálati és értékelési folyamatokkal ismerkedhettek meg.

Tovább olvasom »

"Atomenergiáról - mindenkinek" konferencia Miskolcon

„Atomenergiáról – mindenkinek” konferencia Miskolcon

2013.12.03

Közel kétszázan vettek részt az „Atomenergiáról – mindenkinek” konferenciasorozat miskolci rendezvényén, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal a Miskolci Egyetemmel és a TIT Stúdió Egyesülettel közösen szervezett. Az előadások széles spektrumot fogtak át, hiteles és teljes körű információt adva az atomenergia alkalmazásának különböző területeiről, a felmerülő kockázatokról, azok minimalizálásáról, illetve az alkalmazás biztonságáról. Az OAH bemutatása mellett a sugárzó környezet témájával, az atomerőművek biztonságával, a nukleáris terrorizmussal, az atomenergia jelene és jövője kérdéseivel, a radioaktív hulladékok elhelyezésével, valamint a fúziós energiatermeléssel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Tovább olvasom »

Intézkedések aktuális állapota Intézkedések aktuális állapota

A Célzott Biztonsági Felülvizsgálat során elhatározott intézkedések végrehajtásának helyzete

2013.12.02

A japán Fukushima Daiichi atomerőműben 2011. március 11-én történt baleset miatt elrendelt Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot (CBF) az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (MVM PA Zrt.) végrehajtotta. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a CBF jelentés felülvizsgálatára és értékelésére indított ellenőrzési eljárásában kötelezte az MVM PA Zrt-t, hogy készítsen részletes intézkedési tervet a nukleáris biztonság szintjét emelő feladatok, megvalósítására, és ebben vegye figyelembe az OAH által szükségesnek tartott intézkedéseket is.

Tovább olvasom »