ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Újra névleges teljesítményen üzemel a Paksi Atomerőmű 2. blokkja

2022.08.23

A Paksi Atomerőmű 2. blokkján 2022. augusztus 11-től tervezett karbantartást végeztek, amelynek idejére a blokkot leállították. A karbantartás elvégzését követően, a blokkot visszaterhelték névleges teljesítményre. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Leterhelés a 2. blokkon

2022.08.10

Az Paksi Atomerőmű 2. blokkján 2022. augusztus 11-én tervezett karbantartást végeznek, amelynek idejére a blokkot leállítják. A karbantartást követően a blokkot visszaterhelik a névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Összefoglaló Összefoglaló

A NAÜ főigazgatójának közleménye és összefoglaló a Zaporizzsjai Atomerőművet ért támadásról

2022.08.07

A Zaporizzsjai Atomerőművet ért pénteki tüzérségi támadással kapcsolatban Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója közleményt adott ki, amelyben ismételten kihangsúlyozta egy NAÜ misszió küldésének fontosságát a nukleáris biztonság, védettség és biztosíték szempontjából. Az incidensről külön összefoglalót is közzé tett a NAÜ.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Megkezdődött a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának 2022. évi karbantartása

2022.08.06

2022. augusztus 6-tól a Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően megkezdődött az 1. blokk fűtőelemeinek üzemszerű cseréjével a blokk ez évi nagy karbantartása. Ennek része a reaktortartály és a főberendezések ciklikus vizsgálata is. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos valamennyi tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli.

Tovább olvasom »

Forrás: www.pixabay.com Forrás: www.pixabay.com

Új munkatársat keres az OAH felügyelő álláshelyre

2022.07.27

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársat keres felügyelő álláshelyre.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „Az Atomtörvény szerinti, atomenergia alkalmazására szolgáló építmények építési, bontási, átalakítási engedélyezési tervdokumentációjának tartalmi és formai követelményei” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva az engedélyezési terviratok és dokumentációk elkészítéséhez, műszaki dokumentációk összeállításához – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse a hatályos előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőművek épületfizikai és épületenergetikai követelményei” című útmutató célja, hogy támogassa és elősegítse a nukleáris biztonságot, a növelt élettartamot, illetve a zavartalan üzemelést új atomerőművek esetében.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal egy útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. „A programozható rendszerek védelmi hatékonyságát növelő gyakorlatok tervezése, szervezése és az eredmények értékelése” című útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a kiberbiztonsági gyakorlatok tervezéséhez, végrehajtásához és értékeléséhez.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Új atomerőműre vonatkozó determinisztikus biztonsági elemzések” című útmutató célja, hogy – ajánlásokat adva a determinisztikus biztonsági elemzésekkel kapcsolatosan – egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági kritériumok teljesülését, az alkalmazott műszaki megoldásoknak megfelelően, a nukleáris biztonság szempontjából.

Tovább olvasom »

Forrás: STUK Forrás: STUK

Finnországban tárgyalt az OAH elnöke

2022.07.19

Az Országos Atomenergia Hivatal elnöke, Kádár Andrea Beatrix 2022. július 13-án találkozott a finn nukleáris hatóság (STUK) főigazgatójával, Petteri Tiippanával. A megbeszélésen olyan aktuális témák szerepeltek, mint a két hatóság kétoldalú és nemzetközi együttműködésének lehetséges területei, szabályozási, biztonsági, védettségi és biztosítéki kérdések.

Tovább olvasom »

Közlemény Közlemény

INES 2-es esemény a Röntgen Kanizsa Kft.-nél

2022.07.19

2022. május 19.-én a Röntgen Kanizsa Kft. munkatársai radiográfiai vizsgálatot végeztek ipari röntgenberendezés alkalmazásával. A tevékenység során egy munkavállaló figyelmetlenségből a bekapcsolt, működő berendezésben filmet cserélt a következő felvételhez. Visszatérve a berendezéshez annak jelzése alapján észlelte, hogy az működésben volt, aminek következtében kb. 30 másodpercet alatt mintegy 26 mSv nagyságú sugárterhelést kapott. Ilyen nagyságú sugárterhelés eredményeként közvetlen egészségkárosodásra nem kell számítani, de tekintettel arra, hogy a foglalkozási dóziskorlátot a jogszabály évi 20 mSv értékben állapítja meg, a munkáltató az érintett munkavállalót az év további részében a sugárforrásokkal történő munkavégzés alól felmentette – összhangban a hazai jogszabályi követelményekkel.

Tovább olvasom »

Záróértekezlet Záróértekezlet

Lezárult a NAÜ EPREV „követő” missziója

2022.07.08

2022. július 8-án záróértekezlet keretében hivatalosan is véget ért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (hazai nukleárisbaleset-elhárítási rendszert felülvizsgáló) EPREV „követő” missziója, amelynek során a nemzetközi szakértői delegáció a 2016-os EPREV-misszió javaslatainak és ajánlásainak hasznosulását vizsgálta. A 2016-os misszió megállapításai alapján kidolgozott intézkedési terv végrehajtása eredményes volt, számos területen jelentős fejlesztések történtek Magyarországon. Külön kiemelték a nukleárisbaleset-elhárításban résztvevő szervezetek közötti jó együttműködést és az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer átláthatóságát.

Tovább olvasom »