ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Nemzetközi diákverseny Nemzetközi diákverseny

Első európai nukleáris verseny a BME-n

2019.07.05

Július 1-5. között első alkalommal került sor az Európai Nukleáris Verseny megrendezésére, amelynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont. A versenyen középiskolás tanulókból és tanárukból álló háromfős csapatok vettek részt. A kiírás szerint nukleáris témájú (nukleáris energia, sugárvédelem, radioaktív hulladékkezelés, orvosi alkalmazások) 3 perces, angol nyelvű videót kellett összeállítaniuk. Összesen 10 országból 25 csapat pályamunkája érkezett be, a BME egyhetes tudományos tábora alatt a legjobb 15 csapat mutatta be alkotását.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.07.05

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Üzemelő atomerőmű nyomástartó edényeinek és csővezetékeinek anyagvizsgálata” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adva az üzemelő atomerőművi berendezések vizsgálatára vonatkozó eljárásokkal, módszerekkel és értékelési kritériumokkal kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat, és ezzel elősegítse az érvényes előírásokban meghatározott nukleáris biztonsági követelmények teljesülését.

Tovább olvasom »

Dr. Koblinger László Dr. Koblinger László

Elhunyt Dr. Koblinger László, az OAH nyugalmazott főigazgató-helyettese

2019.07.03

Őszinte részvéttel, megrendülten tudatjuk, hogy 2019. július 2-án, életének 73. évében elhunyt Dr. Koblinger László, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgató-helyettese.

Tovább olvasom »

Forrás: Pixabay Forrás: Pixabay

IPPAS-misszió Belgiumban, magyar szakértői részvétellel

2019.06.27

2019. június 21-én fejeződött be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris védettségi tanácsadó missziója (IPPAS) Belgiumban. A felülvizsgálatot végző szakértői delegációban az OAH munkatársa is részt vett.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

A villamos hálózat hibája miatt leállt a Paksi Atomerőmű 2. blokkja

2019.06.27

2019. június 26-án 13:52-kor a külső villamos hálózat hibája miatt automatikusan leállt a Paksi Atomerőmű 2. blokkja. A hibát elhárították, június 27-én 01:36-tól a blokk ismét 100 %-os teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Kommunikációs munkatárs Kommunikációs munkatárs

Új munkatársat keres az OAH kommunikációs és nemzetközi kapcsolatok területre

2019.06.26

Az új munkatárs feladata lesz a hivatallal összefüggésben felmerülő hírek, sajtóanyagok, prezentációk elkészítése, rendezvények szervezése, a két- és többoldalú kapcsolatok koordinálása és egyéb nemzetközi tevékenységek ellátásában való részvétel.

Tovább olvasom »

Felsőszintű Munkacsoport ülése Felsőszintű Munkacsoport ülése

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv gondozását végző Felsőszintű Munkacsoport ülése

2019.06.24

Az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont a Felsőszintű Munkacsoport (FMCS) 2019. június 20-i ülésének, amelynek legfontosabb témája az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv (OBEIT), valamint a kapcsolódó műszaki-tudományos dokumentumok (útmutatók) felülvizsgálata, illetve kiadása volt. A találkozót az FMCS elnökeként Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője vezette.

Tovább olvasom »

Vezetői találkozó Vezetői találkozó

Lezajlott az RHK Kft. – OAH vezetői találkozó

2019.06.21

2019. június 19-én, Budaörsön fogadta az RHK Kft. – amely az országban keletkezett radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezeléséért felelős állami szervezet – az OAH vezetőit. A résztvevők áttekintették a két üzemelő és a kutatási fázisban lévő radioaktívhulladék-tárolóval, valamint a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójával kapcsolatos aktuális témákat.

Tovább olvasom »

Japán delegáció Japán delegáció

Japán delegáció látogatása az OAH-ban

2019.06.19

A Japán Mérnökök Szövetségének delegációját fogadta az Országos Atomenergia Hivatal 2019. június 17-én. A látogatás fő témája a nukleáris létesítmények fizikai védelme, különösképp a programozható rendszerek védelme a globális kibertér irányából érkező támadásokkal szemben.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkenés június 15-én a Paksi Atomerőmű 2. blokkján

2019.06.17

Az MVM Paksi Atomerőmű 2. blokkján, 2019. június 15-én védelmi működésből következően 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkenés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs.

Tovább olvasom »

ConvEx gyakorlat ConvEx gyakorlat

Nemzetközi ConvEx-gyakorlat az OAH részvételével

2019.06.14

2019. június 12-én az Országos Atomenergia Hivatal Baleset-elhárítási Szervezete részt vett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett ConvEx-2a típusú gyakorlaton, amely a NAÜ-formalapok kitöltésének gyakorlására irányult. A gyakorlat hazai része az OAH székházában működő Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központban (Centre for Emergency Response, Training and Analysis, CERTA) zajlott.

Tovább olvasom »

Útmutatótervezet Útmutatótervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2019.06.13

Az Országos Atomenergia Hivatal egy új útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Determinisztikus biztonsági elemzések kutatóreaktorokban” című útmutató célja a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok 5. kötetében előírt determinisztikus elemzésekre vonatkozóan a hatósági ajánlások és javasolt elemzési módszertanok rögzítése.

Tovább olvasom »