ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Intenzív viták, közeledő álláspontok - befejeződött a NAÜ 57. közgyűlése

2013.09.26

Intenzív viták és közeledő álláspontok jellemezték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 57. közgyűlését, amelyet 2013. szeptember 16-20. között tartottak Bécsben. Magyarországot Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár képviselte, aki felszólalásában kiemelte: a nukleáris energia békés célú alkalmazása jelentősen hozzájárul a tiszta energiatermeléshez és nélkülözhetetlen eleme a világ energiamixének. A magyar delegáció tagjai között volt Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Horváth Kristóf főigazgató-helyettes, Vincze Árpád főosztály-vezető, Molnár András, a külkapcsolatok területének felelőse, valamint tanácsadóként részt vett Rónaky József, az OAH korábbi főigazgatója.

Tovább olvasom »

Üdvözöljük az OAH megújult honlapján! Üdvözöljük az OAH megújult honlapján!

Üdvözöljük az OAH megújult honlapján!

2013.09.20

Az Országos Atomenergia Hivatal megújította honlapját, a www.oah.hu-t. A tartalmában és működésében is átalakított weboldal olyan új funkciókkal bővült, mint az eseménynaptár, a sajtószoba, a részletes keresés és a hírlevélre való feliratkozás lehetősége. Az OAH új internetes megjelenését letisztult arculat, könnyen áttekinthető felületek, felhasználóbarát működés és korszerű megoldások jellemzik

Tovább olvasom »

Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának delegációja Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának delegációja

Tárgyalások a sugárforrások fizikai védelmi rendszerének megerősítéséről

2013.09.16

Az amerikai kormány kezdeményezésére 2013. szeptember 12-én került sor arra a megbeszélésre, amelynek témája a hazai sugárforrások fizikai védelmi rendszerének megerősítését célzó projekt volt. A 2009-ben elindított beruházásokra az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által létrehozott Globális Fenyegetettséget Csökkentő Kezdeményezés keretében kerül sor.

Tovább olvasom »

Fukushima Fukushima

Mi a helyzet ma Fukushimában?

2013.09.11

Az elmúlt hetekben jelentős számú hír látott napvilágot a fukushimai eseményekkel kapcsolatban. Az OAH számára fontos, hogy minél nagyobb teret kapjanak a szakmailag megalapozott, hiteles és megbízható információk. Ennek érdekében tájékoztatót készítettünk, amelyben részletesen bemutatjuk a jelenlegi helyzetet.

Tovább olvasom »

Kultúrális Örökség Napja 2013. Kultúrális Örökség Napja 2013.

Meghívó az OAH nyílt napjára

2013.09.06

Az Országos Atomenergia Hivatal – folytatva a korábbi évek hagyományait – idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz. 2013. szeptember 21-én (szombat) 14, 15 és 16 órakor indulnak turnusaink. A nyílt nap keretében a hivatal tevékenységének bemutatása mellett olyan érdekes témákat feldolgozó előadásokat tartanak az OAH vezetői és szakértői, mint például a fukushimai helyzet, vagy a nukleáris célpontokra irányuló terrorizmus kérdésköre. Az előadásokat követően kísérővel, csoportokban az OAH Nukleárisbaleset-elhárítási Központjában (CERTA) tehetnek látogatást az érdeklődők, ahol szimulált nukleáris balesetet követve ismerkednek meg a központ tevékenységével.

Tovább olvasom »

A magyarországi nukleáris létesítmények 2012. évi tevékenységének hatósági értékelése

2013.09.02

Az Országos Atomenergia Hivatal évente értékeli a felügyelete alá tartozó nukleáris létesítmények – a Paksi Atomerőmű, a Budapesti Kutatóreaktor, a BME NTI Oktatóreaktor és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – biztonsági teljesítményét. Az értékelés eredményét nyomtatott, illetve elektronikus formában rendszeresen hozzáférhetővé tesszük a szakmai partnereink számára. 2011 óta az OAH honlapján is megjelentetjük az értékelések összefoglaló fejezetét.  

Tovább olvasom »

Kínai delegáció látogatása az Országos Atomenergia Hivatalnál

2013.08.16

Horváth Kristóf, az OAH főigazgató-helyettese 2013. augusztus 16-án fogadta a kínai Állami Nukleáris Védettségi Technológiai Központ szakembereit. Wang Jun, a Technológiai Központ főtitkára elmondta: Magyarország többek között a sikeres IPPAS misszió miatt került a nemzetközi figyelem középpontjába, amelynek eredményeihez gratulálnak.

Tovább olvasom »

Végzés a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának biztonsági övezetét kijelölő határozat kijavításáról

2013.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója 2013. július 23-án végzést adott ki, amelyben az OAH kijavította a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának biztonsági övezetét kijelölő határozatot.

Tovább olvasom »

Végzés a Paksi Atomerőmű biztonsági övezetét kijelölő határozat kijavításáról

2013.08.05

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója 2013. július 23-án végzést adott ki, amelyben az OAH kijavította a Paksi Atomerőmű 2012 nyarán felülvizsgált új, kisebb biztonsági övezetét kijelölő határozatot.

Tovább olvasom »

SAJTÓKÖZLEMÉNY: A nukleáris biztonság és az ellátásbiztonság kérdéseit tekintette át a MEKH elnöke és az OAH főigazgatója

2013.07.30

A paksi nukleáris erőmű engedélyezésével, szabályozásával és felügyeletével kapcsolatos feladatokat tekintette át Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, valamint Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója hétfőn. A találkozón a két vezető egyetértett abban, hogy Magyarország elsőszámú alaperőművének biztonságos és hatékony működtetéséhez szükség van a két szervezet felelősségteljes munkájára és szakmai tudására.

Tovább olvasom »

A Greenpeace munkatársainak látogatása az OAH főigazgatójánál

2013.07.16

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója irodájában fogadta a Greenpeace Magyarország Egyesület munkatársait, Szegfalvi Zsolt ügyvezető igazgatót és Bozsó Brigittát, az egyesület kampányfelelősét. Az OAH kezdeményezésére létrejött megbeszélésen a hazai és a nemzetközi nukleáris biztonság témaköre is szóba került. Egyetértés volt abban, hogy szükség van az egymás iránti nyitottságra, valamint a nukleáris ipar minél átláthatóbb működésére, továbbá a résztvevők hangsúlyozták a párbeszéd folytatásának fontosságát.

Tovább olvasom »

Nukleáris védettségről szóló NAÜ konferencia magyar elnöklettel

2013.07.10

A nukleáris létesítmények, nukleáris anyagok és radioaktív sugárforrások védettségének javításával kapcsolatos globális erőfeszítések áttekintése során az eddigi eredmények mellett az aktuális kérdésekkel, jövőbeni trendekkel is foglalkoztak a résztvevők azon a nemzetközi konferencián, amelyet Martonyi János külügyminiszter nyitott meg.

Tovább olvasom »