ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Forrás: IAEA Forrás: IAEA

NAÜ-kormányzótanácsi ülés online

2020.12.01

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kormányzótanácsának rendes ülését teljes egészében virtuális formában tartották 2020. november 16. és 20 között. Magyarország 2019 óta a Kormányzótanács tagja, így három képviselőt delegálhatott az online találkozóra.

Tovább olvasom »

Igazgatási szünet Igazgatási szünet

Igazgatási szünet az OAH-nál

2020.11.30

Az Országos Atomenergia Hivatal 2020. december 19-től 2021. január 4-ig igazgatási szünetet tart a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben foglaltaknak megfelelően. Az igazgatási szünet alatt az OAH elektronikus ügyintézési portálján keresztül folyamatos az iratbefogadás.

Ezúton kívánunk minden partnerünknek, valamint a honlapunkra látogatóknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt!

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Tervezett karbantartás a Paksi Atomerőmű 4. blokkján

2020.11.26

2020. november 27-én hajnalban megkezdődik a Paksi Atomerőmű 4. blokkjához tartozó villamos berendezés szénkeféjének cseréje. A karbantartás ideje alatt a blokk 50 %-os teljesítménnyel üzemel. A blokk biztonsága nincsen veszélyeztetve, a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása nincs. A karbantartás a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint előreláthatólag fél nap múlva állítják vissza névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

fizikai védelmi gyakorlat fizikai védelmi gyakorlat

A Paksi Atomerőmű fizikai védelmi gyakorlata

2020.11.26

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 2020. november 30-i héten fogja megtartani az éves fizikai védelmi gyakorlatát a hatóságok felügyelete mellett.

Tovább olvasom »

Forrás: www.paks2.hu Forrás: www.paks2.hu

Hogyan haladnak a Paks II-höz kapcsolódó OAH-s eljárások?

2020.11.25

Számos hírben megjelent, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) a létesítési engedélyt. Ennek apropóján röviden beszámolunk az Országos Atomenergia Hivatal létesítési engedélyezési eljárásáról, illetve a Paks II-höz kapcsolódó egyéb eljárásokról. Összegezve az új atomerőművi blokkok engedélyezésének aktuális helyzetét: zajlik a létesítésiengedély-kérelem, valamint a fizikai védelmi terv elbírálása, számos kisebb engedélyt adtunk ki, továbbá megkezdődött a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentés nemzetközi szakértői vizsgálata.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Villamos berendezés karbantartása a Paksi Atomerőmű 1. blokkján

2020.11.23

A Paksi Atomerőmű 1. blokkján 2020. november 24-én hajnali 4 órai kezdettel egy villamos berendezésen tervezett karbantartást hajtanak végre, amely a termelőegység 50%-os leterhelése mellett végezhető el. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincsen, a leterhelés a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve zajlik. Az érintett blokkot a vonatkozó ütemterv szerint még aznap délután visszaállítják névleges teljesítményre.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.11.23

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UYA 1.2.2 számú 500 fős étterem és főzőkonyha építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

útmutató-tervezet útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.11.23

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. A „Súlyos balesetek determinisztikus alapú biztonsági elemzései” című útmutató célja, hogy az új atomerőművi blokkok tekintetében ajánlásokat adva a súlyos balesetek determinisztikus alapú elemzéseivel kapcsolatosan egyértelművé tegye a hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.11.19

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, UXD 6.3 számú Acél- és betonacél szerelő üzem Acélszerelvények összeszerelési és raktározási terület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a kormány 208/2015. (VII. 23.) rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »

Útmutató-tervezet Útmutató-tervezet

Útmutató-tervezet az OAH honlapján nyilvános véleményezésre

2020.11.18

Az Országos Atomenergia Hivatal egy felülvizsgált útmutató-tervezetet tett közzé nyilvános véleményezés céljából. Az „Atomerőmű rendszeres jelentései” című útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a rendszeres jelentési kötelezettség, valamint az öregedéskezelési jelentés teljesítésének módjára, a hatósági biztonsági mutatók képzéséhez szükséges adatszolgáltatásra, és egyértelművé tegye az ezekkel kapcsolatos hatósági elvárásokat.

Tovább olvasom »

Forrás: minenergo.gov.by Forrás: minenergo.gov.by

Az OAH kérésére tájékoztatást adott a fehérorosz hatóság az osztroveci atomerőműben történtekről

2020.11.17

Az Országos Atomenergia Hivatal kérésére a fehérorosz nukleáris hatóság, a Goszatomnadzor, tájékoztatta az OAH-t az osztroveci atomerőműben november 8-án történtekkel kapcsolatban. Eszerint a Pakson építendő új blokkokhoz hasonló erőmű 1-es blokkjának „energetikai indítása” közben két feszültségváltó mérőtranszformátor rejtett, gyártási hibája miatt zárlat keletkezett, ezért az elektromos védelmi rendszer leállította a blokkot. Ezek a berendezések (kisméretű mérőtranszformátorok) rendeltetésük szerint a generátor és a blokk transzformátor közötti villamos vezetékek feszültségének mérésére szolgálnak. Az esemény az erőmű nukleáris biztonságára nem volt hatással, egyéb berendezéseket nem veszélyeztetett, a biztonsági rendszereket nem érintette, cseréjüket követően a tervezettek szerint folytatódik az 1-es blokk indítása.

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult eljárásban hozott döntésről

2020.11.16

Az Országos Atomenergia Hivatal határozatot hozott a Paks II. Atomerőmű Zrt. kérelmére indult, Betonkeverő üzem CEB UXC épület építési engedélyezési eljárásában. Az eljárás a 208/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben meghozott döntést az OAH hirdetményi úton közli.

Tovább olvasom »