ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Petőfi Gábor előadása a magyar eredményekről Petőfi Gábor előadása a magyar eredményekről

Hogyan lehet tovább javítani az atomerőművek biztonságát?

2014.03.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kezdeményezésére március közepén került sor az atomerőművek súlyos baleseti felkészülésével kapcsolatos szakértői találkozóra. A mintegy 200 fős, 4 napos bécsi találkozó célja a fukushimai tapasztalatok feldolgozása, illetve a tagországokban elvégzett felülvizsgálatok és elhatározott intézkedések áttekintése volt.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu, Fotó: Botár Gergely Forrás: www.kormany.hu, Fotó: Botár Gergely

Elismerések nemzeti ünnepünk alkalmából

2014.03.19

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Gyimesi Zoltán-díjat adományozott Kovács Kálmánnak, a Pöyry Erőterv Zrt. nukleáris létesítmények mérnöki kiszolgálásával és tervezésével foglalkozó egysége vezetőjének, valamint Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott az OAH két munkatársának, Babics Péter Pál szakmai főtanácsadónak és dr. Sáfár József szakmai tanácsadónak.

Tovább olvasom »

Képzés az európai nukleáris szabványokról Képzés az európai nukleáris szabványokról

Képzés az európai nukleáris szabványokról

2014.03.14

Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai is részt vettek azon a képzésen, amelyet könnyűvizes reaktorok üzemeltetési, tervezési és fejlesztési gyakorlatának egységesítésére készített EUR (European Utility Requirements) szabvány műszaki követelményrendszeréről tartottak Pakson, 2014 márciusának első hetében.

Tovább olvasom »

Nukleáris Biztonsági Egyezmény felülvizsgálati értekezlet Bécsben

2014.03.13

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szervezésében Bécsben kerül sor a Nukleáris Biztonsági Egyezmény hatodik felülvizsgálati értekezletére 2014. március 24. és április 4. között. Az egyezmény keretében a részes államok vállalták, hogy a nukleáris biztonság nemzetközileg elfogadott szintjét, valamint a biztonság feltételeit folyamatosan biztosítják, és tevékenységükről a háromévenként összehívott felülvizsgálati értekezleten adnak számot a NAÜ-nek előzőleg benyújtott nemzeti jelentéseik alapján.

Tovább olvasom »

Nukleáris biztonsági szabályozás fejlesztése

2014.03.13

Az Országos Atomenergia Hivatal áttekintést készített az elmúlt évtized szabályozásfejlesztési tevékenységeiről, valamint az ezek kapcsán a nukleáris létesítményekben végrehajtott biztonságnövelő intézkedésekről.

Tovább olvasom »

NAÜ-misszió hazánk nukleáris veszélyhelyzet-kezelési felkészültségének értékelésére

2014.03.12

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság határozata alapján Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója meghívólevelet küldött a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, amelyben kezdeményezte, hogy 2016 tavaszán a NAÜ végezze el hazánk nukleáris veszélyhelyzet-kezelési felkészültségének értékelését.

Tovább olvasom »

Üzbég szakemberek látogatása Üzbég szakemberek látogatása

Üzbég szakemberek látogatása az OAH-nál

2014.03.11

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatásával az üzbég Ipar- és Bányabiztonsági, Geológiai Állami Felügyelet két munkatársa 2014. február 3-án érkezett hazánkba. Az Országos Atomenergia Hivatal tíznapos programot állított össze az ionizáló sugárzások biztonságos alkalmazása területén dolgozó szakembereknek. Ennek keretében többek között megismerkedhettek a kutatóreaktorok Időszakos Biztonsági Jelentésének értékelésével és a radioaktív anyagok biztosítéki felügyeletével kapcsolatos magyar hatósági gyakorlattal.

Tovább olvasom »

NAÜ workshop NAÜ workshop

Regionális szakmai fórumot tartottak a NAÜ szakértői Budapesten

2014.02.28

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség regionális szakmai fórumot tartott Magyarországon 2014. február 18-20 között, amelynek az Országos Atomenergia Hivatal adott otthont. A rendezvény egyik fő célkitűzése volt, hogy a résztvevők áttekintsék, megismerjék a nukleáris védettségi kultúra alapelveit, alkalmazásuk területeit.

Tovább olvasom »

Elérhető az IPPAS-misszió jelentésének nyilvános része Elérhető az IPPAS-misszió jelentésének nyilvános része

Elérhető az IPPAS-misszió jelentésének nyilvános része

2014.02.14

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhető annak a jelentésnek a nyilvános része, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a nukleáris és radioaktív anyagok, valamint a kapcsolódó létesítmények fizikai védelmének magyarországi rendszeréről készített.

Tovább olvasom »

Belső audit az OAH-nál Belső audit az OAH-nál

Végéhez közeledik az OAH belső auditja

2014.02.14

A február elején kezdődött önellenőrzés az Országos Atomenergia Hivatal márciusi külső auditra való felkészülését alapozza meg.

Tovább olvasom »

Társhatósági egyeztetés az OAH-nál Társhatósági egyeztetés az OAH-nál

Társhatósági egyeztetés az önértékelésről

2014.02.14

2014. február 7-én került sor arra a megbeszélésre, amelynek témája a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlása alapján az Európai Unió által kötelezővé tett, nukleáris biztonsági hatóságokra vonatkozó önértékelés hazai megvalósítása volt. A közel másfél évig tartó folyamat részleteiről Petőfi Gábor, az OAH főosztályvezetője és Nyisztor Dániel projektvezető adott tájékoztatást a projektben részt vevő társhatóságok szakértőinek, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársának.

Tovább olvasom »

Biztonság mindenekelőtt! Évindító sajtótájékoztató Biztonság mindenekelőtt! Évindító sajtótájékoztató

Több mint félszáz újságíró vett részt az OAH évindító sajtótájékoztatóján

2014.01.23

Az eddigieknél is fontosabbá vált az atomenergia biztonságos alkalmazásának kérdése az üzemidő-hosszabbítás és a tervezett új blokkok miatt – hívta fel a figyelmet Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a hivatal évindító sajtótájékoztatóján. A 2014. január 23-i eseményen a főigazgató kiemelte: a „Biztonság mindenekelőtt!” mottó jelzi, hogy az Országos Atomenergia Hivatal tevékenységeit mennyire meghatározza a biztonság kérdésköre, a hatósági feladatok ellátásától kezdve a nemzetközi együttműködéseken keresztül a tájékoztatásig.

Tovább olvasom »