ATDR

SajatosEnaplo


Részletes kereső

Magyarorszag.hu

Kozadat.hu

Hírek

Közmeghallgatás Pakson Közmeghallgatás Pakson

Közmeghallgatás Pakson érdeklődők nélkül

2019.03.29

Az Országos Atomenergia Hivatal az átláthatóság biztosítása érdekében – eleget téve a hazai törvényi kötelezettségeinek és a nemzetközi ajánlásoknak– minden létesítményi szintű engedélyezési eljárásnál közmeghallgatást tart, hogy a lakosság és a civil szervezetek bevonásával (a vélemények figyelembevételével, a kérdések megválaszolásával) hozza meg döntését. A Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjai üzemeltetési engedélyének módosítására irányuló engedélyezési eljárásban, március 28-án tartott közmeghallgatáson nem jelent meg érdeklődő, így sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az engedélyes és a bevont szakhatóság nem kapott kérdést, illetve nem hangzott el vélemény, észrevétel.

Tovább olvasom »

IRRS IRRS

Magyarul is elérhető az OAH honlapján az utóvizsgálatról szóló végleges IRRS-jelentés

2019.03.29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a 2018. szeptemberi IRRS-követőmisszióról szóló végleges jelentést 2019. január végén küldte meg az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelyet akkor azonnal elérhetővé tettünk honlapunkon angolul. A lakosság tájékoztatása érdekében, a nyitott és átlátható működés jegyében az OAH gondoskodott a jelentés fordításáról és szakmai lektorálásáról. A dokumentum elérhető a hivatal honlapján.

Tovább olvasom »

megbeszélés megbeszélés

Szerb hatósági delegáció látogatása az OAH-ban

2019.03.28

2019. március 25-27. között a Szerb Sugárzásvédelmi és Nukleárisbiztonsági Igazgatóság delegációja látogatott hazánkba, Sladjan Velinov, a hatóság elnökének vezetésével. Az Országos Atomenergia Hivatalban Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes fogadta a szakértőket. A megbeszélések fő témája a nukleárisüzemanyag-gazdálkodást érintő politika és a radioaktív hulladékok kezelése volt.

Tovább olvasom »

Paksi Atomerőmű Paksi Atomerőmű

Teljesítménycsökkentés volt a 3. blokkon

2019.03.25

A Paksi Atomerőmű 3. blokkján 2019. március 24-én 100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkentés történt. A blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nincs. A 30%-os teljesítménycsökkentésre a gőzfejlesztő szintszabályozó szelepének meghibásodása miatt volt szükség. A karbantartást követően a blokk újra névleges teljesítményen üzemel.

Tovább olvasom »

Kopiás Péter Rescube Robotics Kopiás Péter Rescube Robotics

Magyar robot sikere a NAÜ pályázatán

2019.03.21

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei rendszeresen használnak kisméretű kézi optikai berendezést a pihentetőmedencében lévő kiégett üzemanyagkazetták ellenőrzésére. A NAÜ pályázati kiírása szerint ezt egy irányítható, függőlegesen stabilizálható úszórobottal szeretnék kiegészíteni és használni. A magyar megoldás sikeresen túljutott a második fordulón is, amelyet 2019 januárjában jelentett be a NAÜ a finnországi éles tesztek után. A fejlesztésben kiemelkedő szerepe van a Datastart kft. ügyvezetőjének, a Rescube Robotics-ot vezető Kopiás Péternek, aki az Országos Atomenergia Hivatal „Atomenergiáról – mindenkinek” rendezvényén is bemutatott egy különböző szenzorokkal felszerelt kutatórobotot. Most az OAH-nak adott rövid interjúban számol be a legérdekesebb részletekről.

Tovább olvasom »

Akkuyu Akkuyu

OAH-szakértők látogatása Törökországban

2019.03.19

2019. március 10-14. között az Országos Atomenergia Hivatal háromfős szakmai delegációja Törökországba látogatott, ahol megtekintették az Akkuyu atomerőmű alapozási munkálatait, valamint előadásokat hallgattak meg a hatósági munkáról, az engedélyezési folyamatokról, az alkalmazott műszaki megoldásokról. A látogatás folyamán a résztvevők tapasztalatot cserélhettek egymással, így a hatóság mellett a beruházóval, valamint a kivitelezésért felelős szakemberekkel is tárgyaltak az OAH szakértői.

Tovább olvasom »

Gyimesi Zoltán-díj Gyimesi Zoltán-díj

Gyimesi Zoltán-díjat kapott Takáts Ferenc, a TS ENERCON Kft. Ügyvezető igazgatója

2019.03.19

A Gyimesi Zoltán-díjat 2005-ben alapították az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére.

Tovább olvasom »

Forrás: www.kormany.hu Forrás: www.kormany.hu

Kiváló munkájáért miniszteri elismerést kapott az OAH három munkatársa

2019.03.19

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, kiváló munkájáért miniszteri elismerést kapott az Országos Atomenergia Hivatal három munkatársa, Fodor Eszter koordinátor, Mészáros István és Vincze Árpád főosztályvezető.

Tovább olvasom »

OBEIT OBEIT

Szervezeti Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Terv kidolgozása és folyamatos karbantartása – megújult OBEIT 5.1 útmutató

2019.03.11

Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Intézkedési Tervhez (OBEIT) kapcsolódó dokumentum felülvizsgálatára elsõsorban az OBEIT 2018 februárjában kiadott új, 3.0 változatának való megfelelés érdekében, az OAH által mûködtetett Felsõszintû Munkacsoport keretein belül, az OAH szakmai javaslata alapján került sor.

Tovább olvasom »

munkacsoport munkacsoport

NAÜ-munkacsoportülés az OAH-ban

2019.03.11

2019. február 26 és március 1 között az Országos Atomenergia Hivatalban tartotta ülését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség IGALL WG4 munkacsoportja. A munkacsoport célja, hogy a hatóságok számára egy biztonsági jelentés keretében összefoglalja a munkában résztvevő nemzeti hatóságok üzemidő-hosszabbítással és öregedéskezeléssel kapcsolatos eddigi tapasztalatait a jogi keretrendszer megteremtésétől az engedélyezést követő utólagos feladatokig bezárólag. A dokumentumban olyan általános tapasztalatok és gyakorlatok jelennek meg, amelyek segítséget nyújthatnak az üzemidő-hosszabbítás engedélyezési folyamatának különböző stádiumaiban lévő országok számára.

Tovább olvasom »

Közmeghallgatás Közmeghallgatás

Közmeghallgatás a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjai üzemeltetési engedélyének módosítására irányúló közigazgatási engedélyezési eljárásban

2019.03.07

Az Országos Atomenergia Hivatal 2019. március 28-án (csütörtök) 16 órakor közmeghallgatást tart a Paksi Atomerőmű 1-4. blokkjai üzemeltetési engedélyének módosítására irányúló engedélyezési eljárásban. A közmeghallgatás helyszíne Paks Város Polgármesteri Hivatalának nagyterme (7030 Paks, Dózsa György út 55-61.).

Tovább olvasom »

Hirdetmény Hirdetmény

Hirdetmény „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem" tárgyában indított eljárásról

2019.03.05

Az Országos Atomenergia Hivatal – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kérelmére – elindította a „Telephelykutatási keretprogram engedély iránti kérelem” engedélyezési eljárást. Az érvényes jogszabályok szerint erről értesíteni kell minden ismert ügyfelelet. Az ügyfelek számára tekintettel, az OAH hirdetmény útján értesíti az érintetteket. A hirdetmény elérhető a Kővágószőlősi Közös Önkormányzati Hivatal, a Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal, a Szentlőrinci Közös Önkormányzati Hivatal, a Szentlászlói Közös Önkormányzati Hivatal, az Orfűi Közös Önkormányzati Hivatal és a Kővágótöttösi Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, az OAH honlapján (www.oah.hu), valamint a közigazgatási hirdetmények oldalán (http://hirdetmeny.magyarorszag.hu).

Tovább olvasom »